Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Dr. Bernhard Siegmund Prof. Dr. Koen Vandewal
25 sep

Europese onderzoeksbeurs van 150.000€ brengt nieuwe, goedkopere infraroodcamera’s en -detectoren dichterbij

De onderzoeksgroep van prof. dr. Koen Vandewal (imo-imomec UHasselt) ontvangt een beurs van de European Research Council (ERC) om nieuwe en goedkopere types infrarooddetectoren en infraroodcamera’s te ontwikkelen. “De huidige conventionele infraroodcamera’s kosten nu zo’n 25.000 euro en meer. Met onze technologie waarbij we goedkope organische materialen integreren in basiscamera’s, zoals die op je smartphone, kunnen we infraroodcamera’s ontwikkelen met een prijs ver onder de 1.000 euro”, zegt prof. dr. Koen Vandewal.

AOZ Foto
21 sep

Academische Openingszitting: UHasselt pleit voor verdere groei met nieuwe opleidingen

Met een vurig pleidooi voor de komst van de masteropleidingen geneeskunde, sociale wetenschappen en een opleiding in de STEM-richtingen, opende rector Bernard Vanheusden vandaag het nieuwe academiejaar van Universiteit Hasselt. “Deze opleidingen zijn een antwoord op de structurele onderparticipatie en braindrain in onze regio en bieden een antwoord op de uitdagingen, noden en opportuniteiten in Limburg. Deze vraag naar groei is nodig én gerechtvaardigd”, zegt rector Vanheusden.

Winnaar Inclusiviteitsprijs
21 sep

Studentenverenigingen Hidaya en Queer Up winnen Inclusiviteitsprijs 2023

Zowel studentenvereniging Hidaya als Queer Up ontvangen dit jaar de Inclusiviteitsprijs van Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg. Twee verenigingen die een warm nest willen zijn voor studenten. Een veilige plek waar iedereen voluit zichzelf kan zijn. De twee verenigingen ontvangen beide een geldprijs van 1.500€, waarmee ze heel wat nieuwe initiatieven voor hun leden willen opzetten.

Dr. Lisa Hermans
15 sep

Infectieradar.be helpt om verspreiding infectieziekten en virussen beter in kaart te brengen

Infectieradar, het platform van UHasselt en UAntwerpen waarop burgers wekelijks symptomen van infectieziekten online kunnen melden, spoort belangrijke signalen en trends rond de verspreiding van virussen tot enkele weken vroeger op. En dat dus nog voor de meeste patiënten aankloppen bij huisartsen.

Faculteit Revalidatiewetenschappen1
07 sep

UHasselt zoekt diabetespatiënten voor groot onderzoek rond hartfalen en dementie

Personen met diabetes type 2 hebben 50 procent meer kans op het ontwikkelen van dementie en 30 procent meer kans op hartfalen. Om te weten te komen welke oefentherapie hier het beste tegen kan helpen, is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar diabetespatiënten tussen de 35 en 75 jaar oud die een half jaar lang gratis onder begeleiding willen sporten binnen een nieuw grootschalig onderzoek.

Fotoshoot Studenten Campus Diepenbeek1
04 sep

Sterke stijging aantal inschrijvingen aan Universiteit Hasselt

De inschrijvingen aan Universiteit Hasselt kennen een heel sterke start. “Met nu al meer generatiestudenten ingeschreven dan bij de start van vorig jaar, verwachten we het nieuwe academiejaar te kunnen starten met 15 tot 20 procent meer nieuwe studenten. “Naast handelswetenschappen, geneeskunde en architectuur zien we ook dat de opleidingen fysica en wiskunde het erg goed doen, een heel mooie vaststelling”, zegt rector Bernard Vanheusden. Ook de vorig jaar pas opgerichte bachelor sociale wetenschappen en de masters verpleeg- en vroedkunde en systeem- en procesinnovatie in de gezondheidszorg kennen een erg goede start.

Health Campus Uhasselt Groepsfoto
27 aug

3,4 miljoen euro Vlaamse steun voor biomedisch onderzoekscomplex en hoogtechnologisch bewegings- en revalidatielab UHasselt

Health Campus Limburg DC krijgt verder vorm. In 2026 zal er een nieuw biomedisch onderzoekscomplex komen op de campus in Diepenbeek, waar geavanceerde technologieën binnen de gezondheidszorg uitgebouwd worden. Ook het voor Europa unieke hoogtechnologische MOVE lab voor bewegingsanalyse en revalidatie krijgt een plaats op de Health Campus.

Prof. Dr. Esther Wolfs Biomed Uhasselt
16 aug

UHasselt start wereldwijde zoektocht naar wijsheidstanden van personen met ziekte Charcot-Marie-Tooth

Voor haar onderzoek naar een therapie tegen de ingrijpende zenuwziekte Charcot-Marie-Tooth is UHasselt-prof Esther Wolfs (BIOMED UHasselt) op zoek naar wijsheidstanden van personen die lijden aan de aandoening. “Uit deze wijsheidstanden willen we stamcellen halen om het ziekteproces haarfijn te analyseren. We geloven dat we zo de sleutel kunnen vinden om de aandoening Charcot-Marie-Tooth, waar wereldwijd 1 op 2.500 personen aan lijdt, te behandelen.”

Onderzoeksgroep OOE Imo Imomec
07 aug

Stevige boost voor organische zonnecellen: nieuw materiaalinzicht toont de weg naar hoger rendement

Een nieuwe grootschalige studie van tien onderzoeksinstituten in Europa en China, waaronder het UHasselt-Instituut voor Materiaalonderzoek imo-imomec en EnergyVille, biedt nieuwe inzichten om organische zonnecellen te verbeteren. Deze studie biedt chemici en fysici duidelijke richtlijnen om het volledige potentieel van dit type zonnecel op een veel kortere tijd te kunnen benutten.

Bart Vermang En Marc Meuris Enfoil
20 jul

Nieuwe spin-off produceert op grote schaal flinterdunne, flexibele zonnepanelen

De productie van zonnepanelen van slechts enkele millimeters dikte, plooibaar, uiterst robuust en perfect integreerbaar op allerlei soorten oppervlakten. Dat is wat EnFoil, de nieuwe spin-off van UHasselt en imec binnen EnergyVille, aanbiedt. “De gesprekken lopen volop om de geïntegreerde zonnepanelen grootschalig te produceren voor op daken en zijwanden van trucks.”

Oude Gevangenis Nieuw Logo 11(1)
03 jul

UHasselt 35ste beste jonge universiteit wereldwijd

In de prestigieuze ranking Times Higher Education staat UHasselt dit jaar op een mooie 35ste plaats als beste universiteit jonger dan 50 jaar wereldwijd. “Ons beste resultaat in deze ranking ooit”, zegt rector Bernard Vanheusden.

Partner Logos EURECA PRO Vectors
03 jul

Groen licht van Europa voor vervolg EURECA-PRO: “Samen met partneruniversiteiten intensief werken rond duurzame productie en consumptie”

De Europese commissie gaf zonet de goedkeuring voor de tweede fase van EURECA-PRO, het netwerk van 9 Europese universiteiten rond duurzaamheid. Ook de volgende vier jaar zullen de partneruniversiteiten, waaronder UHasselt, intensief samenwerken in onderwijs en onderzoek om zo hét aanspreekpunt binnen Europa te worden rond duurzame productie en consumptie.