Logo UHasselt

menu

Faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen


Actueel

Orgaanmuseum

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

ORGAANMUSEUM

Orgaanmuseum: een kijk op de mooie en lelijke kantjes van het menselijk lichaam

In het orgaanmuseum van de UHasselt kunnen studenten, onderzoekers én leken meer dan 200 normale en door ziekten/infecties aangetaste organen en misvormde foetussen ontdekken. “Het orgaanmuseum toont bezoekers, letterlijk, de binnenkant van ons lichaam. Ze zien wat een chirurg zoal ziet”, zegt Dr. Johan Van Robays. Hij bracht alle zeldzaamheden uit zijn ruim 30-jarige carrière als patholoog-anatoom samen in één museum.

 

Foetussen die lijken op een cycloop of zeemeermin. Een (goedaardige) cyste van de eierstok met huid en haren. Een darm aangetast door de ziekte van Crohn. Het zijn drie van de vele stukken die Dr. Johan Van Robays doorheen de jaren verzamelde. “De meeste preparaten in het orgaanmuseum zijn chirurgisch verwijderde organen. De foetussen zijn afkomstig van een abortus of miskraam en dateren uit de periode waarin begraven of cremeren nog niet verplicht was.”
De selectie aan afwijkingen die Dr. Van Robays verzamelde, staan uitgestald in 160 weckpotten. Daarnaast zijn er nog 40 ‘emmers’ met grotere operatiestukken. “Het zijn stuk voor stuk zeldzame objecten met afwijkingen die zelden voorkomen. Of met afwijkingen die vrij gangbaar zijn, maar praktisch nooit te zien.”

 

Mooi en abnormaal
Het orgaanmuseum biedt met al die opvallende ‘stukken’ niet alleen een didactische meerwaarde voor UHasselt-studenten geneeskunde,  biomedische wetenschappen en revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Dr. Johan Van Robays: “We mikken op een breed publiek, want oog in oog staan met echte menselijke organen is voor iederéén een leerrijke ervaring. Bezoekers schrikken bijvoorbeeld als ze zien hoe groot een lever is of hoe klein de baarmoeder.”
Inwendige organen kunnen volgens Dr. Van Robays ook esthetisch mooi zijn. “Zelfs een orgaan met een infectie of tumor roept een visueel mooi anatomisch beeld op. Bovendien: in het abnormale – of dat nu een kanker is of een hersenloze foetus – geeft de natuur een stukje van haar geheimen prijs. Dat is altijd interessant, ook voor niet-wetenschappers.”

 

Bij interesse kan je contact opnemen met:

 

Catalogus orgaanmuseum

Al de tentoongestelde preparaten van het orgaanmuseum zijn ook te boek gesteld met het bijhorende verhaal in een prachtig geïllustreerde catalogus.  
Meer informatie vind je op dit webadres: http://johanvanrobays.be/Curator.

 

Bezoek orgaanmuseum

Een bezoek aan het orgaanmuseum kan enkel onder begeleiding op de voorgestelde data.
Opgelet: bij minder dan 10 inschrijvingen wordt de rondleiding geannuleerd. Maximum 24 personen.
De toegang is gratis.

Een bezoek kan op:

  • Momenteel zijn bezoeken omwille van de onduidelijkheden door de corona-crisis niet mogelijk.

 

Locatie

Universiteit Hasselt | campus Diepenbeek | Agoralaan | gebouw D | orgaanmuseum | lokaal G46
In de hoofdgang naar rechts, 3de gang aan de linkerkant.

 

Bij problemen of vragen kan u contact opnemen met: