Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Uitstoot Luchtvervuiling
21 jun

Covidpatiënten met een hogere blootstelling aan luchtvervuiling bleven langer opgenomen in het ziekenhuis

Covidpatiënten die de week voor hun ziekenhuisopname meer blootgesteld waren aan luchtvervuiling, en dus meer roetdeeltjes in hun lichaam hadden, lagen gemiddeld meer dan vier dagen langer in het ziekenhuis en hadden 33 procent meer kans om op intensieve zorgen te belanden. Dat blijkt uit onderzoek van UHasselt dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift European Respiratory Journal.

Dr. Sofie Thijs En Minister Zuhal Demir Bodemleven
18 jun

1.000 Limburgers starten vandaag met groot Vlaams onderzoek naar het bodemleven in hun tuin

Hoe is het gesteld met het leven in uw tuinbodem? Dat onderzoekt Universiteit Hasselt samen met Het Belang van Limburg en het Departement Omgeving van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir met het grote burgerwetenschapsproject Bodemleven.

Stabiliteitsmetingen ACB²
02 mei

Metingen UHasselt naar reststerkte van 30 meter lange betonnen brugliggers uit jaren '60 tonen weinig degradatie aan

Onderzoekers van het Applicatiecentrum Beton en Bouw van UHasselt voerden de afgelopen maanden op vraag van de Waalse overheid stabiliteitsmetingen uit op brugliggers van 30 meter lang en 2 meter hoog. De brugliggers dateren uit de jaren ’60 en maakten deel uit van een bestaand viaduct in Wallonië.

ACB² Betonnen Brugligger Metingen Waals Viaduct
15 feb

UHasselt test reststerkte van 32 meter lange betonnen brugliggers van Waals viaduct

Aan het Applicatiecentrum Beton en Bouw van UHasselt zijn brugliggers van 32 meter lang en 2 meter hoog aangekomen voor stabiliteitsmetingen. De brugliggers dateren uit de jaren ’60 en maakten tot voor kort deel uit van een bestaand viaduct in Wallonië. Op vraag van de Waalse overheid zullen onderzoekers van UHasselt op deze brugliggers metingen uitvoeren tot meer dan 300 ton druk, om zo de restcapaciteit van de bruggen in kaart te brengen.

Foto 7
17 jan

Perenbomen in klimaatkoepels UHasselt tonen de toekomst van fruitteelt

In 6 klimaatkoepels van de Ecotron Hasselt University zullen wetenschappers de volgende drie jaren onderzoek voeren naar de impact van de klimaatverandering op de perenteelt in onze regio. 12 perenbomen kregen een plaats in de koepels, waarin het klimaat van 2040 wordt gesimuleerd.

Groepsfoto Milestone IMOB
14 dec

Technologische interventies moeten arbeidsomstandigheden professionele chauffeurs verbeteren

Om de werkomstandigheden van professionele chauffeurs te verbeteren en het beroep opnieuw aantrekkelijker te maken, gaan onderzoekers van UHasselt, KU Leuven en UAntwerpen samen met VIL op verschillende momenten tijdens de volgende drie jaar chauffeurs opvolgen

Patrizia Zanoni
05 dec

Welke impact hebben digitale technologieën op de werkomstandigheden in logistieke bedrijven?

Om zo snel en efficiënt mogelijk producten aan klanten te kunnen bezorgen, gebruikt de logistieke sector heel wat digitale technologieën, onder andere in hun magazijnen. Maar welke impact hebben al die technologieën op de werknemers en op de kwaliteit van de jobs en de tewerkstelling? Dat zal Universiteit Hasselt samen met academische partners en logistieke bedrijven uit België, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Polen onderzoeken.

Jo Brouns FWO Jelle Hendrix
24 okt

1,33 miljoen euro voor geavanceerde lichtmicroscoop UHasselt

BIOMED UHasselt kan met de steun van Vlaams minister Jo Brouns en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek een geavanceerde lichtmicroscoop in gebruik nemen. Het toestel van in totaal 1,33 miljoen euro zal een boost zijn voor het biomedisch onderzoek aan UHasselt en voor de zorgsector in de regio.

Afbeelding Kwantumcomputer
10 okt

UHasselt bouwt mee aan eerste Europese netwerk van kwantumcomputers

Universiteit Hasselt werkt de volgende jaren binnen het Europese programma European High-Performance Computing Joint Undertaking mee aan de ontwikkeling van het eerste Europese netwerk van kwantumcomputers. Met een totaalbudget van 100 miljoen euro is dit het meest ambitieuze programma rond kwantumcomputers in Europa.

Foetus Onderzoek Roetdeeltjes Tim Nawrot
06 okt

Nog voor hun geboorte hebben baby’s al roet in hun longen en hersenen

In vitale organen van ongeboren baby’s zijn er al sporen van luchtvervuiling terug te vinden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Universiteit Hasselt en de Universiteit van Aberdeen, dat gepubliceerd werd in The Lancet Planetary Health.

PFAS Sofie Thijs Zwijndrecht Hennep
23 sep

Hennepplanten kunnen PFAS en PFOS uit de grond halen

PFAS en PFOS stoffen in vervuilde gronden kunnen gesaneerd worden met behulp van hennepplanten. Dat toont onderzoek van het Centrum voor Milieukunde, UHasselt op vervuilde gronden in Zwijndrecht.

Judith Fraussen En Veerle Somers
01 jul

250.000 euro vanuit Wings for Life voor ruggenmergonderzoek UHasselt

BIOMED-onderzoekers dr. Judith Fraussen en prof. dr. Veerle Somers krijgen van de internationale organisatie Wings for Life samen 250.000 euro voor hun ruggenmergonderzoek. Als één van de weinige onderzoeksgroepen ter wereld, onderzoeken zij bloed- en weefselstalen van personen met traumatische ruggenmergletsels.