Logo UHasselt

menu

UHasselt@school


Activiteiten voor leerlingen

UHasselt@school

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

TAST-INGS

Woensdag 14 februari 2018

Kruip eens in de huid van een industrieel ingenieur én bouw mee aan een echte UNCHAINED REACTION

Bekijk hier het filmpje van de voorbije editie van TAST-INGs.

 

 


De faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen organiseert tijdens de krokusvakantie TAST-INGs, een dag om te proeven van het ingenieur zijn. Tijdens deze dag werken de deelnemers een multidisciplinair project uit.

Benieuwd hoe een industrieel ingenieur zijn kennis in de praktijk en in het onderzoek inzet? Of wil je een beter beeld krijgen van de ingenieursopleidingen van de UHasselt? Aarzel dan niet en schrijf je in voor een van de workshops van de TAST-INGs day.


Op woensdag 14 februari 2018 bieden we een keuze van activiteiten aan binnen het domein van bouwkunde, (bio-)chemie, elektromechanica, energie, verpakkingstechnologie, elektronica en nucleaire technologie.

Tijdens een projectopdracht ga je aan de slag met je leeftijdsgenoten en proef je van alle facetten van het ingenieur zijn: je brainstormt en ontwerpt een opstelling, je experimenteert in het labo en maakt gebruik van innovatieve technologie zodat je op korte tijd kennismaakt met de opleiding en zelf beleeft hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn. 

Deze workshops zijn geen rechtstreekse aanvulling op de leerstof van het secundair onderwijs en maken geen deel uit van leerprojecten, maar hebben de bedoeling je te laten proeven van ‘ingenieur’ zijn.

Als ingenieur denk je multidisciplinair en is het essentieel om in groep samen te werken. Tijdens TAST-INGs zal jij, samen met je leeftijdsgenoten een Rube Goldberg machine uitdenken, ontwikkelen en ook testen. Maar niet voordat je kennis hebt gemaakt met de verschillende mechanismen uit de verschillende ingenieursdomeinen.
Vervolgens start je in kleine groep om jullie eigen "unchained reaction" uit te denken. Na een korte pauze, waarin je de kans hebt om te overleggen met de andere groepen, ga je aan de slag om enkele mechanismes te bouwen en uit te testen.
Na een welverdiende middagpauze bouw je dan de machine op!
De dag eindigt met een show waarin we jouw machine testen en vergelijken met de machines van de andere groepen! Overleeft jou Rube Goldberg machine de test?

Programma

09.00u: onthaal en inleiding over de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen (decaan UHasselt)

9.45u: De Rube Goldberg machine en zijn mechanisme

10.30u: Brainstorm: bedenk jouw eigen machine

10.45u: Break

11.00u: Bouwen en testen van een door jou gekozen mechanisme

12.30u: Middagpauze

14.00u: Bouwen en testen van een door jou gekozen mechanisme

15.00u: Samenbouwen van de Rube Goldberg machine

16.30u: Showcase: test je eigen Rube Goldberg machine en versla je leeftijdsgenoten!

17.30u: Einde van de dag 

  • Voor wie: individuele leerlingen zesde jaar secundair onderwijs
  • Datum: woensdag 14 februari 2018, van 9.00 tot 17.30 uur
  • Locatie: Technologiecentrum - Wetenschapspark 27 - 3590 Diepenbeek
  • Verplicht inschrijven, mogelijk tot en met dinsdag 13 februari 2018, 23.59 uur
  • Het aantal inschrijvingen is beperktSchreef je in en ben je verhinderd door omstandigheden, laat dit even weten door een mailtje te sturen aan els.smeyers@uhasselt.be.

 

De opleiding industriële ingenieurswetenschappen is een gezamenlijke opleiding van UHasselt en KU Leuven.