Logo UHasselt

menu

Postgraduaat Patient Safety


Postgraduaat Patient Safety

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

POSTGRADUAAT PATIENT SAFETY

Meer kwaliteitsvolle en patiëntveilige zorg, daar is iedereen voor. Maar hoe vertaalt u deze doelstelling in uw zorgorganisatie? Wat maakt zorg veilig? Of anders gesteld, hoe verkleint u de kans op (vermijdbare) incidenten en vergroot u de kans op gewenste resultaten in het zorgproces? Welke interventies zijn er beschikbaar om patiëntveiligheid te garanderen? En hoe kiest en implementeert u dan interventies succesvol in uw organisatie?

De Onderzoeksgroep Patiëntveiligheid, Gezondheidseconomie & Zorginnovatie van de Universiteit Hasselt reikt in dit unieke postgraduaat hiervoor de gepaste fundamenten aan. In 2019 start de derde editie van het postgraduaat Patient Safety. 

In vier modules wordt u uitgedaagd tot meer kennen, kunnen én doen rond patiëntveiligheid. Met de aanvullende Executive Course vergroot u de impact. Deze extra tweedaagse brengt een compilatie van inzichten in een actueel thema. Meer informatie over de Executive Course 2019 volgt spoedig. 

Ontdek het volledige programma >


Bouwstenen opleiding

 

  • Multidisciplinair: Inzetten op patiëntveiligheid vraagt een multidisciplinaire aanpak. Vandaar een opleiding met:
    • multidisciplinaire thema's; 
    • divers docentenkorps van academici, praktijkexperten, en tal van ervaringsdeskundigen; 
    •  deelnemers die diverse rollen en profielen in hun zorgorganisatie en verbetertrajecten opnemen.
  • Kennen, kunnen én doen: Opleiding gaat verder dan het aanreiken van kennis over patiëntveiligheid. Via diverse werkvormen o.a. zelfstudie, lezingen, gevalstudies, groepsreflecties, bezoeken aan zorgorganisaties, en een eigen verbeterproject versterkt uw kennis, maar bovenal uw vaardigheden.
  • Netwerk: In dit postgraduaat staat het delen van expertise en ervaringen centraal. Samen met andere voortrekkers bouwt u aan een sterk netwerk.
  • Uw project centraal: Leren door directe toepassing in uw eigen zorgorganisatie. Deze opleiding biedt de context om begeleid een concreet verbeterproject op te zetten en te implementeren.

 

 

 

 

 

"Ik vind deze opleiding een absolute must! Theorie wordt voortdurend afgewisseld met praktische inzichten. Telkens wordt de vertaalslag gemaakt naar het werkveld. Module 2 heeft voor ons een belangrijke bijdrage geleverd bij het uitwerken van het rapporteringssysteem binnen het OLV-Ziekenhuis. Ook luisteren naar de aanpak van mijn medestudenten in andere ziekenhuizen werkte heel verhelderend."
[Lees meer]

Frank Staelens, directeur Processen en kwaliteit bij het Onze-Lieve-Vrouw ziekenhuis in Aalst, is deelnemer van het postgraduaat Patient Safety