Postgraduaat • 20 studiepunten • Nederlandstalig
Wil je bedrijven of overheden begeleiden in de transitie naar een biogebaseerde en circulaire economie?
Wil je biogebaseerde en circulaire, innovatieve waardeketens mee vormgeven en deze maatschappelijk en economisch valoriseren?
Kreeg je de opdracht om een duurzame business case uit te werken voor biogebaseerde en circulaire oplossingen voor huidige consumptie- en productiesystemen, maar je weet niet hoe je dit moet aanpakken?
De onderzoeksgroep Milieueconomie van UHasselt ontwikkelde samen met 14 partners uit Vlaanderen en Nederland dit unieke postgraduaat. Drie modules begeleiden je doorheen je zoektocht naar een duurzame business case voor een biogebaseerde en circulaire economie.
Het postgraduaat is interessant voor professionals in volgende functies:
1 | Kennen
Werkingsprincipes state-of-the-art biogebaseerde en circulaire technologieën
2 | Kunnen
Wetenschappelijk onderbouwde investerings- en beleidsbeslissingen nemen en stakeholders overtuigen
3 | Doen
Een business case uitwerken voor een biogebaseerde of circulaire waardeketen naar keuze
Het postgraduaat bestaat uit 3 opleidingsonderdelen:
*Bij de volgende editie (2023-2024) van het postgraduaat kunnen er wijzigingen zijn t.o.v. de hieronder gecommuniceerde inhoud.
Dit opleidingsonderdeel speelt in op de nood aan technische kennis over respectievelijk de biogebaseerde en circulaire economie. Je leert de belangrijkste werkingsprincipes begrijpen van state-of-the-art biogebaseerde en clean technologies. Tijdens de 10 sessies van deze module worden volgende topics behandeld:
Evaluatie
Het tweede opleidingsonderdeel speelt in op de vereiste van een duurzaamheidshouding van de professional. Er wordt verwacht dat je oplossingen kan bedenken voor bedrijfsspecifieke vraagstukken in de transitie naar een biogebaseerde en circulaire economie. Het is daarbij van belang dat de oplossing wordt geanalyseerd vanuit een systeem- en duurzaamheidsperspectief. De oplossing moet niet alleen beter zijn voor het milieu of sociale vraagstukken beantwoorden, maar ook de gevolgen voor relevante stakeholders binnen en buiten de waardeketen, en de bestaande productie- en consumptiesystemen moeten worden in kaart gebracht. Gedurende 5 sessies worden volgende onderwerpen behandeld:
Evaluatie
Kritische bespreking (paper) milieu- en maatschappelijke impact biogebaseerde en circulaire oplossing voor huidig productie- en consumptiesysteem op basis van literature review.
Het derde opleidingsonderdeel vult de nood aan sterkere valorisatie- en transversale competenties in. Je leert denken in nieuwe, circulaire businessmodellen; een techno-economische analyse uitvoeren; en je leert communiceren met belangrijke stakeholders zoals kapitaalverschaffers, buurtbewoners en lokale overheden. Je moet kunnen aantonen dat je beschikt over de vereiste valorisatiecompetenties door een business case uit te werken voor een biogebaseerde en/of circulaire technologie naar keuze. Er worden 10 sessies ingericht m.b.t. de volgende topics:
Evaluatie
De planning voor de nieuwe editie is nog niet bekend.
Het is inschrijvingsgeld is nog niet bekend.
Je kan gebruik maken van de KMO-portefeuille.
Contacteer ons via see@uhasselt.be
Slagen resulteert in een postgraduaat getuigschrift Biogebaseerde en circulaire economie uitgereikt door Universiteit Hasselt.
De inschrijvingen voor de volgende editie van het postgraduaat biogebaseerde en circulaire economie zijn nog niet geopend.
Indien je interesse hebt in deze opleiding dan kan je vrijblijvend ons interesseformulier invullen.
Wij houden je dan op de hoogte van zodra de inschrijvingen zijn geopend of wanneer een infosessie wordt georganiseerd.