Doe mee aan onze wetenschappelijke studies!

Foto Onderzoek Finaal Foto Onderzoek Finaal

Neem deel aan ons onderzoek!

Binnen het UMSC wordt er onderzoek naar MS gedaan. Bij heel wat studies zijn we op zoek naar personen met MS en/of gezonde personen om deel te nemen aan deze studies.

Hieronder vind je een overzicht van de studies waar we momenteel nog deelnemers voor zoeken.


Stappen op Muziek: wetenschappelijke studie bij MS

Progressieve MS wordt gekenmerkt door hoge mate van beperking die voortkomt uit de neurodegeneratieve pathofysiologie. In het motorische domein worden door een vermindering in neurale aandrijving de spieractivatie en wandel-gerelateerde motorische vermoeidheid aangetast. Vermoeibaarheid is heel eigen aan progressieve MS (prevalentie 50%) en wordt gekenmerkt door een snelle afname in prestatie in korte tijd. Bij wandelen vertaalt dit zich bijvoorbeeld in de stapafstand die minuut per minuut afneemt tijdens 6 minuten wandelen. Ook cognitieve beperkingen in het domein van snelheid van informatieverwerking, executief functioneren, geheugen en taal kennen een hoge prevalentie bij progressieve MS. Deze studie wordt uitgevoerd op 40 gezonde controlepersonen en 40 personen met progressieve multiple sclerose. In totaal zullen er vier sessies zijn, met een steeds een tijdsperiode van een week tussen elke sessie. Het experiment bestaat uit vier experimentele sessies met aparte onderzoeksvragen.

Wat moet je precies doen in deze studie?

We vragen je om sensoren te dragen, die als een horloge rond je enkels en polsen worden vastgemaakt, en je krijgt tevens een rugzak. Dit zodat wij kunnen meten welke invloed de muziek heeft op o.a. jouw wandelpatroon. Wees gerust, het geheel is niet zwaar! Om jouw hersenactiviteit te meten tijdens het tappen en wandelen zal gebruik gemaakt worden van elektro-encefalografie, dit is geheel pijnloos.

Je krijgt eveneens een hoofdtelefoon en...we vragen je om te tappen op verschillende metronoom- en muziekritmes!

Nele Vanbilsen voert dit onderzoek uit. Heb je nog vragen? bekijk dan deze folder (pdf, 231 KB) of contacteer Nele via nele.vanbilsen@uhasselt.be