Logo UHasselt

menu

Rechten


Rechten

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WAAROM RECHTEN STUDEREN AAN UHASSELT?

1. Je wordt een specialist, in belgisch, europees én internationaal recht

Al vanaf het eerste bachelorjaar gaat er veel aandacht naar de wisselwerking tussen het Belgisch recht enerzijds, en het internationaal en Europees recht anderzijds. In onze opleiding vormt het Europees en internationaal recht niet louter een zijstapje, maar is het hét fundament waarop alles steunt. Deze dubbele expertise wordt mede mogelijk gemaakt doordat de rechtenopleiding een gezamenlijk initiatief is van de Universiteit Hasselt, de KU Leuven en Maastricht University. De expertise van deze drie partners leidt tot een interessant programma met heel eigen accenten.

2. Je leert via reallifecases

Een jurist moet niet alleen de rechtsregels kennen, hij moet ze vooral weten te vinden en ermee kunnen werken. Vandaar ook dat doorheen de bachelor- en masteropleiding wordt geopteerd voor opdracht- en probleemgestuurd onderwijs, waarbij opdrachten en problemen uit de juridische praktijk worden opgelost en besproken in kleine groepen van een twintigtal studenten. Het tutorenteam, dat dit onderwijs in kleine groepen begeleidt, bestaat niet enkel uit academici, maar ook uit advocaten, magistraten en andere praktijkjuristen. Op die manier kom je al zeer vroeg in contact met het beroepsveld.

3. We zetten in op korte lesperiodes

De Hasseltse rechtenopleiding heeft haar academiejaar opgedeeld in vier kwartielen. Dit betekent dat het onderwijs gegeven wordt in vier periodes van ongeveer 10 weken. In deze korte onderwijsperiodes krijg je een beperkt aantal opleidingsonderdelen, zodat je intensief met deze leerstof kan bezig zijn. Je kan je dus écht ergens in vastbijten. Het geeft de juiste focus en komt je leerproces ten goede. En zo wordt de werkdruk meteen gelijkmatig over het jaar gespreid. We examineren zodra een opleidingsonderdeel is afgerond.