Lezing Stop Darmkanker

Lezing dr. Luc Colemont (Stop Darmkanker)

  • Donderdag 8 december 2022
  • 19.30u (deuren open vanaf 19.00u)
  • Auditorium H6
    UHasselt Campus Diepenbeek, Agoralaan, 3590 Diepenbeek
Colemont Beeld Colemont Beeld

Elke dag krijgen 23 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben.
Elke dag sterven 10 mensen aan darmkanker.
Eén op zes patiënten is jonger dan 50 jaar.


Minstens de helft van deze cijfers zouden we kunnen vermijden als nog meer mensen zouden deelnemen aan het bevolkingsonderzoek.
Maag-en darmspecialist Dr. Luc Colemont, oprichter van vzw Stop Darmkanker, legt uit hoe je de ziekte kan voorkomen. Want hoe eerder de diagnose kan worden gesteld, hoe meer kans er is op volledige genezing.

Iedere dag verliezen 10 families in België een dierbare aan darmkanker. Dat zijn er 300 per maand. Nochtans is darmkanker volgens alle criteria van de WHO de “ideale ziekte” om vroegtijdig op te sporen. Indien vroegtijdig opgespoord, is de kans op genezing méér dan 90%. Er bestaat jammer genoeg nog een groot gebrek aan kennis over dit onderwerp. De mythes en misverstanden over bv. het darmonderzoek zijn nog wijd verspreid.

Wist je dat de iFOB-test eigenlijk “poepsimpel” is? Wist je dat het 8 à 10 jaar duurt vooraleer een kleine poliep eventueel uitgroeit tot een kwaadaardig gezwel? Wat zijn de symptomen van darmkanker? Hoe kunnen we darmkanker vermijden? Wat is de rol van een gezonde levensstijl? Hoe vaak komt darmkanker voor? Is het altijd erfelijk of familiaal? Wat is het prijskaartje van de behandeling? Hoe zit het met het Vlaams bevolkingsonderzoek ? Wat zijn de complicaties van een coloscopie?

Op deze en vele andere vragen geeft Dr. Colemont een duidelijk en helder antwoord in “mensentaal”. Een boeiende uiteenzetting, met een lach en een traan, die slechts één doel voor ogen heeft: minder leed door darmkanker, méér gezonde levensjaren!

Dr. Colemont is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland en strijd samen met de vzw Stop Darmkanker al jaren tegen deze sluipmoordenaar. “Als je de vijand niet kent kan je nooit de oorlog winnen, daarom zijn informatie en voorlichting zo belangrijk”.

Dr. Luc Colemont was bijna 28 jaar maagdarmspecialist in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen en is sedert 1 januari 2016 fulltime werkzaam als “Managing Director” van de vzw Stop Darmkanker. De afgelopen jaren gaf hij in 17 landen lezingen. Sedert begin 2016 gaf hij al méér dan 600 lezingen in binnen- en buitenland.

Preventie betekent dat we levens kunnen redden en dat darmkanker voorkomen kan worden.

Geef darmkanker geen kans en mis deze gratis lezing niet, iedereen welkom.
Wel graag hier registreren.