Energie-opslag

Elektriciteitsopslag speelt een sleutelrol in de energietransitie. Niet alleen om de mismatch tussen stroomopwekking en stroomverbruik van hernieuwbare energie te overbruggen, maar ook om de transmissie van elektriciteit te verbeteren. Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar betere, veiligere en efficiëntere batterijtechnologieën.

1 1

Activiteiten

Elektriciteitsopslag speelt een sleutelrol in de energietransitie. Niet alleen om de mismatch tussen energieopwekking en stroomverbruik/gebruik van hernieuwbare energie te overbruggen, maar ook om de transmissie van elektriciteit te verbeteren wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar betere, veiligere en efficiëntere batterijtechnologieën. Naast nieuwe materialen en technologieën voor batterijen zoekt EnergyVille ook naar oplossingen om bestaande batterijtechnologieën te optimaliseren. Het uiteindelijke doel is om het bereik, de levensduur en de prestaties van de batterij te vergroten en de laadsnelheid te verhogen zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid.

Electrolyt 0

Nieuwe batterijmaterialen

Accu's voor stationaire toepassingen, maar ook accu's voor mobiel gebruik (auto, drone, kofferbak, vliegtuig, fiets) hebben specifieke behoeften op het gebied van materiaalontwikkeling.

Het batterijonderzoek van EnergyVille beslaat de hele waardeketen van basismateriaalonderzoek, over celarchitecturen en nieuwe batterijconcepten tot batterijbeheer en systeemintegratie. Voor de volgende generatie Lithium-ion (Li-ion) batterijen richten we ons op solid-state batterijen. In onze kleine pilotlijn met droogkamer schalen we processen op om muntcellen en Ampère-zakcellen te demonstreren. De materiaal-, verwerkings- en opschalingstaken worden ondersteund door sterke modelleringsactiviteiten en geavanceerde karakteriseringsexpertise. Daarnaast onderzoeken we meer verkennende chemische processen voor na 2030. We bestuderen ook duurzamere technologieën zoals batterijen op basis van lithiumzwavel (LiS) en werken aan de verbetering van hun prestaties voor de volgende generatie goedkope batterijen die worden gebruikt in lichtgewicht toepassingen zoals drones, e-bikes, ruimtevaarttoepassingen en stationaire batterijen of autoaccu's. Onze aandacht gaat ook uit naar Natrium-ion (Na-ion) -gebaseerde technologieën met de overvloedigheid van het materiaal als een belangrijk voordeel.

Detail Zonnecel 2 1

Modelleren, karakteriseren en testen van batterijen en batterijmaterialen

Een grondige karakterisering van de celprestaties en de onderdelen ervan (bv. kathode, anode, elektrolyt en separator) is een cruciale stap om de maturiteit van een nieuwe component of celarchitectuur te beoordelen. Bovendien moet de levensduur van batterijen gedurende vele duizenden cycli worden gegarandeerd door zogenaamde versnelde verouderingstests uit te voeren voor toepassingen in bijvoorbeeld elektrische voertuigen en stationaire energieopslag. Energie- en vermogenswaarden, thermisch gedrag en levensduur zijn de belangrijkste technische kenmerken van een bepaalde batterij. Geavanceerde karakteriseringsmethoden (d.w.z. elektrochemisch, chemisch, fysisch) die beschikbaar zijn in EnergyVille maken een uitgebreid onderzoek van het gedrag van de batterij mogelijk. De experimentele gegevens worden verder geïnterpreteerd met behulp van op fysica gebaseerde modellen om de resultaten eenduidig en kwantitatief te interpreteren en het gedrag van de batterij te voorspellen voorbij het tijdsbestek van de experimenten (levensduur simulatie).

42729253624 5F72946a54 O

Nieuwe batterijcelarchitecturen

Elektrochemische cellen zijn de bouwstenen van batterijmodules en -pakketten en bepalen in grote mate de energieopslageigenschappen van een bepaald batterijontwerp. Nieuwe celstructuren zijn essentieel om te voldoen aan de steeds toenemende vraag naar lichtere en veiligere batterijen met een hoger vermogen/opslagvermogen. In dit opzicht is O&O vereist om de bijdrage van de inactieve componenten (bv. stroomcollectoren, geleidende additieven, separator, elektrolyt, bindmiddel, verpakking, enz. ) in de totale massa/volume van de cel. De geavanceerde verwerkings- en pouch-line-infrastructuur in EnergyVille is gericht op het versnellen van de O&O-activiteiten naar nieuwe elektrolyten en elektroden met een hoge belasting aan actieve massa en een hoge elektronische/ionische geleidbaarheid, om de prestatiegrenzen van de allernieuwste (d.w.z. lithium-ion) batterijen te verleggen en de volgende generatie (d.w.z. solid-state, Na-ion, lithium-zwavel, metaal-lucht, enz.) celchemie te realiseren.

Batterijmaterialen

Verkennende celconcepten

Samen met het onderzoek naar nieuwe materialen en celarchitecturen verkennen we nieuwe concepten voor batterijcellen. In deze out-of-the-box benadering stappen we af van conventionele op poeder gebaseerde composietbatterijen en zoeken we naar nieuwe en betere manieren om aan de vereisten voor toekomstige toepassingen te voldoen. Er zal bijvoorbeeld een flexibele en dunne vormfactor nodig zijn voor flexibele elektronica en geïntegreerde kleine batterijen zullen nodig zijn om het internet der dingen van energie te voorzien. Nanogestructureerde stroomcollectoren en dunne-filmmaterialen zijn potentiële concepten die we onderzoeken. Ook bestaande concepten zoals metaal-lucht en lithium-zwavel batterijen zullen out-of-the-box innovatie nodig hebben om enkele van de vele resterende praktische problemen aan te pakken. Ook hier worden nieuwe nano-engineered batterijconcepten onderzocht.

Ultracaps

Nieuwe batterijconcepten

De ontwikkeling van nieuwe batterijceltechnologieën en -architecturen gaat hand in hand met de zoektocht naar nieuwe concepten voor batterijmodules en hun integratie binnen het totale batterijpakket. De nadruk ligt op de optimale batterijconfiguratie die de prestaties van de batterijtechnologie behoudt, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met elektrische, maar ook met thermische en mechanische aspecten. Om de flexibiliteit van het opslagsysteem te vergroten, moeten de voorgestelde batterijmodules stapelbaar zijn en worden uitgerust met gestandaardiseerde aansluitingen op de elektrische en eventueel thermische beheersystemen van de batterij. Dit draagt ook bij aan de haalbaarheid van tweede leven toepassingen, passend in het door Europa beoogde circulaire economie model. Deze activiteit steunt sterk op de expertise bij EnergyVille op het gebied van batterijmaterialen en celgedrag in verschillende toepassingen en omgevingsomstandigheden.

Projecten

INT Logo EMR H2O BOOSTER DEF

EMR H2 Booster

A consortium of nine partners is joining forces to boost the development of clean hydrogen innovation.

LOGO CLEANH2

CLEANH2

How can we meet a continuous growing energy demand and how to do so while reducing our environmental carbon footprint?

1

Nano-CCU

Nano-CCU aims to develop high-throughput electrolysers for CO2 capture and electrocatalytic conversion directly from gas or vapour at CO2 point sources.

1

SYN-CAT

SYN-CAT seeks to develop a combination technology on the basis of direct sunlight and renewable energy to selectively convert CO2 into methanol.

Logo

Spotlight

The key objective is to develop and validate a photonic device and chemical process concept for the sunlight-powered conversion of CO2 and green H2.

Logo

SOLIDIFY

The SOLiDIFY project proposes a unique manufacturing process and solid-electrolyte material to fabricate Lithium-metal solid-state batteries.

Logo Lumen

Lumen

The aim of the Lumen project is to show that hydrogen and CO2, in combination with sunlight, can be converted into synthetic gas in a commercially profitable way.

Logo

EPOC 2030-2050

The EPOC project under the energy transition fund combines the expertise of 14 Belgian partners to improve the current state-of-the art energy models.

5

BREGILAB

The BREGILAB project will investigate in detail how solar energy can be harvested with a minimal cost for grid expansion and batteries.

1

PlasMACatDESIGN

We aim to develop design rules for (catalytically activated) packing materials to enhance plasma-activated gas phase conversion reactions to basic chemicals.

Labs

Batterij lab

Veilige, duurzame en niet dure batterijen worden steeds meer gevraagd om te voldoen aan de steeds toenemende behoefte aan een groter aandeel hernieuwbare energie in de energiemix en de elektrificatie van de transportsectoren. De ontwikkeling en rijping van nieuwe batterijtechnologieën (bijv. volledig vastestofbatterijen en batterijen die verder gaan dan Li-ion) is een complex proces en vereist een efficiënte holistische aanpak met aandacht voor chemische, verwerkings- en productieaspecten, te beginnen bij de vroege ontwerpfasen. In dit opzicht zijn de mogelijkheden voor schaalvergroting van muntcellen met lage capaciteit tot meerlagige cellen met hoge capaciteit, samen met geavanceerde karakteriseringsmethoden, echte pluspunten voor een O&O-laboratorium voor batterijen. Een dergelijke unieke infrastructuur is beschikbaar in het batterijontwikkelingslab van EnergyVille om de ontwikkeling van nieuwe batterijchemistries en -ontwerpen te versnellen.

Voordelen

EnergyVille biedt met zijn unieke combinatie van batterij-experts en geavanceerde infrastructuur een ultramoderne batterij R&D-omgeving. Naast een coin-cellijn beschikt het batterijlab over een unieke capaciteit voor de bereiding van poreuze elektrodes tot A4-formaat, met behulp van een reeks geavanceerde meng-, coating- en kalanderapparatuur. Hoogwaardige pouch-cellen kunnen worden geassembleerd in een droge ruimte van 85 m2 met een dauwpunt van -45°C. De droge ruimte bevat een automatische pouch cell-lijn met pneumatische snijder, automatische zigzagstapelaar, ultrasone lasser, pouch sealer en een vacuümkamer om de injectie van elektrolyt en het hersluiten na de vormingscyclus te vergemakkelijken. Bovendien is er een groep ex-situ en in-situ karakteriseringstechnieken beschikbaar om de elektrochemische en fysische eigenschappen van de cellen en batterijcomponenten, d.w.z. elektroden en elektrolyt, te beoordelen.

Slurry- en elektrodeverwerking:

  • Slurry mengen: planetaire kogelmolen, horizontale parelmolen, verticale vacuümmenger, planetaire centrifugale vacuümmenger
  • Desktop coater (tape casting), geautomatiseerde coater (tape casting & slot-die) met heteluchtdroogkop
  • Kalandereenheid van 30 ton met verwarmde rollen

Assemblage van buidels en muntcellen:

  • Muntstukcel: drukgestuurde muntstukkruller in glove box
  • Zakjescel: halfautomatische zakjescelassemblage in droogkamer: snijder, zigzagstapelaar, ultrasone lasser, sluiten van zijkanten en lipjes, vacuümkamer voor injectie van elektrolyt

In-situ en ex-situ karakterisering van cel, elektrode en elektrolyt:

  • Elektrochemisch: 8-kanaals batterijcycler (tot 15A), 16-kanaals potentiostaat voor geavanceerde elektrochemische karakteriseringstechnieken (tot 400mA), met koel- en verwarmingskamers, roterende ringschijfelektrode (RRDE).
  • Fysisch/chemisch: heliumpyknometer voor het meten van de elektrodeporositeit, vloeistofdichtheidsmeter voor vloeibare elektrolyten, Karl Fischer titrator voor het meten van het watergehalte, in-situ coin-cell calorimeter voor thermische karakterisering van een batterij onder belasting, zeta-potentiaal analyser voor geconcentreerde oplossingen, reometer voor zowel roterende als oscillerende reologische tests, gasmassaspectrometer voor in-situ analyse van gassen tijdens de vormingscyclus van batterijen.

Toepassingen

Een breed scala aan projecten kan worden gerealiseerd, van evaluatie van nieuwe batterijconcepten tot optimalisatie van bestaande technologieën.

  • Onderzoek en optimalisatie van nieuwe formuleringen voor batterijcomponenten (elektrode, elektrolyt, separator).
  • Demonstratie van nieuwe batterijconcepten en -ontwerpen in zakcellen met hoge capaciteit.
  • Gedetailleerde analyse van elektrochemische en thermische signatuur van cellen.
  • Diepgaande analyse van verouderingsverschijnselen, foutdetectie en post-mortem analyses.
  • Compatibiliteitsbeoordeling van nieuwe batterij-/componentontwerpen met bestaande industriële productienormen voor batterijen.

Klanten

Producenten van batterijcomponenten

  • Actieve materialen
  • Geleidende additieven
  • Bindmiddelen
  • Oplosmiddelen, zouten en elektrolytadditieven
  • Separatoren en verpakkingsmaterialen

Eindgebruikers van batterijen (bijv. opslag in woningen, elektrische voertuigen)

  • Diepgaande analyse van een batterijontwerp/chemie voor een bepaalde toepassing
  • Proof of concept en demonstratie van nieuwe batterijontwerpen in zakcellen

Technische toelichting

De belangrijkste apparatuur in het Batterij Lab en hun technische specificaties worden hieronder samengevat:

Mengen, coaten en drogen

  • Verticale vacuümmenger: capaciteit van 250 ml, 20.000 tpm (6000 tpm onder vacuüm)
  • Horizontale parelmolen: maalkamer van 50 ml en slurryvolume tot 750 ml, parelgrootte van 0,25 tot 1 mm
  • Planetaire kogelmolen: pot van 250ml, eindfijnheid <1mm
  • Elektrodecoater: coatingbreedte 200 mm, mes en sleufmatrijs, snelheid van 0,1-1 m/min, heteluchtdroogsysteem
  • Kalanderunit: rolbreedte 300 mm met verwarmingsoptie (150°C), verdichtingsdruk van ~1500N/m (30t @ 200mm)
  • Thermische vacuümovens: 55 liter, tot 200°C en druk tot 0,01mbar

Muntcelassemblage in met Ar gevulde glove box

Assemblage van de cel (in een droge ruimte met een dauwpunt van -45°C)

  • Elektrode ponser (snijder): pneumatische snijder voor anoden en kathoden met een standaardmaat van 32*46 en 31*45mm
  • Z-vouw elektrode/separator stapeleenheid: automatisch oppakken en positioneren van de elektroden uit anode- en kathodebakken, automatisch opwikkelen/afwikkelen van separatorrol, pneumatische regeling van spanning op separator
  • Ultrasoon tablasapparaat: ~20kHz ultrasoon lasapparaat voor batterijlipjes
  • Sealer voor zij- en tabbladen: seallengte tot 300 mm

Karakterisering

  • Batterijcycler: 8 kanalen, 0-9V, tot 15A, koel-/verwarmkamers -5 tot 100°C
  • Potentiostaat: 16 kanalen, tot 450mA, 0-20V, 1nA resolutie, 8 kanalen met EIS
  • RRDE: ~100-8000rpm, 15ml monstervolume
  • Zetapotentiaalanalysator: pH 0-14, tot 60% vaste inhoud
  • Reismeter: krachtbereik ~0,01 tot 50N, hoeksnelheid ~10-8 tot 300rad/s
  • Heliumpyknometer: gasverplaatsing voor het meten van de porositeit van poreuze elektrodes
  • Dichtheidsmeter vloeistof: dichtheidsbereik van 0 tot 3g/cm³, resolutie van 0,001g/cm³
  • Gasmassaspectrometer: 200amu, reactietijd <500ms, gevoeligheid <5ppb, 5,10-15mbar
  • Batterijcalorimeter: in-situ thermische karakterisering van muntcellen tussen -5 en 80°C, 0,1mW tot 0,5W warmtefluxdetectie
  • Karl Fischer titrator: detectie van water in een bereik van 1 ppm tot 5%.

DESINe Lab

Dit lab biedt een ideale omgeving voor een efficiënte screening en evaluatie van nieuwe conceptmaterialen en elektrode-architecturen voor elektrochemische energieopslag- en conversietoepassingen. Een breed scala aan verwerkingsapparatuur en apparatuur voor elektrochemische karakterisering is beschikbaar om de voor- en nadelen van de kandidaatmaterialen of concepten op labschaal af te wegen. Voor elektrochemische energieopslagtoepassingen ondersteunt onze infrastructuur de hele verwerkingsstroom, van grondstoffen tot muntcellen, die vervolgens ook elektrochemisch getest kunnen worden op locatie. Naast (temperatuurafhankelijke) cyclustests zijn ook meer geavanceerde elektrochemische karakteriseringen mogelijk, zoals elektrochemische impedantiespectroscopie en in-operando Raman spectroscopiemetingen.

Voordelen

  • Snelle responstijd
  • Grondige evaluatie van de resultaten en feedback van experts
  • Materiaalexpertise (synthese, verwerking, karakterisering, ...)
  • Toegang tot een groot scala aan verwerkingsapparatuur en chemische en fysische karakteriseringsmethoden, beschikbaar binnen de Universiteit Hasselt en haar Instituut voor Materiaalonderzoek (IMO)

Toepassingen

  • Elektrochemische apparaten, zoals:
    - Batterijen
    - Supercondensatoren
    - Brandstofcellen
    - Elektrolytische cellen

Klanten

  • Producenten van: elektrochemisch actieve elektrodematerialen, binders, stroomcollectoren, (vloeibare of vaste) elektrolyten, celverpakkingen, additieven, separatoren, enz.
  • Celproducenten (batterijen, supercondensatoren, brandstofcellen, elektrolytische cellen)

Lab voor organische halfgeleiders

Onze belangrijkste competentie heeft betrekking op de synthese en karakterisering van organische en hybride organisch-anorganische halfgeleidende materialen en hun integratie in opto-elektronische apparaten met de nadruk op fotovoltaïsche en gezondheidszorgtoepassingen, hierbij strevend naar rationele structuur-eigenschap relaties. We voeren zowel fundamenteel als toegepast onderzoek uit en hebben een lange traditie in gezamenlijke wetenschappelijke R&D binnen Europese, nationale en regionale projecten, evenals dienstverlening voor de industrie en onderzoekscentra. We kunnen ondersteuning bieden in alle stappen van materiaalontwikkeling tot geavanceerde (structurele en opto-elektronische) materiaalkarakterisering, apparaatanalyse en prototypeproductie.

Voordelen

De expertise in materiaalchemie en (apparaat)fysica met betrekking tot organische en hybride halfgeleiders, en de state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur die beschikbaar is aan het Instituut voor Materiaalonderzoek imo-imomec, is uniek in het Vlaams/Belgische landschap en is competitief op het hoogste Europese niveau, zoals blijkt uit onze vertegenwoordiging in verschillende nationale en internationale netwerken, onderzoeksprogramma's en projecten.

Toepassingen

  • Organische en hybride organisch-anorganische perovskiet fotovoltaïsche cellen
  • Fotodetectoren voor zichtbaar en nabij-infrarood licht
  • Organische lichtemitterende diodes en apparaten voor bio-sensing en bio-elektronica
  • Organische fotosensibilisatoren

Klanten

Alle soorten bedrijven die geïnteresseerd zijn in het toepassen van opkomende en zachte halfgeleidende materialen in opto-elektronische toepassingen, voor energie en geavanceerde toepassingen in de gezondheidszorg.

Contact

dr. Lieve De Doncker

Lievededoncker
Locatie

Wetenschapspark 1, 3590 Diepenbeek, Belgium

Functie

Innovation Manager

Dr. Steven Van Hoof

UH Stijl 2
Functie

Innovation manager