Campus Class 30 november 2023

Inschrijven?

Schrijf je hier in voor de Campus Class van 30 november, je bent meer dan welkom!

Inschrijven is verplicht. Je deelname is pas definitief na betaling.

Deelnemen aan de Campus Class kost 10 euro. Deze bijdrage gaat naar Universiteitsfonds UHasselt en zo geef je ons onderzoek naar kanker, MS, klimaatverandering, patiëntveiligheid, klimaat, … én onze studenten een flinke duw in de rug.

Je deelname is pas definitief na betaling op rekeningnummer BE36 4532 5278 1181 met vermelding  'Campus Class 30 november 2023 + naam van deelnemers'

Dams

Prof. dr. Lieve Dams (gerechtspsychiater)

Wat drijft mensen tot het plegen van een moord? Schuilt er een moordenaar in ieder van ons? Hoe werkt het brein van een psychopaat? En waarom vinden we de meeste psychopaten terug in topfuncties?

Gerechtspsychiater prof. dr. Lieve Dams duikt in het hoofd van een psychopaat en probeert deze vragen aan de hand van waargebeurde casussen te ontrafelen.

Prof. dr. Lieve Dams is gespecialiseerd in de forensische psychiatrie en was al eerder actief als behandelende psychiater binnen een aantal spraakmakende zaken. Ook werd prof. dr. Dams gevraagd te spreken in het programma ‘Misdaaddokters’ waar ze haar intrigerende ervaringen voor de beeldbuis bracht. .

Sprekers

Bert Op T Eijnde

Prof. dr. Bert Op 't Eijnde (UHasselt)

Ondanks verwoede pogingen en allerlei lifestyle programma’s van gezondheidsinstellingen en -overheden, worden we helaas altijd maar zwaarder. Dit heeft grote gevolgen voor onze gezondheid want heel wat chronische aandoeningen (suikerziekte, kanker, hart- en vaataandoeningen) zijn vaak een gevolg van overgewicht en obesitas. Hoe komt het toch dat ons lichaam de neiging heeft vet op te stapelen?
Hoe kunnen we deze trend keren? Hiervoor wordt vaak verwezen naar gezonde voeding en fysieke activiteit. Via dieet- en sportprogramma’s lukt het om op korte termijn gewicht te verliezen maar de lange termijneffecten van dergelijke programma’s zijn helaas niet goed. Hoe kunnen we dit verklaren?

Inspanningsfysioloog Prof. dr. Bert Op ’t Eijnde (UHasselt) zal trachten om één en ander te verklaren en zal proberen om overzichtelijke oplossingen aan te reiken voor dit belangrijke gezondheidsprobleem via zijn evolutionair biologische benadering van ons energiemetabolisme.

Bert Op ’t Eijnde is doctor in de sportwetenschappen (KU Leuven) en is sinds 2007 verbonden aan de Universiteit Hasselt. In de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen doceert/onderzoekt hij inspanningsfysiologie, metabolisme en preventieve geneeskunde. Hiernaast is hij directeur van het gekende sportmedische adviescentrum ADLON. Bijkomend is hij sedert 2022 verbonden aan de Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika) als extraordinary professor in het domein van de sportmedische wetenschappen en preventieve geneeskunde.

Programma (WIJZIGING)

13.00u - Ontvangst met koffie, thee of frisdrank

13.30u - Welkom door Frédérique de Keyser

13.30u - prof. dr. Lieve Dams (gerechtspsychiater) over 'In het hoofd van een psychopaat' 

14.30u - koffiepauze *

15.00u - prof. dr. Bert Op 't Eijnde (UHasselt) over 'De rol van fysieke activiteit en sedentarisme bij de      ontwikkeling van chronische aandoeningen'

16.30u - einde *

In de foyer kan u tijdens de koffiepauze en aan het einde van de Campus Class bij onze juristen terecht voor vragen over uw testament. Gelieve hiervoor in de schrijven en een tijdslot te kiezen. Houd er rekening mee dat het aantal tijdslots beperkt is.

Praktisch

Waar en wanneer?

Donderdag 30 november 2023 vanaf 13.00 uur Campus Hasselt – Oude Gevangenis, Martelarenlaan 42 in Hasselt

Hoe de Oude Gevangenis bereiken?

Met de bus

Je kan de Oude Gevangenis makkelijk bereiken met de bus. Stap uit aan halte Kolonel Dusartplein, op nog geen vijf minuutjes wandelen van de Oude Gevangenis.

Kom je met de trein? Neem aan Hasselt station dan de Boulevardpendel naar het Dusartplein. De Boulevardpendel van De Lijn vertrekt om de vijf minuten.

Met de auto

De dichtstbijzijnde parking is Parking Kolonel Dusartplein (boven- en ondergronds). Deze is wel betalend. Gratis parkeerplaatsen in de binnenstad vind je in/aan: Mouttoren – Kolenkaai – Cultureel Centrum