MS-FONDS

In België leven er zo’n 11.000 personen met Multiple Sclerose. Met uw steun aan het MS-Fonds kunnen onderzoekers nieuwe therapieën ontwikkelen én de zorg, behandeling en begeleiding voor personen met MS verder verbeteren.

WAT IS MULTIPLE SCLEROSE?

Multiple Sclerose is een ongeneeslijke chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Zo’n 1 op 1.000 Belgen leeft met de ziekte. Elke patiënt is uniek – met een eigen ziekteverloop, set aan symptomen en reactie(s) op bepaalde medicatie of revalidatie. Dat maakt de diagnose, prognose, behandeling en zorg van personen met MS erg moeilijk.

WAT KUNNEN WE DANKZIJ UW DONATIE(S)?

ONDERZOEK
Onderzoek en patiëntenzorg is zeer kostbaar, maar ook zeer kostelijk. Het MS-Fonds zoekt dan ook naar geld voor onderzoek dat niet of moeilijk te financieren is, maar dat erg belangrijk is voor de ontwikkeling van therapieën en diagnostische testen.

INTERDISCIPLINAIR DOCTORAATSONDERZOEK
MS-onderzoek rond ziektemechanismen en zorg gebeuren nog sterk discipline per discipline. Een aanpak die al die disciplines overstijgt, zal het onderzoek naar een hoger niveau tillen – en tot heel nieuwe/anderen/betere inzichten leiden.

MULTIDISCIPLINAIRE RAADPLEGING (MDR)
Voor een behandeling die de levenskwaliteit van mensen met MS verbetert, is er niet alleen goede medicatie nodig. Ook bewegingstherapie, sociale activiteiten en een luisterend oor zijn essentieel. Binnen multidisciplinaire zorg werken artsen, verpleegkundigen, psychologen, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, logopedisten… samen om het dagelijks functioneren van patiënten makkelijker te maken. Maar zo’n totaalaanpak kost geld en de behandeling wordt niet vergoed door het RIZIV.

BIOBANKING
Voor onderzoek naar ziektemechanismen van MS heb je patiëntenweefsel nodig. Een verdere uitbouw van de Universitaire Biobank Limburg zal de beschikbaarheid van weefsel structureel verbeteren – en wetenschappelijk onderzoek vooruithelpen.

MS DATACONNECT
Binnen het MS DataConnect-project willen we via een IT-platform alle informatie over personen met MS bundelen en ter beschikking stellen voor wetenschap, industrie en RIZIV. Het ultieme doel? De zorg van MS verbeteren en ervoor zorgen dat elke patiënt ook de meest optimale behandeling – op maat – krijgt. Want vandaag zijn er minstens tien verschillende behandelingen op de markt…

CONTACTEN TUSSEN ONDERZOEKER, PATIËNT EN ZORGVERLENER
MS-Netwerk Limburg brengt onderzoekers, personen met MS én zorgverleners regelmatig samen. Patiënten en zorgverleners komen op die manier méér te weten over de stand van zaken van  onderzoek. Onderzoekers krijgen op hun beurt méér inzicht in de leefwereld/problemen/ervaringen van patiënt én zorgverlener. Belangrijk om stappen vooruit te kunnen zetten…

___________

Wil u schenken aan het MS-Fonds?
Lees hier hoe u dat kan doen én wat uw voordelen zijn.


Het MS-Fonds is een initiatief van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van UHasselt en Noorderhart Pelt.

Meer info via de website van het UMSC