Logo UHasselt

menu

Covid-19


Alle info over ons onderzoek naar Covid-19

Covid-19

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WIJ ZIJN MET ZIJN ALLEN DE CIJFERS

Achter elk coronacijfer dat gerapporteerd wordt, zit een moeder, grootvader, zoon of dochter, een buurman of een beste vriendin. De coronacijfers gaan over ons allen. Ze bieden dus niet alleen stof tot nadenken voor wie dagelijks met wiskunde en statistiek bezig is. Ons gedrag is immers bepalend voor de kans die het virus krijgt om zich onder de bevolking te verspreiden. Wij sturen met zijn allen de cijfers. 

Bekijk hier het data dashboard met de Belgische coronacijfers

Met het Covid-19 Modelleerteam (epidemiologen, statistici, biologen, virologen, wiskundigen, computerwetenschappers,...) proberen wij aan de hand van wiskundige en statistische modellen te voorspellen hoe de epidemie zal verlopen en hoe het verloop verandert door bepaalde maatregelen te nemen of aan te passen. Op basis van de inzichten uit verschillende modellen, adviseren wij dan de beleidsmakers, zodat zij beslissingen kunnen nemen over de maatregelen die nodig zijn om de epidemie in te perken of af te vlakken.

De uitkomsten van onze modellen gaan steeds gepaard met een graad van onzekerheid omdat de gegevens waarover we beschikken niet noodzakelijk heel precies werden gemeten of omdat niet altijd alle gegevens beschikbaar zijn. Hoe meer ontbrekende gegevens en parameters, hoe groter de onzekerheid en hoe moeilijker verder in de toekomst voorspeld kan worden. Daarnaast zijn sommige modellen bijvoorbeeld ook meer geschikt om de evoluties op het niveau van een land te bekijken, andere modellen geven dan weer inzichten op kleinere schaal. Zo is elk model een stukje van de puzzel. Het vraagt uiteraard veel ervaring in infectieziektenmodellering om de puzzelstukken juist te kunnen leggen.