Logo UHasselt

menu

Interieurarchitectuur


Interieurarchitectuur studeren

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WAAROM INTERIEURARCHITECTUUR STUDEREN AAN UHASSELT?

Je komt al snel in de opleiding in contact met het werkveld o.a. door studiereizen, lezingen, werf- en bedrijfsbezoeken in de bachelor, gevolgd door een stage in de master.

1. Bouwen aan een kwaliteitsvolle leefinrichting

Als interieurarchitect geef je vorm aan de wereld waarin mensen leven en functioneren. Met specifieke ontwerpelementen zoals licht, vorm, kleur en oppervlaktematerialen creëer je ruimtes waarin het aangenaam verblijven is. Hierbij hou je steeds rekening met zowel esthetische en bouwtechnische aspecten als met de specifieke verwachtingen van de opdrachtgever. Creatief en met veel oog voor detail en beleving zoek je als interieurarchitect telkens naar de beste oplossing. Duurzaamheid, diversiteit en context staan hierbij centraal. Je bent gericht op het interieur van de toekomst: je bent nieuwsgierig naar nieuwe maatschappelijke trends, nieuwe materialen en technologieën, innovatieve programma’s voor bestaande gebouwen…

De toenemende complexiteit van interieurarchitectuur maakt ook dat een onderzoekende houding onontbeerlijk is. Je kunt deelnemen aan lopend onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe woonvormen of herbestemmingen, of zelf je eigen onderzoeksinteresses uitbouwen. De eigenheid van een academische ontwerpopleiding maakt dat er zowel klassiek als artistiek en ontwerpgericht onderzoek aan bod komt.

2. Je eigen interesses volgen

De bacheloropleiding geeft je, naast een brede basisopleiding, ook de kans om jezelf te ontwikkelen in vier domeinen die elk een facet van de interieurarchitectuur omvatten. In de masteropleiding kies je voor één van deze domeinen om je masterproef te maken en je zo verder te profileren als ontwerper.

  • Het domein ‘Meubel/Wonen’ sluit aan bij de klassieke opdrachten van veel interieurarchitecten, gericht op de optimale vormgeving van de dagelijkse leefomgeving (zowel woon- als werkomgevingen) voor verschillende gebruikers en rekening houdend met verschillende functies.
  • Maar de laatste decennia eist de inrichting van winkels, kantoren, cafés en restaurants een steeds belangrijkere plaats op. De inrichting is het uithangbord van een zaak geworden. Hier spelen we met het domein ‘Retail design’ op in.
  • Een ander domein in volle ontwikkeling is ‘Scenografie’. Bij tentoonstellingen, theaters, publieke ruimtes, beurzen en allerlei events wordt de vormgeving steeds belangrijker.
  • Een laatste domein speelt sterk in op de maatschappelijke ontwikkeling van de ‘Herbestemming’ van ons bestaand patrimonium. Interieurarchitectuur heeft immers heel vaak met herbestemming van bestaande ruimtes te maken: van de aanpassing van woningen aan nieuwe eisen en wensen tot het geven van een nieuwe functie aan grote panden met een belangrijke historische waarde en uitstraling.

3. Reallife-problemen

Tijdens de opleiding kom je voortdurend in contact met het werkveld, ook internationaal. De meeste ontwerpbegeleiders hebben een eigen praktijk, wat een directe band met het actuele werkveld garandeert. De ontwerpoefeningen in de studio vertrekken vaak van realistische scenario’s en van reële sites. Daarnaast is er ook plaats voor werf- en bedrijfsbezoeken, gastlezingen en studiereizen.

In de ontwerpstudio’s kun je rekenen op individuele begeleiding. Werken doe je in kleine groepen. Op die manier kun je je eigen capaciteiten maximaal ontplooien en leer je tegelijkertijd samenwerken met anderen.

In het masterjaar is er een stage voorzien, in binnen- of buitenland, om intens kennis te maken met de beroepspraktijk. Wie wil, kan ook één semester in het buitenland gaan studeren.