Logo UHasselt

menu

IMOB


Onderzoek

i-DREAMS wegstudie

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

I-DREAMS WEGSTUDIE

Bedankt voor uw interesse in deze studie!

 

Bent u de bestuurder die we zoeken?

U bent een geschikte kandidaat als u:

 • minimum 18 jaar bent en een geldig rijbewijs heeft;
 • rijgeschikt bent op vlak van gezondheid;
 • beschikt over een eigen wagen en een autoverzekering;
 • ons toestemming geeft om onze sensoren in uw auto te installeren (2u werk);
 • een Android smartphone heeft (dus geen iPhone);
 • bereid bent om onze app op uw smartphone te installeren;
 • bereid bent om enkele vragenlijsten in te vullen:
 • ons toestemming geeft om de verzamelde data te gebruiken voor ons onderzoek.

(Moest u na het klikken op de rode knop gevraagd worden om in te loggen, dan kan u dit omzeilen. U opent simpelweg de pagina www.uhasselt.be/i-DREAMS-wegstudie in een incognitovenster. Dit doet u door op uw Google Chrome icoon te klikken met de rechter muisknop en vervolgens de incognito-optie te kiezen.) 

 

 

 

 

  Wat levert het u op?

 • U ontvangt een vergoeding van €250 als dank voor uw deelname, wanneer u alle vragenlijsten invult en deelneemt tot aan het einde van het onderzoek.
 • U krijgt feedback en tips over uw eigen rijgedrag. Door mee te werken helpt u ons bovendien de verkeersveiligheid te verhogen.

 

Wanneer gaan we van start?

 • De sensoren worden in februari / maart 2021 (exact moment onderling af te spreken) geïnstalleerd in uw wagen door gespecialiseerd technisch personeel.
 • U rijdt gedurende 5 maanden rond met deze sensoren.

 

Welke apparatuur bouwen we in, in uw voertuig?

 1. Antennes voor GPS en 4G …
  Met GPS kunnen we het voertuig plaatsen in de omgeving, wat het mogelijk maakt om rekening te houden met de omgevingscontext. Dankzij de 4G connectie kan op elk moment verzamelde data doorgestuurd worden naar onze databank.

 2. Twee intelligente camera’s met uitzicht op de weg ...
  Deze camera’s verzamelen informatie over de rijcontext (bv. verkeersborden, volgtijd, aanwezigheid van kwetsbare weggebruikers, bumperkleven, gebruik van richtingaanwijzers, gebeurtenissen op de weg).

 3. ... in combinatie met een display voor de bestuurder
  Dit waarschuwt bij gevaarlijke verkeerssituaties (bv. bij het verlaten van de rijstrook, snelheidsoverschrijding, vermoeidheid, foutief inhalen, onvoldoende volgafstand).

 4. Een datacommunicatiepoort
  Dit apparaat bevat sensoren dat gegevens verzamelt over bijvoorbeeld afgelegde afstand, snelheid, remgedrag, activering van ruitenwissers, brandstofverbruik, enz. Het toestel slaat de gegevens op en stuurt ze via een beveiligde datatransmissie door naar een databank voor analyse en feedback. Dit apparaat wordt ingebouwd onder het dashboard en is dus niet zichtbaar. 

 

Welke randapparatuur gebruiken we nog?

 

Een armband die registreert hoe slaperig en vermoeid u bent doorheen de dag en tijdens het rijden.

Een app op uw Android-smartphone die u feedback verschaft over elke rit.

 

Kan uw deelname risico’s inhouden (bv. intrekking rijbewijs)?

Absoluut niet! Vanzelfsprekend wordt u volledig geïnformeerd over wat we meten en registreren en wat we precies van u verwachten. Alle gegevens worden bovendien anoniem verwerkt. De verzamelde gegevens gebruiken we alleen voor onderzoeksdoeleinden en delen we niet met derden.

 

Waarom doen we dit onderzoek?

Ons doel is om een sensorsysteem in het voertuig te ontwikkelen dat de rijstijl en de omgeving monitort en dat zowel tijdens als na de rit met de bestuurder communiceert. Interventies op maat verhogen de verkeersveiligheid tijdens de rit. Interventies na de rit geven bestuurders meer inzicht in hun eigen rijgedrag en zullen helpen om slechte gewoontes te veranderen.

 

Wilt u meer weten over dit project?

De studie kadert binnen het grootschalig Europees project i-DREAMS. Is uw nieuwsgierigheid gewekt? Neem dan een kijkje op onze website of check onderstaand filmpje!

 

Contactgegevens

Heeft u vragen? Dan kan u steeds bij ons terecht:

Uw contactpersoon is Mevr. Evelien Polders.

(Moest u na het klikken op de rode knop gevraagd worden om in te loggen, dan kan u dit omzeilen. U opent simpelweg de pagina www.uhasselt.be/i-DREAMS-wegstudie in een incognitovenster. Dit doet u door op uw Google Chrome icoon te klikken met de rechter muisknop en vervolgens de incognito-optie te kiezen.)