Logo UHasselt

menu

UHasselt


Actueel

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WIJ ZIJN ER KLAAR VOOR

Jij kijkt al uit naar het academiejaar 2020-2021? Fijn, wij ook! Het zal een beetje anders zijn, maar nog altijd helemaal UHasselt. Welkom op de campus! 

Op de campus?
Ja, wij gaan voor zoveel mogelijk contactmomenten want actie en interactie zitten nu eenmaal in het DNA van ons onderwijssysteem. 
Actie, dat is wat je zelf doet. Zo is het aan UHasselt heel gewoon dat je delen van de leerstof zelf instudeert om ze daarna in groep te bespreken of in te oefenen. De interactie dus, en die gebeurt op de campus. 

Maar ook labo’s, practica, onderzoeksactiviteiten… zullen op de campus doorgaan. En zelfs hoorcolleges, maar dan in kleinere groepen en met een rotatiesysteem waarbij je de ene keer les volgt op de campus en de andere keer de sessie via livestream thuis volgt.   

Wanneer mogelijk werken we met vaste, kleine groepen, zodat in het onverhoopte geval van een coronabesmetting we snel kunnen handelen. Je maakt dus deel uit van een ‘leer-bubble’ met je vaste partner voor labo of praktijk, met je groepsgenoten van de verplichte opleidingsonderdelen, of de groep studenten waarmee je een hoorcollege in de aula volgt. We streven er alleszins naar dat alle studenten een aantal halve dagen op de campus doorbrengen. Want zeker voor eerstejaarsstudenten is het belangrijk om proffen en medestudenten voldoende vaak te kunnen ontmoeten. 

Maar ook thuis dus?
Ja, en daarbij kan ‘thuis’ ook je kot zijn. Leerstof inoefenen, een live hoorcollege volgen, een feedbackgesprek, een presentatie voorbereiden, dat zijn leeractiviteiten die je thuis of op je kot kan doen. Maar vergis je niet, zelf actief aan de slag gaan is geen synoniem voor maar wat aanmodderen. Je wordt hierin sterk begeleid, zeker in je eerste jaren. Naarmate je in je studieloopbaan vordert, zal je de zelfstudie steeds meer een eigen invulling geven.

Blended learning
Een mix dus van onderwijs in verschillende werkvormen op de campus waarbij we je aanzetten om thuis of op je kot zelf actief aan de slag te gaan. Dat is blended learning. We deden dat al aan UHasselt en zullen die troef komend academiejaar volop uitspelen. Maar zowel op de campus, als thuis, je kan altijd op ons rekenen. Want onze kleinschaligheid heeft het enorme voordeel dat je niet alleen je weg maar ook je proffen en medestudenten snel leert kennen. De drempel om vragen te stellen ligt dan meteen ook een heel stuk lager. 

Wij staan voor je klaar
Ook al doen we er alles aan om het academiejaar zo ‘gewoon’ mogelijk te laten verlopen, het kan natuurlijk zijn dat je met twijfels, angst of vragen zit. Dat is heel normaal. Blijf er zeker niet mee zitten, maar doe een beroep op onze studiebegeleiders (studentenpsychologen, sociale dienst, studie- en studieloopbaanbegeleiders). Zij helpen je heel graag verder. 

En er is zelfs een studentenleven!
Dit voorjaar bepaalde de lockdown tijdelijk ons leven, maar het nieuwe academiejaar zal hoe dan ook anders verlopen. Binnen de grenzen van wat toegelaten is, staan we maximaal achter activiteiten die de studentenverenigingen en -clubs organiseren en nemen we zelf ook heel wat initiatieven. Een glazen bol hebben we niet, maar gezond verstand wel en dat zegt dat als we de richtlijnen opvolgen, er heel wat mogelijk is. Wie weet welke nieuwe, creatieve initiatieven jouw studentenleven vorm zullen geven! 

Kan ik op Erasmus?
Een internationale ervaring opdoen, zoals een Erasmus-uitwisseling, een studiereis of stage, is mogelijk, maar natuurlijk met maatregelen en beperkingen. We volgen de situaties in de partnerlanden nauw op en we raden je aan om dit zelf ook te doen via de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Over mondmaskers en andere maatregelen
Mondmaskers, handgel, anderhalvemeteren, ...ze horen intussen bij ons dagelijks leven en zullen volgend academiejaar ongetwijfeld nog een rol spelen, maar we gaan er ons campusleven niet door laten bepalen. Weet wel dat jouw gezondheid heel belangrijk is voor ons. We volgen de richtlijnen van de experten dan ook nauwgezet op.
Zo hebben de Vlaamse universiteiten samen met minister van onderwijs Ben Weyts en de expertengroep (GEES) kleurcodes afgesproken die het mogelijk moeten maken om flexibel in te spelen op wijzigende omstandigheden.

  • code groen: alles kan verlopen zoals vóór de pandemie
  • code geel: laag risico met beperkte maatregelen
  • code oranje: matig risico met ingrijpende preventieve maatregelen
  • code rood: hoog risico, lockdown (quasi) vereist.

Binnen alle kleurcodes echter (vanaf geel) streven we naar een haalbaar evenwicht tussen afstandsonderwijs en onderwijsactiviteiten op de campus of het werkveld. Worden de coronamaatregelen tijdelijk en plaatselijk weer iets strenger, dan kunnen we daar dus soepel op inspelen, maar hetzelfde geldt ook als het allemaal weer wat losser mag.   

Om volop onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen, hebben we beslist om het academiejaar in code oranje te starten. Geen nood, wij hadden alles al voorbereid volgens deze kleurcode, dus jij kan het academiejaar met een gerust hart beginnen. Tot binnenkort, op de campus en online!