115.900 Belgen lijden aan schizofrenie of autisme. Bijna de helft van de personen met schizofrenie, en tot twee derde van de personen met autisme, worstelen met zelfmoordgedachten. De bestaande therapieën hebben helaas zware bijwerkingen en worden daardoor vaak niet gevolgd. Er is dringend nood aan effectieve therapieën zonder nevenwerkingen. Het Laboratorium voor Neurofysiologie zoekt naar oplossingen.
De sleutel tot vernieuwing in de behandeling van psychiatrische aandoeningen ligt in de biologie van de hersenen. Die wil het Laboratorium voor Neurofysiologie verder ontrafelen. We willen het onderzoek naar schizofrenie en autisme versnellen en betere, gepersonaliseerde therapieën ontwikkelen. De symptomen van schizofrenie en autisme worden veroorzaakt door een ‘atypische’ werking van de hersenen. Het Lab voor Neurofysiologie bestudeert erfelijke en omgevingsfactoren die een grote impact hebben op de groei en werking van de hersenen. Hoe leiden zulke genetische mutaties of omgevingsfactoren tot symptomen van schizofrenie en autisme? Is dit proces omkeerbaar en dus behandelbaar?
In onze twee onderzoekslijnen focussen we op:
In een baanbrekend onderzoek konden we met succes – voor het eerst op wereldwijde schaal - aantonen dat het transplanteren van ‘gezonde’ immuuncellen geheugenstoornissen bij schizofrenie kan herstellen. Hoe kunnen we een gelijkaardig herstel zonder ingewikkelde transplantatie tot stand brengen? Dat moet verder onderzoek uitwijzen.
Zenuwcellen van de hersenen
Ons onderzoek toonde aan dat specifieke mutaties in deze zenuwcellen betrokken zijn bij de ontwikkeling van autisme. Kan deze kennis leiden tot een nieuw medicijn tegen de ongemakken van autisme of psychoses in schizofrenie? Dat willen we verder onderzoeken.
Mensen met schizofrenie en autisme ondervinden veel last van bepaalde ongemakken. Die willen we gericht behandelen. Daarbij focussen we op symptomen zoals cognitieve belemmeringen die voortvloeien uit schizofrenie. We staan op het punt van een doorbraak om deze cognitieve problemen, met name geheugenproblemen, om te keren.
Ons onderzoek staat onder druk. Ook al vertegenwoordigen hersenaandoeningen een derde van de kost in de Vlaamse gezondheidszorg, toch wordt er maar een tiende van het onderzoeksbudget aan dit onderzoek gespendeerd.
Met jouw schenking kunnen we:
• het onderzoek bestendigen: met een schenking van 50K€ kan één onderzoeker van onze onderzoeksgroep een jaar werken.
• het onderzoek versnellen: om het onderzoek in een stroomversnelling te brengen, zijn veel grotere investeringen nodig. Met 1M€ kunnen we onderzoekswerk van twintig jaar op vijf jaar tijd voltooien, en de nieuwe behandeling vier keer sneller naar de patiënt brengen.
Wil je meer weten over dit fonds? Contacteer ons gerust.
Wil je schenken aan het onderzoek van het Laboratorium voor Neurofysiologie ?
Schenk nu