Logo UHasselt

menu

Onderzoek


Doctoreren

Onderzoek

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

PROCEDURE GEZAMENLIJK DOCTORAAT (STAPPENPLAN)

Hoe gaat het in z’n werk?

Voor elk gezamenlijk doctoraat wordt een overeenkomst opgesteld. De overeenkomst wordt voor elke doctoraatsstudent individueel geregeld (via de Dienst Onderzoekscoördinatie). Indien je plannen hebt om een gezamenlijk doctoraat op te starten, neem dan contact op met je promotor.

 

Wanneer je concrete plannen hebt voor een gezamenlijk doctoraat, meldt de UHasselt-promotor dit bij jointphd@uhasselt.be.

 

Hieronder kan je stap voor stap alle informatie terugvinden over het tot stand komen van een gezamenlijk doctoraat. Voor meer informatie, contacteer: jointphd@uhasselt.be


Je bent toekomstig doctorandus en wil een gezamenlijk doctoraat  opstarten
 

In dit geval moet je enerzijds de procedure van reguliere doctoraatsstudenten volgen met daarbovenop enkele extra verplichtingen.

Zoals de reguliere doctoraatsstudenten dien je

 • een promotor, een onderwerp en financiering te vast te leggen;
 • je in te schrijven als doctoraatsstudent bij de studentenadministratie;
 • je te laten registreren bij de personeelsdienst (hiervoor zorgt de faculteit);
 • te beschikken over een doctoraatsdossier;

Voor de volledige procedure van reguliere doctoraatsstudenten, raadpleeg deze website.

De extra verplichtingen waaraan je moet voldoen, kan je terugvinden onder stap 2. 
 

Je bent reeds doctorandus en je wenst het bestaand doctoraat om te zetten naar een gezamenlijk doctoraat.
 

Stel, je bent doctoraatsstudent en in functie van je onderzoek werk je samen met een andere universiteit, dan kan het gebeuren dat deze samenwerking in de loop van het doctoraat structureel wordt. In zulke gevallen bestaat de mogelijkheid om je doctoraat om te zetten naar een gezamenlijk doctoraat, en dit op basis van deze samenwerking.
 
LET OP: 

 • De duur van je doctoraatstraject wordt hierdoor niet langer dan de geplande duur.
 • Hou er rekening mee dat je minstens één jaar voor de geplande verdediging het doctoraat moet aanmelden bij jointphd@uhasselt.be als een gezamenlijk doctoraat. Hiervoor contacteer je beide universiteiten met de informatie zoals in stap 2 wordt aangegeven

 

Procedure voor doctorandi aan de UHasselt die hun doctoraat wensen om te zetten naar een gezamenlijk doctoraat:

 • Als doctorandus aan de UHasselt ben je al geregistreerd bij de studentenadministratie en bij de personeelsdienst.
 • In My Doctoral File dient je promotor een wijzigingsaanvraag te starten om het type doctoraat te wijzigen naar een gezamenlijk doctoraat, waardoor ook twee promotoren kunnen worden aangegeven.
   

Doctorandi verbonden aan een andere universiteit die een gezamenlijk doctoraat  wensen op te starten met de UHasselt dienen onderstaande procedure te volgen:

 • Voorinschrijving;
 • Registratie bij de personeelsdienst door jouw promotor;
 • Vervolledig je elektronisch doctoraatsdossier (My Doctoral File) en dien het in ter goedkeuring.

Meer informatie over de procedure vind je hier.

 

Zoals aangegeven dient voor elk gezamenlijk doctoraat een individuele overeenkomst afgesloten te worden met de partneruniversiteit. Ook voor instellingen waarmee we een raamovereenkomst hebben, worden er individuele overeenkomsten opgemaakt.

 

Procedure voor het afsluiten van de individuele overeenkomst 

De UHasselt-promotor neemt contact op met jointphd@uhasselt.be  (= Dienst Onderzoekscoördinatie) om de procedure voor een gezamenlijk doctoraat en bijhorende overeenkomst in gang te zetten.

Enkel de bevoegde administratieve diensten nemen de onderhandelingen van de overeenkomst met de partneruniversiteit op zich. Deze onderhandelingen resulteren uiteindelijk in een ondertekende overeenkomst.

Houd er rekening mee dat de procedure enkele maanden in beslag kan nemen. Zoals vermeld in het UHasselt-doctoraatsreglement dient minstens 1 jaar voor verdediging te worden gemeld aan jointphd@uhasselt.be dat het een gezamenlijk doctoraat zal worden.