Logo UHasselt

menu

Rechten


Rechten

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WAAROM RECHTEN STUDEREN?

 

Veel aandacht gaat naar de wisselwerking tussen het Belgisch recht aan de ene kant, en het internationaal en Europees recht aan de andere kant. In onze opleiding vormt het Europees en internationaal recht niet louter een zijstapje, maar is het hét fundament waarop de rest steunt.

De rechtenopleiding is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Hasselt, Maastricht University en KU Leuven. De expertise van deze drie partners leidt tot een interessant programma met eigen accenten.

Een gedegen academische vorming wordt aangevuld met aandacht voor juridische vaardigheden en ‘lifelong employability skills’ (schriftelijke en mondelinge communicatie, teamwork, time management…). In beide afstudeerrichtingen focus je op het recht als instrument van conflictvermijding, -hantering en -oplossing binnen maar vooral ook buiten de rechtbank. Tijdens je latere loopbaan als jurist zijn deze vaardigheden immers zeer belangrijk.

Een jurist moet niet alleen de rechtsregels kennen, hij moet ze vooral weten te vinden en ermee kunnen werken. Vandaar ook dat in de masteropleiding wordt geopteerd voor probleemgestuurd onderwijs, waarbij problemen uit de juridische praktijk worden opgelost en besproken in kleine groepen van een twintigtal studenten. Het tutorenteam dat dit onderwijs in kleine groepen begeleidt, bestaat niet enkel uit academici, maar ook uit advocaten, magistraten en andere praktijkjuristen. Op die manier kom je al zeer vroeg in contact met het beroepsveld.

In elke samenleving gelden regels die het menselijk handelen in goede banen moeten leiden. In die zin zijn samenleving en rechtssysteem onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van een rechtenstudent verwacht je dan ook een warme belangstelling voor het reilen en zeilen van de maatschappij. Als jurist sta je immers midden in die maatschappij.