Een gezonde nachtrust voor personen met MS

Tips and Tricks

30 september 2023
10:00 - 12:30
Universiteit Hasselt, campus Diepenbeek
Figuur Slapen En Ms Figuur Slapen En Ms

Dit event is reeds afgelopen

Slaapt u slecht?

Een gezonde nachtrust is belangrijk voor een gezond lichaam.
Heel veel individuen en vooral personen met MS kampen vaak met slaapproblemen.

Tijdens deze infosessie krijgt u enerzijds meer informatie over waarom we slapen, goed of slecht slapen en
hoe slapeloosheid ontstaat met de daarbij horende gevolgen op het vlak van gezondheid.
Anderzijds willen we u via twee interactieve sessies laten kennismaken met verschillende methodes om beter te kunnen slapen.


Deze infosessie is mogelijk dankzij de financiële steun van

sponsors

Informatie met betrekking tot:

Programma

9u30        Ontvangst en registratie

10u00      Welkom

10u05       Keynote
                dr. Merijn van de Laar, slaapwetenschapper - Universiteit Maastricht

10u50       Pauze

11u00        Tips and tricks: interactieve sessie I
                 Annelies Smolders, psychologe en slaapspecialist - Huis Midori

11u30        Tips and trick: interactieve sessie II
                 Claudine Drees, slaapcoach - Sleepcompass

12u00        Pauze

12u15        Afsluitend panelgesprek
                 Panelleden: Merijn van de Laar, Annelies Smolders, Claudine Drees, Dr. Bart Van Wijmeersch, persoon met MS

12u45         Einde

Praktische informatie en inschrijven

Locatie
Universiteit Hasselt, campus Diepenbeek
Agoralaan, gebouw D
3590 Diepenbeek

Parkeren
Er is parkeergelegenheid voorzien op korte wandelafstand van gebouw D. Indien u niet in de mogelijkheid bent om tot aan het gebouw te wandelen kan u onder de slagboom door rijden en tot voor het gebouw rijden. Uw begeleider kan u vervolgens laten uitstappen waarna hij/zij de auto terug op de parking plaatst.
Indien u zelf autobestuurder bent en niet tot aan het gebouw kan wandelen, kan u een parkeerplaats reserveren voor het gebouw (deze plaatsen zijn beperkt). Gelieve dit bij uw inschrijving aan te geven.

Inschrijven
Deelname is gratis maar registratie is verplicht. Gelieve u in te schrijven voor 22 september!

Schrijf u hier in!

Sprekers

1. Keynote: dr. Merijn van de Laar

Merijn van de Laar is slaapwetenschapper, opgeleid tot cognitief gedragstherapeut (VGCt) en GZ-psycholoog (BIG), gepromoveerd op de behandeling van slapeloosheid en met ruime ervaring in de gedragstherapeutische behandeling van slaapproblemen. Denk hierbij aan: slapeloosheid, delayed sleep phase syndrome en parasomnie (o.a. slaapwandelen en nachtmerries).

Hij is auteur van:
  • Slapen als een oermens: het boek met antwoorden op de vragen waarom we slapen, slecht slapen en wat we hierbij kunnen leren van onze verre voorouders. Het boek is geschreven met de inzichten van een slaapwetenschapper, slaaptherapeut en ervaringsdeskundige.

  • Behandeling van langdurige slapeloosheid: protocollen voor de geestelijke gezondheidszorg, in samenwerking met dr. Ingrid Verbeek, somnoloog

Verder heeft hij meegewerkt aan de Slaapcheck van de Hersenstichting en is hij eigenaar van "Zorg voor slaap" waar hij trainingen in de behandeling van slaapproblemen voor zorgverleners geeft en workshops voor bedrijven geeft in het kader van preventie van slaapproblemen


2. Interactieve sessie I: Annelies Smolders

Annelies Smolders is psycholoog-psychotherapeut. Zij is auteur van de boeken "start to sleep" en "start to sleep Again" én ontwikkelaar van de gelijknamige online hybride slaaptherapie.
Haar aanpak is gebaseerd op ACT, cognitieve gedragstherapie, insomnia (cgt-i) en chronobiologie, psycho-educatie, slaaphygiëne corrigeren, stimuluscontrole, slaaprestrictie, cognitief herkaderen, relaxatie, mindfulness, imaginatie, dagafbouw, gedachtestop, acceptatie, paradoxale intenties.


3. Interactieve sessie II: Claudine Drees

Claudine Drees is een expert in slaap en mentale veerkracht. Ze is ontwikkelaar van Sleepcompass, digitale slaaptraining voor gezonde slaap met het therapeutisch protocol van Cognitieve Gedragstherapie voor Insomnie. Ze werkt sinds 1999 als trainer en coach voor bedrijven in België, Nederland en Italië. ze heeft al duizenden individuen begeleid in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling.
Sinds 2000 verdiept Claudine zich ook in yoga en meditatie. Ze dook in hatha yoga, kriya yoga en mindfulness. Vandaag helpt ze cursisten en coaches om hun stress beter te begrijpen en veerkrachtiger ermee om te gaan. Ze is getraind als cognitief gedragstherapeut voor insomnie door Saraja slaapcursus, werkt onder supervisie van dr. Merijn van de Laar en is Mindfulness MBSR trainer gecertificeerd door Brussels mindfulness.

Heeft u nog vragen?

U kan ons contacteren via info@umsc.be

Terug naar het Agenda overzicht