Ontwikkelingssamenwerking

Aan UHasselt kan je als student actief meewerken aan universitaire ontwikkelingssamenwerking. De financiering van deze projecten en mobiliteiten is grotendeels mogelijk dankzij VLIR-UOS (Vlaamse Interuniversitaire Raad - Universitaire Ontwikkelingssamenwerking), een platform dat partnerschappen tussen hogeronderwijsinstellingen in Vlaanderen en het Zuiden ondersteunt, onder andere door de financiering van beurzen: Reisbeurzen voor Vlaamse studenten voor stage of onderzoek in het Zuiden (REI)

INT³

Samen met andere studenten uit verschillende faculteiten werken aan eenzelfde project in een ontwikkelingsland tijdens de zomer… lijkt je dat iets? Kijk dan snel verder hoe een Interdisciplinary International Internship, kortom INT³, interessant voor jou kan zijn!

Aan UHasselt vinden we dat onze studenten allemaal ‘Global Citizens’ zijn. Een boeiende manier om hiermee kennis te maken is een stage in een ontwikkelingsland. Toch is zo’n stage een hele uitdaging: andere taal, andere cultuur, andere gewoonten, weg van je vrienden, je lief, je familie…. Terwijl het wel een heel grote meerwaarde is voor je employability skills in de toekomst! In een steeds meer geglobaliseerde wereld worden “interpersonal” en “intercultural” skills onmisbaar. Bovendien is de persoonlijke groei die je ervaart een echte verrijking, die je zowel op persoonlijk als professioneel vlak een stapje voor geeft.

Daarom organiseren we sinds zomer 2019 INT³: een laagdrempelige manier om kennis te maken met ontwikkelingssamenwerking!

Voor INT³ kozen wij 2 projecten in 2 verschillende werelddelen: Ecuador en Zuid-Afrika. Samen met een 5-tal andere studenten uit verschillende opleidingen kun je in juli of augustus 4 weken lang werken aan een interdisciplinair project ter plaatse. Super voor je talenknobbel, je projectmanagement, teamwork en interculturele skills!

We bieden UHasselt studenten een beurs van € 1000 aan voor deze reis, PXL studenten die deelnemen kunnen een reisbeurs VLIR-UOS van €1000 aanvragen. Maar natuurlijk verwachten we ook wel wat inzet van jullie kant. Gedurende het tweede semester voorzien we voorbereidingssessies die zowel inhoudelijk je project voorbereiden, maar jullie ook voorbereiden op je cultuurshock, of je informeren over je veiligheid en gezondheid.
We verwachten ook wel dat jullie wat sponsoring zoeken voor de werkingskosten en logistieke omkadering door de lokale organisatie. En natuurlijk verwachten we ook dat je nadien je werk en resultaten als groep presenteert tijdens onze events.

Tijdens jullie reis zal er (de eerste week) ook steeds iemand van ons even meereizen om te zorgen dat alles vlot verloopt ter plekke.

Kortom, een héle ervaring die je nooit meer zal vergeten!

Contactpersoon: Sara Schaeken

Reisbeurzen

De reisbeurzen van VLIR-UOS zijn er voor Vlaamse studenten die voor een stage of onderzoek naar het Zuiden willen gaan. Een reisbeurs bedraagt € 1.000 voor een studie van minstens 4 weken in het buitenland. Deze studie moet een deel zijn van een erkend opleidingsonderdeel.

Voor deze ervaring heb je de steun en begeleiding nodig van een promotor van UHasselt. Bovendien is dit gekoppeld aan credits. Het is dus belangrijk om je facultaire coördinator internationalisering te contacteren als je interesse hebt.

Meer info hierover kan je terugvinden op de pagina studeren in het buitenland.

Contactpersoon: Sara Schaeken

Keuzevak: Globalisation & Sustainable Development

Sinds enkele jaren worden aan UHasselt verscheidene sensibiliseringinitiatieven georganiseerd waarbij sprekers, experts, organisaties en ngo’s uit het Noorden en het Zuiden worden uitgenodigd om de aandacht te vestigen op hedendaagse ontwikkelingsproblematieken.

Eén van de sensibiliseringsinitiatieven is het interdisciplinair keuzevak Globalisation & Sustainable Development (1955, voorheen North-South) waarbij sprekers uit het Noorden en het Zuiden uitgenodigd worden om dieper in te gaan op bepaalde ontwikkelingsproblematieken. Dit keuzevak behoort tot een reeks interactieve en educatieve momenten die ruimte bieden om kritisch na te denken over ontwikkelingssamenwerking. Hierbij hebben we ook voldoende aandacht voor de UN Sustainable Development Goals. Zowel de lezingen/debatten als de acties staan open voor alle studenten en geïnteresseerden.

Contactpersoon: Sara Schaeken