Duurzame materialen

Duurzame materialen vormen de ruggengraat voor een transitie naar een duurzame en gezonde samenleving. De onderzoeksonderwerpen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, organische opto-elektronica, brede bandkloof halfgeleiders, print- & coatingtechnologie, polymeer upcycling technologie en innovatieve & slimme verpakkingen.

6 6

Activiteiten

Duurzame materialen vormen de ruggengraat voor een transitie naar een duurzame en gezonde samenleving. De onderzoeksonderwerpen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, organische opto-elektronica, brede bandkloof halfgeleiders, print- & coatingtechnologie, polymeer upcycling technologie, innovatieve & slimme verpakkingen, valorisatieschema's voor biomassa en geavanceerde materiaalkarakterisering. Op deze pagina kunt u meer te weten komen over deze onderwerpen.

OPV Devices Banner

Geavanceerde organische/hybride materialen voor opto-elektronica

Imo-imomec richt zich op de ontwikkeling van nieuwe organische en/of hybride organische/anorganische halfgeleidende materialen voor opto-elektronische apparaattoepassingen zoals lichtgevende diodes, fotovoltaïsche cellen, fotodetectoren, (elektrochemische) transistors, enz. Onze activiteiten bestrijken de hele waardeketen van materiaalontwerp en modellering tot synthese, structurele en opto-elektronische materiaalkarakterisering, (mengsel)filmvorming en -analyse, fabricage en analyse van componenten, printen op grote oppervlakken en betrouwbaarheid.

Inzicht in de complexe materiaal- en apparaateigenschappen is cruciaal om toepassingen te ontwikkelen met de hoogst mogelijke prestaties. Vergelijkbare organische halfgeleidende materialen worden ook ontwikkeld voor geavanceerde toepassingen in de gezondheidszorg, zoals (beeldgestuurde) fotodynamische therapie, waarbij eveneens rationele structuur-eigenschaprelaties worden nagestreefd.

P1010884

Halfgeleiders met brede bandkloof

Diamant wordt beschouwd als de ultieme halfgeleider voor toepassingen in hoogvermogenelektronica. Apparaten op basis van diamant kunnen werken in ruwe omgevingen, waar andere materialen het gewoon laten afweten. Ultraharde diamantdunne films worden gebruikt als harde beschermlaag voor gereedschappen of optische componenten en bieden extreme krasbestendige eigenschappen. Diamant is niet alleen het hardste materiaal, maar heeft ook de hoogste thermische geleidbaarheid en kan daarom het thermisch beheer van HEMT-apparaten met hoog vermogen verbeteren. De biocompatibiliteit van diamant opent een brede waaier aan mogelijkheden voor het gebruik ervan in biomedische engineering. Leer meer tijdens onze jaarlijkse Hasselt Diamond Workshop.

Imo-imomec omvat een breed scala aan brede bandkloof halfgeleiders, meestal gericht op CVD-diamant, maar ook hBN, AlN, ZnO. CVD-diamantfilms kunnen worden bereid in de vorm van monokristallijn tot nanokristallijn, inclusief depositie bij lage temperatuur (300°C) en op grote oppervlakken (30×30 cm²). Daarnaast worden diamantdoping met B, P, N en nieuwe kleurcentra op basis van Eu, Ge, enz. breed onderzocht. Onderzoeksonderwerpen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, de invloed van substraatoriëntatie op het groei- en doteringsinsluitingsmechanisme, hun thermionische emissie en elektronische transporteigenschappen en de vorming van heterostructuren van BN/diamant en diamant/AlGaN/GaN.

15 03 30 Emap 26

Print- en coatingtechnologie

Om de afzetting van functionele materialen met industrieel relevante productietechnologie te bestuderen en met het oog op duurzaam materiaalgebruik, worden verschillende druk- en coatingtechnieken onderzocht. Zeefdrukken wordt toegepast voor afzetting op ruwe en poreuze substraten zoals textiel en papier. Ultrasone spraycoating brengt ultradunne coatings aan op grote oppervlakken voor organische elektronica. Tot slot wordt inkjetprinten op basis van drop-on-demand bestudeerd voor geleidende patronen en printbanen voor flexibele elektronica.

Daarnaast gaat bijzondere interesse uit naar de laatste toepassing: rekbare elektronica. Om volledig nieuwe toepassingsgebieden te ontsluiten op basis van de bekende voordelen van traditionele elektronische circuits, wordt onderzoek gedaan naar rekbare en zachte elektronica via innovatieve materialen (vloeibare metalen en rekbare formuleringen op basis van metaal), integratie van micro-elektronische componenten en geoptimaliseerde depositietechnieken.

Louis Pitet 08

Polymeer upcycling technologie

Voortdurend worden enorme hoeveelheden kunststoffen weggegooid, wat een enorm verlies van waardevolle hulpbronnen betekent. Het onderzoek in het laboratorium voor geavanceerde functionele polymeren richt zich op nieuwe manieren om plastic afvalstromen te valoriseren. Dit wordt bereikt door afvalplastic chemisch te transformeren met behulp van reactieve functionele groepen langs de polymeerruggengraat. Op deze manier worden nieuwe, hoogwaardige materialen gegenereerd in een upcyclingproces, waardoor nutteloos afval nieuw leven wordt ingeblazen.

We richten ons op het transformeren van grote volumes, technologisch uitdagende afvalvoorraden voor het ontwikkelen van nieuwe chemische transformatiestrategieën. Dit omvat voornamelijk polyester en polyamide verpakkingen en textiel. Dit zijn sectoren met een grote impact, waarbij de vermindering van verspilde materialen direct bijdraagt aan de vermindering van de koolstofuitstoot die gepaard gaat met verbranding. We richten ons op hoogwaardige copolymeren met verbeterde eigenschappen en beschikken over een volledig pakket geavanceerde hulpmiddelen om de prestatiekenmerken te beoordelen.

VC 12

Modificatie van materiaaleigenschappen door nanotechnologie

Dit onderzoeksonderwerp is gericht op de screening en verbetering van fysische en chemische eigenschappen van materialen (ook bioplastics) door nanotechnologie en chemische modificatie. Belangrijke materiaaleigenschappen zoals gasdoorlaatbaarheid, mechanische en afdichtingseigenschappen worden gecontroleerd. Ook andere relevante eigenschappen van (verpakkings)materialen of verpakkingsconcepten die in het labo van imo-imomec bepaald kunnen worden, kunnen toegevoegd worden, zoals versnelde veroudering, transportsimulatie en performantietesten.
IMO Shoot Deel 2 090

Duurzame, veilige & slimme verpakking

Een focus ligt op het modelleren van de relatie tussen proces, structuur, eigenschappen en migratie in gefunctionaliseerde (bijv. ZnO) polyhydroxyalkanoaat nanocomposieten, die worden geproduceerd door extrusie en spuitgieten, centrifugaal vezel spinnen, ultrasoon spuiten, thermovormen, enz. Smeltverwerking kan ook worden gebruikt om potentiële nieuwe toepassingen van gerecyclede (bio)polymeren in een circulaire economie te valideren. Daarnaast kijken we ook naar functionele barrières (bijv. EVOH) die kunnen beschermen tegen migratie uit materialen die in contact komen met voedingsmiddelen.


Een andere focus ligt op actieve en intelligente vezelgebaseerde verpakkingen. Met behulp van een multidisciplinaire aanpak werden onlangs intelligente verpakkingsconcepten ontwikkeld door de integratie van gezeefdrukte antennes en RFID-chips als slimme labels in herbruikbare kartonnen verpakkingen. Andere voorbeelden zijn het ontwerp en de ontwikkeling van fraudebestendige en temperatuurdrempelindicatoren slimme verpakkingen.

IMO Shoot 2021 13(Rev)

Productie van biomassa via microalgen

Microalgenbiomassa heeft een groot potentieel als hernieuwbare grondstof voor biochemicaliën (voedsel/voedsel/brandstof) en biomaterialen. Via verschillende bioraffinageconcepten wordt de productie van microalgenbiomassa bestudeerd in de context van afvalwaterzuivering in combinatie met de coproductie van biochemicaliën en/of biomaterialen met toegevoegde waarde die bijdragen aan een circulaire bio-economie. Onze onderzoeksinspanningen zijn gericht op de ontwikkeling van circulaire en groene processen die bijdragen aan een duurzamere levenscyclus van algenbiochemicaliën en biomaterialen.

15 04 14 Emap En Sam 39(Rev)

Geavanceerde materiaalkarakterisering

Binnen imo-imomec wordt een bijzondere expertise opgebouwd op het vlak van geavanceerde materiaalkarakterisatie. Al meer dan 30 jaar spelen onze experts binnen imo-imomec een prominente rol in de ontwikkeling van nieuwe materiaalsystemen. Daarnaast voeren ze dagelijks toegepast en contractonderzoek uit in samenwerking met de industrie. Dankzij het eigen bereidingslabo kunnen we zelfs de meest uitdagende problemen aan en garanderen we een korte doorlooptijd.

We hebben diepgaande expertise in analytische chemie (NMR, FTIR, ICP-OES, GC-MS, TGA, enz.), analytische microscopie (SEM, TEM, XRD, X-ray, SAM, enz.), apparaattechniek & fysica (IR-camera's, foto-elektrische opstellingen, elektrochemische analysers, enz.) en materiaalkarakterisering (verpakking) (gasdoorlaatbaarheidstesters, infrastructuur voor versnelde veroudering (T, RH, UV), mechanische & optische karakterisering, enz.) Een overzicht van de belangrijkste apparatuur en expertise is te vinden op onze pagina wetenschappelijke dienstverlening.

Projecten

Fruit Agriculture

ADaM & PreciLa

ADaM & PreciLa aims to bring Precision Agriculture (PreciLa) in Flanders and the Netherlands to the grower thanks to improved Agri-DataManagement (ADaM), technical innovations and practical demonstrations.

6

TAILORED CRYSTALS ON-DEMAND

Tailored crystals on-demand: gaining a full understanding of the crystallization of low-dimensional hybrid perovskites

6

REPAC²

The objective is to support an accelerated implementation of highly functional and recyclable coated paper and cardboard materials for food packaging applications.

LOGO CLEANH2

CLEANH2

How can we meet a continuous growing energy demand and how to do so while reducing our environmental carbon footprint?

6

BIOFUN

The goal is to broaden and improve the implementation of a new generation of biobased packaging materials by characterizing and clustering packaging properties.

ACT Logo Blue Rectangular (1) (1)

ACT-3D

Act-3D aims to provide an overview of the technologies to realize electronic tracks on plastic substrates and suitable interconnection technologies.

6

Silicone Devices

The project aims to further develop our Silicone Devices POC (lab-scale) fabrication process for soft electronic circuits into a sheet-to-sheet process.

Logo PROCEED No Filling BLACK Erik

PROCEED

This project aims to strengthen the perovskite research for solar cells and broaden the application field of the promising material towards other industries.

6

EffSep

Efficient separation of macroconstituents from biomass by combining unit operations based on insights in structural organization.

LOGO PAPERONICS2

PAPERONICS

PAPERONICS aims to develop a platform for smart systems based on existing technologies such as sensors, light-emitting devices, RFIDS tags, etc.

SPICY Logo Pic For Web

SPICY

The main aim of SPICY is to provide chemical industry with new or optimized processes to convert sugars into added value compounds.

Labs

Lab voor organische halfgeleiders

Onze belangrijkste competentie heeft betrekking op de synthese en karakterisering van organische en hybride organisch-anorganische halfgeleidende materialen en hun integratie in opto-elektronische apparaten met de nadruk op fotovoltaïsche en gezondheidszorgtoepassingen, hierbij strevend naar rationele structuur-eigenschap relaties. We voeren zowel fundamenteel als toegepast onderzoek uit en hebben een lange traditie in gezamenlijke wetenschappelijke R&D binnen Europese, nationale en regionale projecten, evenals dienstverlening voor de industrie en onderzoekscentra. We kunnen ondersteuning bieden in alle stappen van materiaalontwikkeling tot geavanceerde (structurele en opto-elektronische) materiaalkarakterisering, apparaatanalyse en prototypeproductie.

Voordelen

De expertise in materiaalchemie en (apparaat)fysica met betrekking tot organische en hybride halfgeleiders, en de state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur die beschikbaar is aan het Instituut voor Materiaalonderzoek imo-imomec, is uniek in het Vlaams/Belgische landschap en is competitief op het hoogste Europese niveau, zoals blijkt uit onze vertegenwoordiging in verschillende nationale en internationale netwerken, onderzoeksprogramma's en projecten.

Toepassingen

  • Organische en hybride organisch-anorganische perovskiet fotovoltaïsche cellen
  • Fotodetectoren voor zichtbaar en nabij-infrarood licht
  • Organische lichtemitterende diodes en apparaten voor bio-sensing en bio-elektronica
  • Organische fotosensibilisatoren

Klanten

Alle soorten bedrijven die geïnteresseerd zijn in het toepassen van opkomende en zachte halfgeleidende materialen in opto-elektronische toepassingen, voor energie en geavanceerde toepassingen in de gezondheidszorg.

Print Lab

Het lab voor Functional Materials Engineering (FME) huisvest een verscheidenheid aan print- en coatingtechnieken voor de depositie van functionele materialen op een breed scala aan substraten. Inkten van partners, industrie of eigen formuleringen worden bestudeerd in relatie tot de geselecteerde print/coating technologie en de interactie van het gedeponeerde materiaal op het substraat. De volledige keten, van voorbehandeling van het substraat om de vrije energie van het oppervlak te veranderen, optimale printparameters tot nabehandeling - via oven, kookplaat of nabij-infrarood - om een functionele print of coating te verkrijgen, wordt onderzocht. Morfologische, opto-elektronische en mechanische karakterisering van de lagen en de uiteindelijke toepassingen worden bestudeerd in nauwe samenwerking met andere onderzoekseenheden binnen imo-imomec.

Voordelen

Het bestuderen van de volledige keten van inktformulering, over print/coatingparameters en nabehandeling, volledige karakterisering, tot specifieke toepassingen, maakt het mogelijk om de interactie van functionele materialen met hun substraat volledig te begrijpen. In het team hebben ervaren onderzoekers met een achtergrond in chemie, elektromechanica, elektrotechniek en materiaalwetenschappen en -techniek elk hun rol om de hierboven beschreven brede keten volledig te omspannen.

Toepassingen

Evaluatie en voorbehandeling van het substraat

  • Profilometrie
  • Contacthoekmeetsysteem
  • UV-plasma voorbehandeling
  • Corona voorbehandeling

Druk- en coatingtechnologie

  • Lamellencoating
  • Zeefdruk
  • Inkjetprinten
  • Ultrasone spuitcoating

Nabehandeling

  • Hete oven
  • Hete platen
  • Nabij infrarood sinteren

Karakterisering

  • 4-sonde plaatweerstand (Van der Pauw)
  • Rekbank
  • Profilometrie
  • Contacthoekmeetsysteem

Toepassingsgebieden

  • Organische lichtemitterende apparaten
  • Elektroluminescente apparaten
  • Gedrukte sensoren voor lichaams- en wondbewaking
  • Rekbare elektronica

Klanten

We hebben klanten uit de volledige kennisketen, van substraatevaluatie en voorbehandeling over printen/coaten tot uiteindelijke toepassingen. Beginnend met partners die substraten kunnen leveren, kunnen we evalueren of functionele coatings of geprinte elektronica kunnen worden uitgevoerd op hun substraten. Verder kunnen we inkten en formuleringen voor contacten evalueren met de print- en coatingtechnologie. Tot slot kunnen partners met een specifieke focus op integratie van (geprint) licht, functionele coatings, (geprinte) sensoren en flexibele/rekbare elektronica inzicht krijgen in hoe print- en coatingtechnologie kan worden toegepast voor hun markten.

Technische toelichting

De meest toegepaste technieken worden hieronder beschreven. Deze 3 systemen vullen elkaar perfect aan zodat formuleringen van lage viscositeit tot hoge viscositeit kunnen worden aangebracht voor dunne (30nm) tot dikke (10 μm) lagen. Coatings (tot 20cm bij 20cm) en gedrukte patronen (50 μm breed) kunnen via deze technieken worden aangebracht.

Ultrasoon spraycoaten

Sonotek ultrasoon spuitcoatingsysteem dat een breed scala aan formuleringen aanbrengt (van 10 cP.s tot 1000 cP.s) in ultradunne (30 nm) coatings met een lengte van 0,5 cm tot 20 cm.

Inkjetprinten

  • Dimatix inkjetprintsysteem voor inkten in het bereik van 8-12 cP.s, met 16 spuitkoppen met een 1pL of 10pL patroon om druppels van 20 μm groot te maken voor de afzetting van dunne (200nm) structuren met een breedte van minimaal 50 μm en een tussenruimte van 50 μm.

Zeefdrukken

  • Baccini zeefdrukinstallatie om viskeuze pasta's (> 500 cP.s) af te zetten voor dikke lagen (1-10 μm) met sporen van minimaal 50 μm en een tussenruimte van 50 μm.

Lab voor geavanceerde functionele polymeren

De infrastructuur van het laboratorium voor Advanced Functional Polymers (AFP) is ontworpen voor de synthese en karakterisering van een groot aantal geavanceerde polymeren voor uiteenlopende toepassingen. Als zodanig bevat het verschillende state-of-the-art synthetische gereedschappen en geavanceerde analytische mogelijkheden. Onze laboratoria zijn goed gepositioneerd voor het synthetiseren, verwerken en karakteriseren van nieuwe polymeermaterialen met een breed scala aan moleculaire opbouw en eigenschappen, waaronder thermoplastische [elastomeren], netwerken en gels, en composieten. We beschikken over ultramoderne synthetische opstellingen, waaronder verschillende luchtvrije Schlenk-lijnen die lucht/watergevoelige transformaties kunnen uitvoeren. De verwerkingsapparatuur omvat een grote (300 x 300 mm) hydraulische smeltpers met verschillende mallen en UV-modules voor crosslinking. Geavanceerde karakterisering omvat apparatuur voor het beoordelen van de moleculaire samenstelling en mechanische eigenschappen.

Voordelen

Naast geavanceerde apparatuur worden de polymeerlabs ondersteund door zeer ervaren scheikundigen en ingenieurs die zijn getraind in de werking van apparatuur en in interpretatie. De uitgebreide teamleden hebben een sterke achtergrond in chemische analyse en synthetische protocollen. Dit omvat het ontwerp van synthetische recepten voor het genereren van verschillende polymeerarchitecturen en het gebruik van een reeks polymerisatiemechanismen (bijv. gecontroleerde radicale polymerisaties, ring-opening polymerisaties, fotomediated polymerisaties, supramoleculaire interacties; crosslinking strategieën). Bovendien heeft ons team uitgebreide ervaring met het karakteriseren van de mechanica van materialen (bijv. trek- en compressietesten; reologie; DMTA) en thermische eigenschappen (bijv. DSC, TGA). Dit komt bovenop de routinematige moleculaire karakterisering, waarvoor het Instituut voor Materiaalonderzoek een sterke expertise heeft. Met dit volledige pakket kunnen we de volledige keten van polymeerontwikkeling uitvoeren, van ontwerp tot toepassingsevaluatie.

Lab voor verpakkingstechnologie

Meer informatie op de MPR&S website.

Contact

dr. Lieve De Doncker

Lievededoncker
Locatie

Wetenschapspark 1, 3590 Diepenbeek, Belgium

Functie

Innovation Manager

Dr. Steven Van Hoof

UH Stijl
Locatie

Wetenschapspark 1, 3590 Diepenbeek, Belgium

Functie

Innovation Manager