Logo UHasselt

menu

UHasselt voor leerkrachten


Nascholingen

UHasselt voor leerkrachten

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

NASCHOLING FYSICA

Datum: woensdag 18 maart 2020 - geannuleerd

Als gevolg van de verstrengde maatregelen in de aanpak tegen het coronavirus, werd beslist om de nascholing fysica van woensdag 18 maart te annuleren.

Onderzoekscompetentie

Nieuwsgierigheid is een eigenschap die we eigenlijk allemaal wel hebben. Je zou dus kunnen zeggen dat we allemaal van nature onderzoekers zijn.
Maar wat maakt een onderzoek nu wetenschappelijk? Welke vragen moeten we ons stellen? Hoe moeten we informatie verwerven en verwerken? Welke methodologieën kunnen we bijkomend aanspreken? En hoe weet je wat je kan en mag besluiten nadat je onderzoek is afgerond?
Al deze vragen kaderen binnen onderzoekscompetentie. Deze wordt uiteraard nagestreefd via eindwerken en geïntegreerde proeven - maar eigenlijk komt ze ook aan bod in zowat elke les fysica.
Tijdens de sessie gaan we ook dieper in hoe leerkrachten fysica hun leerlingen kunnen begeleiden in het onderzoekend leren naar leren onderzoeken. Uiteraard met ruimte voor uw inbreng!

 • Datum: woensdag 18 maart 2020 (annulatie) | 9u00 - 12u00
 • Locatie: Universiteit Hasselt – campus Diepenbeek – Agoralaan – Gebouw D – 3590 Diepenbeek 
 • Deelname is gratis, wel verplicht inschrijven. Het aantal plaatsen is beperkt.
 • Contactpersonen: Mieke Gorissen, mieke.gorissen@uhasselt.be
                                 Ilse Engelen, ilse.engelen@uhasselt.be

 


Schreef je in en ben je verhinderd door omstandigheden, laat dit tijdig weten door een mailtje te sturen aan els.smeyers@uhasselt.be.

 

Datum: woensdag 29 april 2020 - geannuleerd

Als gevolg van de verstrengde maatregelen in de aanpak tegen het coronavirus, werd beslist om de nascholing fysica van woensdag 29 april te annuleren. 

Professionaliseringsmomenten fysica | netwerkmomenten FYS@LIM

De werkgroep FYS@LIM wilt leerkrachten fysica uit de tweede graad en de derde graad samenbrengen om ervaringen uit te wisselen en zo ook een personal learning network uit te bouwen.
Welke ideeën pas je toe in je lespraktijk? Hoe pak je demonstraties en practica aan? Hoe evalueer je je leerlingen? Hoe ga je om met onderwijsinnovatie en blended learning?...
Het doel is met elkaar in interactie te gaan en van elkaar te leren.
Om wat richting te geven aan deze professionaliseringsmomenten stellen we volgende onderwerpen voor.

- Magnetisme     (woensdag 13 november 2019 | 14u00 - 16u00)
- Energie/arbeid/vermogen    (woensdag 29 april 2020, geannuleerd | 14u00 - 16u00)

 • Data: 
  Magnetisme – woensdag 13 november 2019 | 14u00 - 16u00 
  Energie/arbeid/vermogen – woensdag 29 april 2020, geannuleerd | 14u00 - 16u00
 • Locatie: Universiteit Hasselt – campus Diepenbeek – Agoralaan – Gebouw D – 3590 Diepenbeek 
 • Deelname is gratis, wel verplicht inschrijven. Het aantal plaatsen is beperkt.
 • Contactpersonen: Ilse Engelen, ilse.engelen@uhasselt.be, Dirk Geeroms (FYS@LIM), dirk.geeroms@uhasselt.be, dr. Mieke Gorissen, mieke.gorissen@uhasselt.be
 •  

Energie/arbeid/vermogen op woensdag 29 april 2020 | 14u00 - 16u00 - geannuleerd

 


Schreef je in en ben je verhinderd door omstandigheden, laat dit tijdig weten door een mailtje te sturen aan els.smeyers@uhasselt.be. 


                    

Data: maandag 14 oktober 2019, donderdag 14 november 2019, dinsdag 14 januari 2020, woensdag 12 februari 2020, donderdag 12 maart 2020, woensdag 22 april 2020 (geannuleerd)

Workshops Arduino

In deze reeks workshops maak je kennis met Arduino en zijn vele mogelijkheden zodat je Arduino kan gebruiken voor eigen (school)projecten, én ook je leerlingen weet te begeleiden wanneer ze aan de slag gaan met Arduino.

Voor meer informatie, data en inschrijven, klik hier.


 

Datum: woensdag 16 oktober 2019

Workshop rimpeltank maken

Beschikt je school nog niet over een rimpeltank (of golfbak) om golven en hun eigenschappen te illustreren of is het huidige exemplaar dringend aan vervanging toe?
Tijdens deze workshop maak je zelf een bruikbare rimpeltank. Het nodige materiaal staat voor je klaar en natuurlijk ondersteunen we bij de constructie, waarvoor er geen achtergrondkennis of moeilijke technische vaardigheden nodig zijn. Je gaat naar huis met een kant-en-klare rimpeltank om in de klas te gebruiken voor demonstraties of eventueel zelfs voor leerlingenpractica.
We bespreken alle mogelijkheden van het apparaat en het gebruik hiervan in de klas.

Je betaalt voor het gebruikte materiaal en de lasertijd van de cutter. Bij het basismodel worden de golven door een led zichtbaar gemaakt op de tafel waarop de rimpeltank staat. Dit is voldoende voor leerlingenpractica of kleine groepen (minder dan acht personen). Voor grotere groepen is het handig om een spiegelplaat toe te voegen waardoor het beeld naar voren geprojecteerd wordt (op een zelf aan te brengen A3 blad).
Basis rimpeltank: 40 euro
Spiegelplaat voor projectie van het beeld: 11 euro

We geven ook de mogelijkheid om materiaal te bestellen voor de constructie van extra modellen zodat er meerdere leerlingengroepen met een rimpeltank aan de slag kunnen. Stuur hiervoor een e-mail naar ilse.engelen@uhasselt.be na jouw inschrijving.

 • Datum: woensdag 16 oktober 2019 | 14u00 - 17u00
 • Locatie: Makerspace – Universitaire Campus – Agoralaan – Gebouw H – 3590 Diepenbeek
 • Prijs: 40 euro voor deelname aan de workshop, inclusief basismodel rimpeltank
  In het inschrijvingsformulier duid je aan of je een spiegelplaat bijbestelt.
 • Verplicht inschrijven, het aantal plaatsen is beperkt tot 16 deelnemers.
 • Contactpersonen: Mieke Gorissen, mieke.gorissen@uhasselt.be
                                 Ilse Engelen, ilse.engelen@uhasselt.be

Schreef je in en ben je verhinderd door omstandigheden, laat dit tijdig weten door een mailtje te sturen aan els.smeyers@uhasselt.be.