Arno Verstraete wint de mtech+prijs 2022

Persbericht

Arno

Arno Verstraete (Uhasselt) wint de prestigieuze mtech+prijs met zijn scriptie over de optimalisatie van videostreaming. Hij ontwierp een algoritme waarmee de kwaliteit van je online video beter overeind blijft als je overschakelt naar een instabiel netwerk zoals 4G.


SciMingo vzw en loopbaanfonds mtech+ bekronen met de mtech+prijs de sterkste technologische scriptie uit het afgelopen academiejaar. Die prijs is goed voor 1.500 euro.

Gedaan met haperen
Noem het gerust een ‘first world problem’, maar weinig wekt meer frustratie op dan een online video die plots blijft haperen. We maken het allemaal geregeld mee, zeker op minder stabiele netwerken zoals 4G op je telefoon. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan gebruiken streamingsdiensten een technologie die je video bij een slechte internetverbinding in mindere kwaliteit zal afspelen, zodat je kan blijven kijken. Arno Verstraete ontwikkelde in zijn masterproef aan de Universiteit Hasselt een nieuw algoritme, waarmee de kwaliteit van je video ook bij een slechte verbinding beter overeind blijft. Dat leverde hem de mtech+prijs op.

Helder, ook voor wie geen ingenieur is
De juryleden van mtech+ waren ook bekend met de problematiek. “Een zeer vervelend probleem tijdens online vergaderingen.” De drie finalisten mochten hun scriptie kort pitchen voor de jury. Verstraete wist ze met zijn presentatie, waarin hij een analogie met een postbode gebruikte, te overtuigen. “Hoe old school brieven versturen verhelderend kan zijn om state of the art communicatie via videostreaming uit te leggen. Je hoeft geen kennis van techniek te hebben om meteen mee te zijn!”

Mtech+ organiseert ook een publieksprijs waarbij de drie finalisten hun scriptie pitchen in een korte video. Dit jaar namen er maar liefst 1.500 mensen deel aan de stemming. De publieksprijs ging uiteindelijk naar Arnout Roebben, die onderzoek deed naar hersengestuurde hoorapparaten. Hij won zo 500 euro.

Overige prijzen
Tijdens de uitreiking het Brussels stadhuis werden nog vier andere prijzen uitgereikt in aanwezigheid van Vlaams minister van Wetenschap Jo Brouns. De hoofdprijs, de Vlaamse Scriptieprijs 2022, gaat naar Hellen Tielemans met de app die ze uitdacht om ziekenwagens beter met ziekenhuizen te laten communiceren. De Bachelorprijs gaat naar Manon De Meester die een rat trainde om bacteriën op te sporen. De Klasseprijs gaat naar Noah Fuhrman met zijn STEM-lessenpakket dat de studenten zelf aan het werk zet om verdroging aan te pakken. De Eosprijs gaat naar Emma Coene en Frédéric Claerhoudt met hun scriptie over het zoeken naar maagsonde met behulp van echografie.

Lees Arno's scriptie