Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Ondertekening Raamovereenkomst VITO Uhasselt (2)
19 mrt

Nieuwe raamovereenkomst UHasselt en VITO geeft boost aan gezamenlijke onderzoeksprojecten

Met de officiële ondertekening van een nieuwe raamovereenkomst versterken VITO en Universiteit Hasselt hun samenwerking. Al sinds 2014 voeren de twee instellingen samen onderzoek rond statistiek, milieuwetenschappen, biomedische wetenschappen en mobiliteitswetenschappen. “Met deze raamovereenkomst gaan we nog een stap verder, deze structurele samenwerking zal leiden tot de opstart van nog meer gezamenlijk onderzoek, projecten en doctoraten”, zeggen Walter Eevers, Directeur Onderzoek & Valorisatie VITO en Bernard Vanheusden, rector UHasselt.

FTI Hasselt Keyvisual Met Foto Uhasselt Groot
07 mrt

Ontdek het innovatieve onderzoek van UHasselt tijdens FTI Hasselt

Van 16 tot 21 maart vindt het Flanders Technology and Innovation (FTI) festival plaats in Hasselt. Samen bouwen aan de stad van de toekomst staat hier centraal. Ook Universiteit Hasselt organiseert heel wat activiteiten tijdens het festival en is met IMOB ook de trekker van één van de centrale thema’s binnen FTI, namelijk Mobiliteit. Hier kan je een overzicht vinden van de UHasselt-activiteiten tijdens FTI.

SHIELD Project Groepsfoto (2)
23 feb

UHasselt, Jessa Ziekenhuis, en Ziekenhuis Oost-Limburg nemen voortouw in cyberveiligheid met lancering 'Shield'

In een opmerkelijke primeur van regionale solidariteit tegen de groeiende golf van cyberdreigingen, bundelen het Jessa Ziekenhuis, Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), en Universiteit Hasselt hun krachten met de introductie van 'Shield'. In deze innovatieve service hub werken gespecialiseerde informatici van de drie instellingen samen aan de allernieuwste cyberbeveiligingsinfrastructuur. “Shield moet Limburg op de voorgrond plaatsen in de strijd tegen cybercriminaliteit”, zeggen de drie partnerorganisaties.

OSCAR PINQ Team Space Rider
20 feb

Nieuw succes voor studententeam OSCAR: magnetometertechnologie gaat met ESA Space Rider opnieuw naar de ruimte

UHasselt-studententeam OSCAR-PINQ mag zich klaarmaken voor een ruimteavontuur. Het Europees ruimtevaartagentschap ESA selecteerde het team om experimenten uit te voeren tijdens de allereerste vlucht van hun Space Rider. Als alles volgens plan verloopt zal de diamantgebaseerde kwantummagnetometer van team OSCAR-PINQ eind 2025 twee maanden lang in de ruimte verblijven. “Voor de derde keer wordt onze technologie als beste kandidaat geselecteerd door ESA Academy, een ongelooflijke erkenning voor ons werk”, zeggen dr. Jaroslav Hruby en drs. Yarne Beerden, teamkapiteins van OSCAR.

DNA Robot Sofie Thijs
21 dec

Nieuwe DNA-robot “NGSxpress” speurt naar de bodembacteriën in 1000 tuinen voor burgeronderzoek Bodemleven

Hoe is het gesteld met het bodemleven in de Limburgse tuinen? Die vraag stond centraal in het grote burgeronderzoek van Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg met de steun van Departement Omgeving. In 1.000 Limburgse tuinen groeven inwoners theezakjes in de grond, die ze na enkele maanden terugstuurden voor analyses in het lab. Een gloednieuwe DNA-robot, aangekocht met de steun van EFRO, VLAIO en verschillende bedrijven, zal nu instaan voor de DNA-analyses. De robot geeft inzicht in welke microben, schimmels en bacteriën er nu precies in de tuinen leven, en welke invloed ze hebben op de bodemkwaliteit.

Solar Cooker For All
27 nov

VLIR-UOS project Solar cookers for all helpt Congolese gezinnen energiezuinig koken

Met het project Solar cookers for all (Sc4all) werken wetenschappers uit de Democratische Republiek Congo en België samen aan duurzame innovatie. Zonnekokers gebruik de energie van direct zonlicht om voedsel te verwarmen aan de hand van reflecterende panelen.  “Commerciële zonnekokers zijn duur en moeten worden geïmporteerd. We zijn een expertisecentrum aan het oprichten in Lubumbashi dat evenwaardige en goedkopere alternatieven zal ontwikkelen op basis van gerecycleerd materiaal, zoals bijvoorbeeld drankblikjes en ijzerdraad”, zeggen de betrokken onderzoekers.

Prof. Dr. Wouter Maes & Dr. Jochen Vanderspikken
19 okt

Onderzoek UHasselt toont de perfecte materiaalbasis voor organische halfgeleiders in zonnecellen en smartwatches

Nieuw onderzoek binnen de onderzoeksgroep materiaalchemie van UHasselt en EnergyVille biedt voor het eerst inzicht in hoe defecten in geconjugeerde polymeren ontstaan. Polymeren zijn duurzame materialen met veel toepassingsmogelijkheden. Zo kunnen ze gebruikt worden in plooibare zonnecellen, sensoren en smartwatches.

Dr. Bernhard Siegmund Prof. Dr. Koen Vandewal
25 sep

Europese onderzoeksbeurs van 150.000€ brengt nieuwe, goedkopere infraroodcamera’s en -detectoren dichterbij

De onderzoeksgroep van prof. dr. Koen Vandewal (imo-imomec UHasselt) ontvangt een beurs van de European Research Council (ERC) om nieuwe en goedkopere types infrarooddetectoren en infraroodcamera’s te ontwikkelen. “De huidige conventionele infraroodcamera’s kosten nu zo’n 25.000 euro en meer. Met onze technologie waarbij we goedkope organische materialen integreren in basiscamera’s, zoals die op je smartphone, kunnen we infraroodcamera’s ontwikkelen met een prijs ver onder de 1.000 euro”, zegt prof. dr. Koen Vandewal.

Health Campus Uhasselt Groepsfoto
27 aug

3,4 miljoen euro Vlaamse steun voor biomedisch onderzoekscomplex en hoogtechnologisch bewegings- en revalidatielab UHasselt

Health Campus Limburg DC krijgt verder vorm. In 2026 zal er een nieuw biomedisch onderzoekscomplex komen op de campus in Diepenbeek, waar geavanceerde technologieën binnen de gezondheidszorg uitgebouwd worden. Ook het voor Europa unieke hoogtechnologische MOVE lab voor bewegingsanalyse en revalidatie krijgt een plaats op de Health Campus.

Prof. Dr. Esther Wolfs Biomed Uhasselt
16 aug

UHasselt start wereldwijde zoektocht naar wijsheidstanden van personen met ziekte Charcot-Marie-Tooth

Voor haar onderzoek naar een therapie tegen de ingrijpende zenuwziekte Charcot-Marie-Tooth is UHasselt-prof Esther Wolfs (BIOMED UHasselt) op zoek naar wijsheidstanden van personen die lijden aan de aandoening. “Uit deze wijsheidstanden willen we stamcellen halen om het ziekteproces haarfijn te analyseren. We geloven dat we zo de sleutel kunnen vinden om de aandoening Charcot-Marie-Tooth, waar wereldwijd 1 op 2.500 personen aan lijdt, te behandelen.”

Onderzoeksgroep OOE Imo Imomec
07 aug

Stevige boost voor organische zonnecellen: nieuw materiaalinzicht toont de weg naar hoger rendement

Een nieuwe grootschalige studie van tien onderzoeksinstituten in Europa en China, waaronder het UHasselt-Instituut voor Materiaalonderzoek imo-imomec en EnergyVille, biedt nieuwe inzichten om organische zonnecellen te verbeteren. Deze studie biedt chemici en fysici duidelijke richtlijnen om het volledige potentieel van dit type zonnecel op een veel kortere tijd te kunnen benutten.

Bart Vermang En Marc Meuris Enfoil
20 jul

Nieuwe spin-off produceert op grote schaal flinterdunne, flexibele zonnepanelen

De productie van zonnepanelen van slechts enkele millimeters dikte, plooibaar, uiterst robuust en perfect integreerbaar op allerlei soorten oppervlakten. Dat is wat EnFoil, de nieuwe spin-off van UHasselt en imec binnen EnergyVille, aanbiedt. “De gesprekken lopen volop om de geïntegreerde zonnepanelen grootschalig te produceren voor op daken en zijwanden van trucks.”