Logo UHasselt

menu

UHasselt


Agenda

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

New Scientist wetenschapscafé: Fijnstof

New Scientist wetenschapscafé: Fijnstof
PRAKTISCH

15 mrt 2017 - 19.30 uur


Muziekodroom, Bootstraat 9, 3500 Hasselt.


CONTACTPERSOON

Mevrouw Els SMEYERS

32-11-268032

els.smeyers@uhasselt.be


New Scientist wetenschapscafé: Fijnstof, sluipend gevaar

Klik hier voor enkele sfeerbeelden.

Kan de lucht die je inademt je letterlijk ziek maken? Wetenschappers vermoeden dat dat wel het geval is als deze teveel fijnstof bevat, minuscule deeltjes die in je longen terecht komen en daar de kans op allerlei ziektes vergroten.
Tijdens een speciale avond over dit belangrijke onderwerp praat New Scientist u samen met de Universiteit Hasselt op 15 maart 2017 in één klap bij, met de volgende toponderzoekers uit dit bewogen vakgebied:

Leven we korter door fijnstof? Op die vraag probeert milieu-epidemioloog Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt antwoord te geven. Hoe kun je aantonen dat fijnstof de oorzaak is van gezondheidsklachten? Wat is de invloed van fijnstof op kwetsbare groepen, zoals baby's, kinderen en ouderen? Voor het antwoord op die vragen duikt Nawrot diep de epigenetica van de mens in, de manier waarop ons lichaam ons DNA uitleest.

Hoe worden mensen blootgesteld aan fijnstof? Lopende en fietsende verkeersdeelnemers krijgen meer roet te verwerken dan mensen die in hun auto zitten. De grote epidemiologische studies uit de Verenigde Staten bevatten wel wat aanwijzingen van hoe locatie en fijnstofblootstelling je levensverwachting kan beïnvloeden, maar een beter inzicht van de gezondheidseffecten van een korte piekblootstelling aan fijnstof ontbreekt. Daarover vertelt Luc Int Panis, gastdocent aan de Universiteit Hasselt en onderzoeker aan het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek.

Hoewel veel mensen denken dat de luchtkwaliteit alleen maar slechter wordt, is het tegendeel waar. De concentratie van vervuilende stoffen in de lucht neemt af. Tegelijk zijn de Europese normen echter een stuk minder streng dan wat de wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. Frans Fierens, onderzoeker bij de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, vertelt welke inspanningen vereist zijn om de lucht zo schoon te krijgen dat we er niet langer ziek van zullen worden "Luchtvervuiling in Vlaanderen/België een stand van zaken (in een notendop)".

De avond wordt gepresenteerd door Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist.


Het wetenschapscafé is een ontmoetingsplaats voor wetenschappers en het brede publiek in een gezellige, informele sfeer. Wetenschappers gaan in debat en het publiek krijgt ruimschoots de kans om vragen te stellen en mee te discussiëren.

Dit wetenschapscafé is een initiatief van faculteit Wetenschappen van de Universiteit Hasselt in samenwerking met New Scientist.
New Scientist is het internationaal toonaangevend magazine over wetenschap én techniek.

Woensdag 15 maart 2017 om 19.30 uur in de Muziekodroom, Bootstraat 9, 3500 Hasselt.
Deuren open vanaf 19.00 uur.
De toegang is gratis, wel graag registreren. De plaatsen zijn beperkt.

 

Moderator, Jim Jansen, hoofdredacteur New Scientist

Over de sprekers:

Tim Nawrot is verbonden aan de Universiteit Hasselt. Hij doet onderzoek naar de rol van fijnstof op onze gezondheid. Daarbij bekijkt hij kanker en omgevingsfactoren, rookgedrag en het effect op (ongeboren) kinderen.  

Luc Int Panis is gastdocent aan de Universiteit Hasselt - Instituut voor Mobiliteit en onderzoeker aan het VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek). Hij voert onderzoek naar verplaatsingsgedrag en coördineert mee het Europees project PASTA (Europees onderzoeksproject naar verband tussen mobiliteit, fysieke activiteit en gezondheid).

Frans Fierens is werkzaam als expert luchtvervuiling en werkt voor de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

 In samenwerking met