Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Prof. Dr. Piet Stinissen & Prof. Dr. Veerle Somers
16 nov

Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen UHasselt blikt in nieuw boek terug op 50 jaar (bio)medisch onderwijs

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Universiteit Hasselt brengt de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen, één van de oudste faculteiten van de universiteit, het boek ‘Innoveren / Inspireren / Excelleren’ uit. “Een terugblik op onze eigen voorbije 50 jaar en hoe we het biomedisch onderwijs en onderzoek in Limburg hebben mee vormgegeven. Tegelijk biedt het boek ons de kans om vooruit te kijken naar de vele uitdagingen die in de gezondheidszorg op ons afkomen”, zeggen auteurs prof. dr. Veerle Somers en prof. dr. Piet Stinissen.

Niel Hens Christel Faes 'Wat Als' Boekvoorstelling
09 nov

Biostatistici Niel Hens en Christel Faes blikken in boek ‘Wat als?’ terug op de coronapandemie

Met het boek ‘Wat als?’ geven datawetenschappers prof. dr. Niel Hens (UHasselt – Uantwerpen) en prof. dr. Christel Faes (UHasselt) een inkijk in de wetenschap achter de COVID-19 modellen. Het toegankelijke boek biedt inzicht in de groeiende wetenschap over het coronavirus en helpt om lessen te trekken over hoe we in de toekomst beter voorbereid kunnen zijn op een nieuwe pandemie.

Ondertekening Mou Uhasselt Imec & UNSW
23 okt

UHasselt en imec starten ambitieuze samenwerking rond groene waterstof met Australische University of New South Wales (UNSW)

Tijdens de Belgische economische missie in Australië ondertekent Bart Vermang, professor in zonneceltechnologie aan UHasselt en imec, partners binnen EnergyVille, een samenwerkingsovereenkomst met de Australische universiteit UNSW. De instellingen zullen de volgende jaren intensief samenwerken rond de productie van groene waterstof aan de hand van zonne-energie en rond het opvangen en hergebruiken van CO2-uitstoot in de industrie.

Dr. Benoit Ruysschaert (Foto Jos Van Nitsen)
21 okt

Meer dan 40% van de lokale besturen in België niet bezig met circulaire economie

Hoewel steeds meer Belgische steden en gemeenten inzetten op circulaire economie zijn nog steeds meer dan 40% van de lokale besturen er helemaal niet mee bezig. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van Universiteit Hasselt en Universiteit Luik. “Bij de besturen die wél inzetten op de circulaire economie blijft het engagement vaak ook nog zeer beperkt. Nochtans is de circulaire economie cruciaal als we onze klimaatdoelstellingen willen behalen”, zegt onderzoeker Benoit Ruysschaert.

Prof. Dr. Wouter Maes & Dr. Jochen Vanderspikken
19 okt

Onderzoek UHasselt toont de perfecte materiaalbasis voor organische halfgeleiders in zonnecellen en smartwatches

Nieuw onderzoek binnen de onderzoeksgroep materiaalchemie van UHasselt en EnergyVille biedt voor het eerst inzicht in hoe defecten in geconjugeerde polymeren ontstaan. Polymeren zijn duurzame materialen met veel toepassingsmogelijkheden. Zo kunnen ze gebruikt worden in plooibare zonnecellen, sensoren en smartwatches.

Circulaire Transitie Btwtarief
27 sep

Navigeren door de Circulaire Economie vanuit een btw-perspectief

Een nieuw onderzoeksrapport van het CE Center toont aan dat verschillende bt-maatregelen een rol kunnen spelen voor de circulaire transitie. Maatregelen zoals een verlaagd btw-tarief of een verlaage maatstaf van heffing en vrijstellingen voor oa. herstellingsdiensten van kledij, fietsen, intensivering van het gebruik van personenwagens en fietsen kunnen grote kansen bieden om de aankoop, het gebruik en de productie van circulaire producten en diensten aan te moedigen.

Dr. Bernhard Siegmund Prof. Dr. Koen Vandewal
25 sep

Europese onderzoeksbeurs van 150.000€ brengt nieuwe, goedkopere infraroodcamera’s en -detectoren dichterbij

De onderzoeksgroep van prof. dr. Koen Vandewal (imo-imomec UHasselt) ontvangt een beurs van de European Research Council (ERC) om nieuwe en goedkopere types infrarooddetectoren en infraroodcamera’s te ontwikkelen. “De huidige conventionele infraroodcamera’s kosten nu zo’n 25.000 euro en meer. Met onze technologie waarbij we goedkope organische materialen integreren in basiscamera’s, zoals die op je smartphone, kunnen we infraroodcamera’s ontwikkelen met een prijs ver onder de 1.000 euro”, zegt prof. dr. Koen Vandewal.

Dr. Lisa Hermans
15 sep

Infectieradar.be helpt om verspreiding infectieziekten en virussen beter in kaart te brengen

Infectieradar, het platform van UHasselt en UAntwerpen waarop burgers wekelijks symptomen van infectieziekten online kunnen melden, spoort belangrijke signalen en trends rond de verspreiding van virussen tot enkele weken vroeger op. En dat dus nog voor de meeste patiënten aankloppen bij huisartsen.

Faculteit Revalidatiewetenschappen1
07 sep

UHasselt zoekt diabetespatiënten voor groot onderzoek rond hartfalen en dementie

Personen met diabetes type 2 hebben 50 procent meer kans op het ontwikkelen van dementie en 30 procent meer kans op hartfalen. Om te weten te komen welke oefentherapie hier het beste tegen kan helpen, is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar diabetespatiënten tussen de 35 en 75 jaar oud die een half jaar lang gratis onder begeleiding willen sporten binnen een nieuw grootschalig onderzoek.

Health Campus Uhasselt Groepsfoto
27 aug

3,4 miljoen euro Vlaamse steun voor biomedisch onderzoekscomplex en hoogtechnologisch bewegings- en revalidatielab UHasselt

Health Campus Limburg DC krijgt verder vorm. In 2026 zal er een nieuw biomedisch onderzoekscomplex komen op de campus in Diepenbeek, waar geavanceerde technologieën binnen de gezondheidszorg uitgebouwd worden. Ook het voor Europa unieke hoogtechnologische MOVE lab voor bewegingsanalyse en revalidatie krijgt een plaats op de Health Campus.

Prof. Dr. Esther Wolfs Biomed Uhasselt
16 aug

UHasselt start wereldwijde zoektocht naar wijsheidstanden van personen met ziekte Charcot-Marie-Tooth

Voor haar onderzoek naar een therapie tegen de ingrijpende zenuwziekte Charcot-Marie-Tooth is UHasselt-prof Esther Wolfs (BIOMED UHasselt) op zoek naar wijsheidstanden van personen die lijden aan de aandoening. “Uit deze wijsheidstanden willen we stamcellen halen om het ziekteproces haarfijn te analyseren. We geloven dat we zo de sleutel kunnen vinden om de aandoening Charcot-Marie-Tooth, waar wereldwijd 1 op 2.500 personen aan lijdt, te behandelen.”

Onderzoeksgroep OOE Imo Imomec
07 aug

Stevige boost voor organische zonnecellen: nieuw materiaalinzicht toont de weg naar hoger rendement

Een nieuwe grootschalige studie van tien onderzoeksinstituten in Europa en China, waaronder het UHasselt-Instituut voor Materiaalonderzoek imo-imomec en EnergyVille, biedt nieuwe inzichten om organische zonnecellen te verbeteren. Deze studie biedt chemici en fysici duidelijke richtlijnen om het volledige potentieel van dit type zonnecel op een veel kortere tijd te kunnen benutten.