Logo UHasselt

menu

NuTeC


Nuclear Technology Centre

NuTeC

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

MEETPOORTEN

NuTeC heeft een jarenlange ervaring met de studie van contaminaties door onderzoek in de afval, staal, NORM en schroot verwerkende sectoren. Op basis van deze ervaring hebben we bepaald weke materialen de meeste alarmen op meetpoorten veroorzaken. Overzicht alarmen op meetpoort

In het kader van meetpoorten kan NuTeC u de volgende diensten aanbieden.

Volledige service en opleiding voor meetpoorten

Volgens het KB van 14/10/2011 moeten alle weesbrongevoelige instellingen uitgerust zijn met een meetpoort ter opsporing van radioactieve stoffen. Weesbrongevoelig zijn vrijwel alle instellingen die afval verzamelen of beheren. Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle legt de noodzakelijke vereisten voor de correctie uitbating van de meetpoort op.

NuTeC voorziet in dit kader uitgebreide dienstverlening

  • Opstellen van protocollen
  • Kalibratie en onderhoud van de meetpoort
  • Inrichten van theoretische en praktische opleidingen voor het gebruik van de meetpoort en draagbare apparatuur. 
  • Opleiding van intervenanten (binnen de wettelijke limieten)
  • Interventies door een erkende stralingsdeskundige.

Verhuur van een mobiele meetpoort

NuTeC heeft een mobiele meetpoort te beschikking voor verhuur. Deze meetpoort werd op maat van NuTeC ontwikkeld en blinkt door zijn verplaatsbaarheid uit in veelzijdige inzetbaarheid. Het system heeft al veelvuldig zijn nut bewezen in ziekenhuizen en in- en uitgangscontrole bij bedrijven.  

Het systeem wordt door NuTeC in de overdekte plaats op uw site opgesteld. Aan de hand van uw wensen worden de parameters zoals gevoeligheid, duur en type van gedetecteerde alarmen ingesteld en wordt een eenvoudig uitvoerbare gebruiksprocedure voor uw medewerkers opgesteld.

Een eventuele detectie van radioactiviteit wordt direct gemeld via een driekleurige lamp of sirene. Het systeem blijft actief, ook tijdens (korte) spanningsonderbrekingen.

Voor informatie of een offerte, neem vrijblijvend contact met ons op.

Opstelling mobiele meetpoort

 

Verhuur van een meetpoort voor vrachtwagens

Als onze mobiele meetpoort niet aan de verwachtingen zou voldoen, dan is er nog altijd onze meetpoort voor vrachtwagens. Deze meetpoort is uitgerust om verplaatsbaar te kunnen zijn, zodat deze met behulp van een kleine vrachtwagen met hijskraan op uw site opgesteld kan worden.

De meetpoort is bedoeld om aan en afrijdende vrachtwagens of andere voertuigen al rijdend te screenen op gammastraling. Het is een ideale manier om te weten te komen of er radioactiviteit op uw site aan of afgevoerd wordt

Het systeem bestaat uit een Thermo Electron ESM FHT 1388S besturingseenheid, 2 plastic scintillatoren van 25 liter en is uitgerust met Natural Background Rejection technologie. Een mogelijk alarm wordt aangegeven met een zwaailicht.

Voor informatie of een offerte, neem vrijblijvend contact met ons op.

Meetpoort voor vrachtwagens