Fonds Mentaal Welzijn

13% van de Belgen lijdt aan een mentale aandoening. Dit zijn 1.5 miljoen mensen. Vele mentale aandoeningen treden al op tijdens het opgroeien, en ze kunnen levenslang impact hebben op de patiënten en hun omgeving. In België zijn er 115.900 mensen met schizofrenie of autisme, waarbij het aantal diagnoses elk jaar gestaag stijgt. Het is verontrustend dat maar liefst 44,3% van de personen met schizofrenie en tot wel 66% van degenen met autisme, zelfdoding hebben overwogen.

De bestaande therapieën worden dikwijls niet gevolgd door de ernstige neveneffecten.

Brein (2) Brein (2)

Ons onderzoek

Prof. dr. Bert Brône - De biologie van zenuwcellen en afweercellen is de sleutel

Onderzoek naar psychische stoornissen vordert langzaam, voornamelijk vanwege de aanzienlijke complexiteit, maar ook de beperkte financiering. De missie van Prof Bert Brône en zijn team is om dit onderzoek te versnellen om betere en gerichte therapieën te ontwikkelen.

Onze hersenen zijn een intrigerend orgaan dat, tijdens de ontwikkeling van embryo tot volwassen mens, geleidelijk aan meer actief en complex wordt. Het verstoren van deze hersenontwikkeling door genetische mutaties of omgevingsfactoren leidt tot ontwikkelingsaandoeningen zoals autisme spectrum stoornis en schizofrenie.

Baanbrekend onderzoek

In het Laboratorium voor Neurofysiologie van het BIOMED-onderzoeksinstituut, bestuderen we erfelijke en omgevingsfactoren die een grote impact hebben op de groei en werking van de hersenen. Concreet hebben we twee verschillende onderzoekslijnen: Onze eerste focus ligt op immuuncellen in de hersenen. In een baanbrekende prestatie heeft ons laboratorium met succes aangetoond, voor het eerst op wereldwijde schaal, dat het transplanteren van 'gezonde' immuuncellen geheugenstoornissen bij schizofrenie kan herstellen.Onze tweede focus ligt op zenuwcellen van de hersenen. In een ongeëvenaarde ontdekking heeft ons onderzoek aangetoond dat specifieke mutaties in deze zenuwcellen betrokken zijn bij de ontwikkeling van autisme.


Hoop op nieuwe therapieën


Het gebrek aan afdoende therapieën zonder neveneffecten onderstrepen de noodzaak naar meer onderzoek op dit gebied. Het bestuderen van de biologische mechanismen van mentale aandoeningen legt de basis voor verbeterde diagnostiek en de ontwikkeling van innovatieve therapieën om deze aandoeningen te bestrijden.

Wil je schenken en wetenschappelijk onderzoek ten voordele mentaal welzijn een duw in de rug geven?

Lees hier hoe je dat kan doen.