Logo UHasselt

menu

UHasselt


Agenda

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Lezing: Oil and gas development in the Arctic: international law and Russian policy

Lezing: Oil and gas development in the Arctic:  international law and Russian policy
PRAKTISCH

26 mei 2016 - 16.00 uur


Oude Gevangenis

Universiteit Hasselt

campus Hasselt

Martelarenlaan 42

3500 Hasselt

Lokaal Aula Louis Verhaegen


CONTACTPERSOON

Mevrouw An VRANCKEN

32-11-268774

an.vrancken@uhasselt.be


Oil and gas development in the Arctic: international law and Russian policy

De lezing is in het Engels.

Prof. dr. Alexander Vylegzhanin is hoofd van het Departement Internationaal Recht binnen het Moscow State Institute of International Relations.

De Noordpool is aan het smelten. Jaar na jaar neemt de hoeveelheid noordpoolijs als gevolg van de klimaatverandering af. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verwacht dat tegen 2100 het noordpoolijs verdwenen zal zijn. De Noordpool zal dan uitsluitend nog bestaan uit ijs dat zich in de winter vormt.

Het vrijkomen van het noordpoolgebied brengt heel wat nieuwe vragen en uitdagingen met zich mee. Opportuniteiten voor de ene, gevaren voor de andere. Denken we bijvoorbeeld maar aan nieuwe scheepsroutes. De grootste uitdaging vanuit milieuoogpunt betreft echter de nieuwe mogelijkheden voor de winning van olie en gas. Het noordpoolgebied bevat de grootste onontgonnen gasvoorraden en grote hoeveelheden olie. Deze voorraden zijn miljarden euro’s waard. De dichtst omringende landen (de VS, Canada, Noorwegen, Denemarken (omwille van Groenland) en Rusland) claimen nu reeds delen van het territorium en bereiden zich voor om de degens te kruisen.

Hoog tijd voor een grondige, maar voor het brede publiek toegankelijke, analyse door een van de grootste experten ter zake. Professor Alexander Vylegzhanin is hoofd van het Departement Internationaal Recht binnen het gerenommeerde Moscow State Institute of International Relations (MGIMO) te Rusland. Hij is gespecialiseerd in het internationaal recht met betrekking tot de Noordpool.

Wie claimt wat en wie heeft recht op wat? Is dit een bron voor een nieuw internationaal conflict? Vinden er reeds concrete projecten plaats? Wat is de mogelijke impact op het leefmilieu? Professor Vylegzhanin licht het allemaal toe. Hij zal daarbij ook concreet kijken naar de positie van Rusland.

Doctoranda Urshulya Moscwa zal aansluitend een korte toelichting geven over grensoverschrijdende pijpleidingen in het noordpoolgebied.

Na de lezing is er ruimte voor vragen en debat met het publiek.
Aansluitend biedt de faculteit Rechten u graag een drankje aan.

Deze lezing is een initiatief van faculteit Rechten van de Universiteit Hasselt.

Donderdag 26 mei 2016 om 16.00 uur in auditorium Louis Verhaegen, Universiteit Hasselt, Campus Hasselt, Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt.
De lezing is in het Engels.

De toegang is gratis, wel graag registreren.