Logo UHasselt

menu

Interieurarchitectuur


Interieurarchitectuur

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WAAROM INTERIEURARCHITECTUUR STUDEREN?

Bouwen aan een kwaliteitsvolle leefinrichting voor iedereen

Als interieurarchitect geef je vorm aan de wereld waarin mensen leven en functioneren. Met specifieke ontwerpelementen zoals licht, vorm, kleur en oppervlaktematerialen creëer je ruimtes waar het aangenaam verblijven is. Hierbij hou je steeds rekening met zowel esthetische en bouwtechnische aspecten als met de specifieke verwachtingen van de opdrachtgever. Creatief en met veel oog voor detail en beleving zoek je als interieurarchitect telkens naar de beste oplossing. Duurzaamheid, diversiteit en context staan hierbij centraal. Je bent gericht op het interieur van de toekomst: je bent nieuwsgierig naar nieuwe maatschappelijke trends, nieuwe materialen en technologieën, innovatieve programma’s voor bestaande gebouwen…

De toenemende complexiteit van interieurarchitectuur maakt ook dat een onderzoekende houding onontbeerlijk is. Je kunt deelnemen aan lopend onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe woonvormen of herbestemming, of zelf je eigen onderzoeksinteresses uitwerken. De eigenheid van een academische ontwerpopleiding maakt dat zowel klassieke als meer artistiekontwerpmatige vormen van onderzoek aan bod komen.

Je eigen interesses volgen

De bacheloropleiding geeft je, naast een brede basisopleiding, ook de kans om jezelf te ontwikkelen in vier domeinen die elk een facet van de interieurarchitectuur omvatten.

Het domein ‘Wonen (meubel)’ sluit aan bij de klassieke opdrachten van veel interieurarchitecten, gericht op de dagelijkse leefomgeving. Maar de laatste decennia eist de inrichting van winkels, kantoren, cafés en restaurants een steeds belangrijkere plaats op. De inrichting is het uithangbord van een zaak geworden. Hier spelen we met het domein ‘retail design’ op in. Een ander domein in volle ontwikkeling is ‘Scenografie’. Bij tentoonstellingen, theaters, publieke ruimtes, beurzen en allerlei events wordt de vormgeving steeds belangrijker. Een laatste domein speelt sterk in op de maatschappelijke ontwikkeling van de ‘Herbestemming’ van ons bestaand patrimonium. Interieurarchitectuur heeft immers heel vaak met herbestemming van bestaande ruimtes te maken: van de aanpassing van woningen aan nieuwe eisen en wensen tot het geven van een nieuwe functie aan grote panden met een belangrijke historische waarde en uitstraling.

Focus op individuele begeleiding

In de ontwerpstudio’s kun je rekenen op individuele ondersteuning. Werken doe je in kleine groepen. Op die manier kun je je eigen capaciteiten maximaal ontplooien.

Reallifeproblemen

Tijdens de opleiding kom je voortdurend in contact met het werkveld, ook internationaal. Vele ontwerpbegeleiders hebben een eigen praktijk, wat een directe band met het actuele werkveld garandeert. Daarnaast vertrekken de ontwerpoefeningen in de studio van realistische scenario’s en vaak ook van reële sites. Daarnaast is er ook plaats voor werf- en bedrijfsbezoeken, gastlezingen en studiereizen.

In het masterjaar is er een uitgebreide projectstage voorzien, in binnen- of buitenland, om intens kennis te maken met de beroepspraktijk. Wie wil kan ook 1 semester in het buitenland gaan studeren.

Keuze tussen een Nederlandstalige of Engelstalige masteropleiding

De masteropleiding geeft je nog meer kansen om je eigen interesses te volgen. In de Nederlandstalige masteropleiding kies je voor één van de domeinen 'Wonen (meubel)', 'Retail design', 'Scenografie' of 'Herbestemming' om je masterproject te maken en je zo verder te profileren als ontwerper. Kies je ervoor om de internationale, Engelstalige masteropleiding te volgen, dan verdiep je je in het domein van 'Herbestemming' of 'Adaptive Reuse' onder begeleiding van internationale experts en (gast)docenten.