Logo UHasselt

menu

Zwangerschapsvergiftiging - LimPrOn


Zwangerschapsvergiftiging - LimPrOn

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

GESTATIONELE HYPERTENSIEVE AANDOENINGEN

Naast pre-eclampsie zijn er nog andere gestationele hypertensieve aandoeningen die een impact kunnen hebben op de zwangerschap:

Gestationele hypertensie of zwangerschapshypertensie

Vrouwen die lijden aan gestationele hypertensie hebben net zoals bij pre-eclampsie een hoge bloeddruk (>140/90 mmHg). De vrouwen hebben echter geen overmaat aan eiwitten in de urine (<300 mg/24u) en de aandoening gaat niet gepaard met schade aan de organen. Men spreekt over gestationele hypertensie wanneer de vrouw al meer dan 20 weken zwanger is en blijvende hoge bloeddrukproblemen heeft gedurende de verdere zwangerschap. De zwangerschap is voor het hart en de bloedvaten een enorme stress-test. Vrouwen die voorbeschikt zijn om in de toekomst bloeddrukproblemen te krijgen, kunnen door deze stress-test even bloeddrukproblemen ontwikkelen gedurende de periode van de zwangerschap. Deze verdwijnt meteen na de bevalling en keren pas terug op latere leeftijd. Sommige vrouwen die lijden aan deze vorm van hypertensie kunnen echter wel nog pre-eclampsie ontwikkelen in een later stadium in de zwangerschap. Dit zijn de vrouwen die tussen 12 weken en 20 weken stoornissen ontwikkelen van de aders.

Essentiële of chronische hypertensie

Bij deze vorm van hypertensie is een hoge bloeddruk aanwezig voordat de vrouw een zwangerschapsduur van 20 weken bereikt of reeds voor aanvang van de zwangerschap. Ook hier is er geen sprake van een overmaat aan eiwitten in de urine. Meestal gebruiken deze vrouwen reeds bloeddrukverlagende medicatie voor of van in het begin van de zwangerschap. Deze behandeling wordt verder gezet na de bevalling.

HELLP syndroom

HELLP staat voor “Hemolysis, Elevated Liver enzymes and Low Platelet count”. Er is dus sprake van hemolyse (=afbraak van rode bloedcellen), een gestegen hoeveelheid leverenzymen, hetgeen wijst op een gestoorde werking van de lever, en een daling van de bloedplaatjes, met stollingsproblemen als gevolg. Het syndroom kan heel snel levensbedreigend worden voor moeder en kind. De symptomen van het HELLP syndroom zijn onder andere:

  • Misselijk
  • Overgeven
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn (rechts bovenaan, ter hoogte van de leverstreek)
  • Zichtstoornissen (lichtflitsen of scotomen)

Het syndroom is vooral gevaarlijk omdat verschillende orgaansystemen beschadigd raken. De aandoening kan zich voordoen nog voor er hoge bloeddrukken gedetecteerd kunnen worden. Soms wordt er zelfs nooit een hoge bloeddruk gemeten.

Het HELLP syndroom kan een ernstige verwikkeling zijn van pre-eclampsie, maar het kan pre-eclampsie ook voorafgaan. Ook tot ongeveer 48 uur na de bevalling kan het syndroom zich nog voordoen bij vrouwen met pre-eclampsie.