Logo UHasselt

menu

Internationaal


Internationaal UHasselt

Internationaal

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

INTERNATIONALE ACTIVITEITEN


 

DEADLINE: 16 juli 2021, 12u00 (middag)

 

Wat is het?

Vanaf 2018 wil UHasselt studenten die een ontwikkelingsrelevante masterproef schrijven extra in de bloemetjes zetten. Dit omdat wij als universiteit het belang van ontwikkelingsvraagstukken in een geglobaliseerde wereld en jullie rol als ‘global citizens’ willen onderstrepen. In het kader van het programma Global Minds van VLIR-UOS engageert UHasselt zich om jaarlijks een award voor de beste ontwikkelingsrelevante masterproef uit te reiken: ééntje voor een Vlaamse student, en één voor een internationale student.

Wat kun je winnen?

De beste ontwikkelingsrelevante masterproef ontvangt een prijs ter waarde van € 800. Voor de Vlaamse student is dit een reischeque van Joker reizen , een organisatie die zich als SDG Voice 2018 extra inzet voor duurzaam avontuurlijk reizen. De internationale student ontvangt een geldcheque. Ook de 2de en 3de laureaat krijgen een mooie, duurzame prijs.

Hoe deelnemen?

Schreef je als UHasselt student een ontwikkelingsrelevante masterproef* die als voldoende beoordeeld werd in een periode van 15/08/2020 en 15/07/2021?

Dan kun je meedingen naar de award voor beste ontwikkelingsrelevante masterproef. Hiervoor dien je VOOR 16 JULI 2021, 12u ‘s middags je masterproef HIER online op te laden, samen met een vlot leesbaar journalistiek artikel over je masterproef van max. 1000 woorden. Dit laatste is naar analogie met de Vlaamse Scriptieprijs. De indiening van de Vlaamse kandidaten die voldoen aan de voorwaarden, worden meteen ook doorgestuurd naar de Vlaamse Scriptieprijs. Meer info over het schrijven van dit journalistiek artikel vind je dan ook hier. We hanteren om deze evidente reden dezelfde richtlijnen als de Vlaamse Scriptieprijs. Dit betekent dus ook dat Vlaamse studenten dit artikel in het Nederlands dienen te schrijven. Internationale studenten schrijven dit in het Engels. Meer info vind je in ons reglement.

Smuk je artikel op met mooie foto’s of interessante grafieken.

*Belangrijk; het is niet noodzakelijk dat je effectief aanwezig was in een ontwikkelingsland voor het schrijven van een ontwikkelingsrelevante masterproef!

Jurering

Een jury van interne en externe experts in ontwikkelingssamenwerking en migratie oordeelt in eerste instantie over je ingezonden journalistieke artikels. Maak dus zeker werk van dit artikel; academische abstracts of dankwoorden halen de selectie niet. De samenstelling van de jury blijft geheim tot na het bekendmaken van de shortlist.

Je werk wordt beoordeeld op ontwikkelingsrelevantie, impact (op UHasselt en ontwikkelingslanden), duurzaamheid van je resultaten en schrijfstijl & leesbaarheid.

Half september wordt een shortlist bekendgemaakt van 6 genomineerden; 3 Vlaamse en 3 internationale studenten.

De jury zal van deze studenten op basis van de scriptie beoordelen wie de uiteindelijke Vlaamse en internationale laureaat worden.

De award wordt uitgereikt in november.

 

Laureaten afgelopen jaren

2018

Vlaamse student

International student

 

2019

International student

 

2020

Vlaamse student

International student

 

Nog vragen? Check onze FAQ pagina!

 

De award voor beste ontwikkelingsrelevante masterthesis wordt mogelijk gemaakt door steun van VLIR-UOS.

 

  

 Meer info? sara.schaeken@uhasselt.be

Op vraag van Afrikaanse studenten die moeilijkheden ervoeren met het ontmoeten en leren kennen van andere studenten, is in 2005 de Wereldavond ontstaan. Een vriendschapsavond werd toen georganiseerd en gezien het succes van het initiatief is de 'Africa Night' uitgegroeid tot een jaarlijkse Wereldavond. Tijdens deze avond kunnen buitenlandse studenten hun cultuur voorstellen door workshops, eetstandjes, muziek en dans.

De volgende editie van de wereldavond vindt plaats op 28 november 2019 in je agenda! Meer informatie over deze activiteit kan je hier vinden.

 

Sinds 2014 heeft de UHasseltse studentenraad, StuRa, ook een adviesorgaan, de ‘International Council’, om anderstalige studenten de kans te geven om te participeren aan het beleid. De vergaderingen van de International Council worden daarom in het Engels gevoerd.

Meer informatie over de 'International Council' kan je terugvinden in de code of conduct.

Lees de getuigenis van Caroline Osoro, voorzitter van de International Council tijdens academiejaar 2014-2015.

UHasselt meent het!

UHasselt werd in 2006 'verkocht’ verklaard. Het verkrijgen van deze titel werd niet gezien als een eindpunt, maar als een startpunt, een hefboom om tot nieuwe engagementen te komen op het vlak van duurzame productie en consumptie. Deze campagne liep ten einde in 2007. Toen beslisten Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels, 11.11.11. en Vredeseilanden om het concept verder te ontwikkelen met ‘FairTradeGemeente’. Zo heeft UHasselt de label ‘UHasselt meent het’ gekregen en zet het haar engagement voor eerlijke handel voort.

Elk jaar opnieuw nemen we deel aan de Fair Trade week met leuke activiteiten. Check zeker wat we in petto hebben voor 2018!

Eén van de sensibiliseringsinitiatieven is het interdisciplinair keuzevak Globalisation & Sustainable Development (1955), voorheen North-South, waarbij sprekers uit het Noorden en het Zuiden uitgenodigd worden om dieper in te gaan op bepaalde ontwikkelingsproblematieken. Dit keuzevak behoort tot een reeks interactieve en educatieve momenten die ruimte bieden om kritisch na te denken over ontwikkelingssamenwerking. Ook is er een sterke link met de UN Sustainable Development Goals.

Zowel de lezingen/debatten als de acties staan open voor alle studenten en geïnteresseerden.

 

Meer informatie over het keuzevak, inhoud, data en inschrijving kan hier gevonden worden.

Sustainable Development Goals (SDG's)

Eind september 2015 hebben alle lidstaten van de Verenigde Naties 17 ambitieuze doelstellingen, Sustainable Development Goals, opgesteld om de wereld te verbeteren tegen 2030. Deze SDG's bouwen voort op het succes van de eerder gestelde Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen (MDG's). De eerste 15 doelen stemmen overeen met de 3 pijlers van duurzame ontwikkeling: people (sociaal), planet (ecologisch) en prosperity (economisch). De twee laatste doelen scheppen het onmisbaar kader: peace (SDG 16 - vrede en veiligheid) en partnerschap (SDG17). Om deze doelstellingen te bereiken moet iedereen een steentje bijdragen: overheden, bedrijven, individuen, en ook de Universiteit Hasselt! 

Misschien heb je zelf al een buitenlandervaring achter de rug? Dan heb je ongetwijfeld ondervonden hoe moeilijk het kan zijn om je weg te vinden in een nieuwe omgeving en om vertrouwd te raken met de plaatselijke gewoonten. Daarom zijn we op zoek naar Buddies die internationale studenten wegwijs willen maken.

Wat is het Buddy Programma?

Elk academiejaar verwelkomt de UHasselt honderden studenten van overal ter wereld. Het doel van het Buddy Programma is om internationale studenten te helpen bij hun integratie in het Vlaamse studentenleven. De Buddy krijgt op zijn beurt de opportuniteit om een andere taal te oefenen en nieuwe culturen te leren kennen. De Buddy is een UHasselt student die bereid is om ondersteuning te bieden aan een nieuwe internationale student. De dienst internationalisering zal haar best doen om een goede match te vinden voor elke Buddy en internationale student. Bij aanvang van elk semester zal er een Buddy bijeenkomst worden georganiseerd waarop alle Buddies en internationale studenten uitgenodigd worden om elkaar persoonlijk te leren kennen. Daarnaast zullen er ook diverse activiteiten georganiseerd worden waaraan jullie kunnen deelnemen tijdens het semester/academiejaar, maar jullie bepalen zelf hoeveel interactie en ondersteuning er nodig is.

Heb je vragen of wil je meer informatie bekomen? Aarzel dan niet dios@uhasselt.be te contacteren.

Wil je een Buddy worden?

Wil je studenten van over de hele wereld ontmoeten, je cultuur en kennis over de UHasselt/Hasselt/België delen, je talenkennis verbeteren en je interculturele vaardigheden versterken? Help dan een internationale student en word Buddy!

Een aantal voorbeeldactiviteiten die je kan doen als Buddy:

  • Wacht de internationale student op aan het station
  • Geef een rondleiding in Hasselt (winkels, bars,...) tijdens zijn/haar eerste week
  • Introduceer hem/haar de Belgische gewoontes en het studentenleven
  • Neem deel aan de welkomstactiviteiten voor Buddies en internationale studenten
  • .....

Interesse om Buddy te worden? Registreer dan via deze link. De dienst internationalisering zal proberen een perfecte match te vinden en vervolgens ontvang je een mail met de contactgegevens van je internationale student, terwijl je internationale student een mail ontvangt met jouw contactgegevens. Vanaf dan is het aan jou om de student te contacteren en om elkaar te leren kennen. Na aankomst, organiseren we eveneens een welkomstevent voor jou en je internationale student. 

Wil je een Buddy aanvragen?

Het Buddy Programme is bestemd om je integratie aan de UHasselt en in België gemakkelijker te maken. Je zal gematcht worden met een UHasselt student die zich vrijwillig aanbiedt om je wegwijs te maken tijdens de eerste dagen van je verblijf en om je de Belgische gewoontes, alsook het studentenleven te introduceren.

Geïnteresseerd om een Buddy aan te vragen? Registreer dan via je voorinschrijvingsdossier. De dienst internationalisering zal proberen een perfecte match te vinden en vervolgens ontvang je een mail met de contactgegevens van je Buddy, terwijl je Buddy een mail ontvangt met jouw contactgegevens. Vanaf dan is het aan jou om elkaar te contacteren en te leren kennen. Na aankomst, organiseren we eveneens een welkomstevent voor jou en je Buddy.