Logo UHasselt

menu

Opleiding Verkeersveiligheidsauditor


Opleiding Verkeersveiligheidsauditor

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

VERKEERSVEILIGHEIDSAUDITOR

Opleiding voor toekomstige uitvoerders én klanten van een verkeersveiligheidsaudit

Sinds december 2013 zijn verkeersveiligheidsaudits verplicht voor alle nieuwe infrastructuurprojecten op het trans-Europese net. Deze preventieve audits hebben tot doel om verkeersveiligheidproblemen in elke fase van het wegenbouwproject (van voorontwerp tot na het eerste gebruik van de nieuwe infrastructuur) te identificeren en aanbevelingen tot aanpassingen te doen.

Om als verkeersveiligheidsauditor erkend te worden door de Vlaamse Overheid, is het getuigschrift van de postacademische opleiding Verkeersveiligheidsauditor vereist.

Vanuit de expertise binnen het onderzoeksinstituut IMOB en de opleiding mobiliteitswetenschappen biedt UHasselt SEE deze postacademische opleiding voor de derde maal aan. De opleiding combineert een grondige theoretische basis in verkeersveiligheidsbeheer met uitgebreide praktijktoepassingen.

De opleiding tot Verkeersveiligheidsauditor (VVA) bestaat uit drie delen:

  1. Het eerste onderdeel omvat basiselementen van verkeersveiligheidsbeheer. Het betreft enerzijds kenmerken, aanbevelingen en richtlijnen van infrastructuurontwerp. Hierbij zal de nadruk liggen op het TEN-wegennet, met relevante aanvullingen over de overige types wegvakken en kruispunten. Daarnaast zal er ook dieper worden ingegaan op overige concepten, theorieën en trends op vlak van verkeersveiligheid die noodzakelijke achtergrondkennis opleveren en specifiek van belang zijn bij het opstellen en/of beoordelen van een verkeersveiligheidsaudit.
  2. Het tweede onderdeel handelt over bestaande procedures omtrent verkeersveiligheidsbeheer. Hierbij komen ondermeer het juridisch kader van verkeersveiligheidsprocedures, gedetailleerde ontwerprichtlijnen en reeds bestaande procedures van verkeersveiligheidsauditing en verkeersveiligheidsinspectie aan bod.
  3. Het derde deel is een praktisch onderdeel, waarbij er op een interactieve manier wordt ingegaan op een aantal specifieke case studies, en waarbij ook werfbezoeken in Vlaanderen en Nederland op het programma staan.

Ontdek het programma >

 

Doelgroep

Voor toekomstige uitvoerders én klanten van een verkeersveiligheidsaudit. Met andere woorden voor voor iedereen die wil weten hoe en wanneer een verkeersveiligheidsaudit wordt uitgevoerd en in welke context.

Bijvoorbeeld:

  • mobiliteitsambtenaren
  • medewerkers van studiebureaus
  • leden van Regionale Mobiliteitscommissies en Provinciale Commissies Verkeersveiligheid
  • wegbeheerders
  • wegontwerpers
  • verkeerskundigen
  • ...

Lees meer over onze toelatingsvoorwaarden >