Logo UHasselt

menu

UHasselt SEE


Universiteit Hasselt School of Expert Education

Dubbellezing Mies en de erfenis van het modernisme

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Dubbellezing Mies en de erfenis van het modernisme

Dubbellezing Mies en de erfenis van het modernisme
PRAKTISCH

11 mei 2016 - 20.15 uur


C-mine cultuurcentrum Genk, C-mine 10 bus 1, 3600 Genk


CONTACTPERSOON

arch. Jo JANSSEN

32-11-268954

jo_janssen@uhasselt.be


Omgaan met modernistisch erfgoed, hoe behouden we moderne meesterwerken?

Veel jonge monumenten komen leeg te staan. Universiteit Hasselt, Faculteit Architectuur en Kunst en Architectuurwijzer willen een bewustzijn én respect creëren voor ons modernistisch erfgoed. Expertise en onderzoek zijn hierbij essentieel: manieren van restauratie, herbestemming en onderhoud vragen onze aandacht.

Universiteit Hasselt Faculteit Architectuur en Kunst en Architectuurwijzer organiseren een dubbellezing waarbij het ‘Omgaan met modernistisch erfgoed’ treffend onder de aandacht gebracht wordt.

De eerste spreker, Gunny Harboe, geeft toelichting bij de ‘Restauratie van 3 Mies-meesterweken in Chicago’. Gunny Harboe van Harboe Architects Chicago (USA) is specialist in monumentenzorg. Hij heeft o.a. de belangrijkste projecten van Mies van der Rohe in Chicago gerestaureerd, waaronder Crown Hall, Lake Shore Drive Apartments en Carr Memorial Chapel. Hij vertelt en discussieert over de restauratie van deze 3 projecten.

Tweede gastspreker is architect Menno Homan van Menno Homan architect Den Haag en voorzitter van de Monumenten- en Welstandscommissie in Maastricht. Menno Homan zal vanuit het perspectief van stedelijke architectuur de vraag stellen welke waarden van ‘modernistische’ monumenten van betekenis waren en misschien nog steeds zijn voor de stedelijke architectuur.

Beide visies op de omgang met moderne monumenten bieden stof voor een boeiend debat: wat is de betekenis van de moderne monumenten, wat moeten we behouden, hoe en waarom?

Deze lezing kadert in het aanvullend programma rond de tentoonstelling ‘MIES, en de erfenis van het modernisme’ in SCHUNCK* Glaspaleis Heerlen, van 10 april t/m 7 augustus 2016.

Inkom is gratis, reserveren is aangewezen via C-mine bezoekersonthaal

C-mine 10 bus 2, 3600 Genk
T 089 65 44 90
c-minebezoekersonthaal@genk.be


Partners: Universiteit Hasselt Faculteit Architectuur en Kunst, Architectuurwijzer, Schunk Glaspaleis Heerlen, C-mine cultuurcentrum Genk

Meer info