In memoriam prof. dr. Philippe Bekaert (1967-2022)

Met grote droefheid melden we u het overlijden van professor dr. Philippe Bekaert, gewoon hoogleraar informatica aan de Universiteit Hasselt. Philippe overleed thuis, op 31 juli 2022 omgeven door zijn gezin.

Professor Bekaert vervoegde het Expertisecentrum voor Digitale Media op 1 augustus 2002, waar hij verantwoordelijk was voor de onderzoekslijn Visual Computing. In zijn exact 20 jarige loopbaan leidde hij de groep naar vele successen, gaande van verschillende belangrijke papers op toonaangevende computer graphics conferenties zoals Siggraph en CVPR, het oprichten van meerdere spin-off bedrijven die zijn verwezenlijkingen beschikbaar maakten voor de gemeenschap tot het inzetten van zijn onderzoek binnen de performance kunst en cultuur in samenwerking met het gezelschap Crew.

Hij was een vooraanstaand onderzoeker die veel belang hechtte aan bruikbare en inzetbare resultaten. Hij was een pionier op het gebied van hoge resolutie 360 graden video, immersieve beleving van virtual reality en performante verwerking van grote hoeveelheden beeldmateriaal. Professor Bekaert heeft ook zijn stempel gedrukt op het curriculum informatica waaronder de uitwerking van een uniek masterprofiel Visual Computing. Zijn interactieve lessen en onderwerpen voor bachelor- en masterproeven werden door de studenten zeer gesmaakt. Hij leverde een groot aantal doctoraatsstudenten in dit domein af en zorgde zo voor een blijvende impact die meerdere generaties overschrijdt.

Philippe laat een echtgenote, Annelies, en drie dochters, Lotte, Fien en Eva, na. Onze gedachten zijn bij zijn familie en we wensen hun veel sterkte in deze moeilijke dagen. Wij zijn dankbaar voor zijn inzet en bijdragen aan het Expertisecentrum voor Digitale Media, en hopen dat de onmiskenbare impact die hij had op onze groep van onderzoekers en studenten een klein beetje troost kan bieden.