Doe mee aan onze wetenschappelijke studies!

Foto Onderzoek Finaal Foto Onderzoek Finaal

Neem deel aan ons onderzoek!

Binnen het UMSC wordt er onderzoek naar MS gedaan. Bij heel wat studies zijn we op zoek naar personen met MS en/of gezonde personen om deel te nemen aan deze studies.

Hieronder vind je een overzicht van de studies waar we momenteel nog deelnemers voor zoeken.

1) Cardiometabole gezondheid bij personen met en zonder MS

In wetenschappelijke literatuur wordt vaak gezegd dat personen met Multiple Sclerose (MS) een slechtere cardiometabole gezondheid hebben dan personen zonder MS door verschillende MS-gerelateerde risicofactoren. Waar echter tot op heden geen rekening mee gehouden werd, is de mate van fysieke activiteit. Dit is ook een heel belangrijke risicofactor (in geval van fysieke inactiviteit) die ook voor personen zonder MS van toepassing is.

Wat is cardiometabole gezondheid?
− Lichaamssamenstelling (verdeling vet- en spiermassa)
− Hart- en vaatfunctie (hartslag, bloeddruk, en kwaliteit van de bloedvaten)
− Vetten in het bloed (o.a. goede en slechte cholesterol)
− Suikerhuishouding (hoe goed het lichaam sui-ker kan verwerken)
− Inspanningscapaciteit (fysieke conditie)

Waarom is cardiometabole gezondheid belangrijk?
Een slechte cardiometabole gezondheid ver-hoogt niet alleen het risico op het krijgen van andere aandoeningen zoals suikerziekte en hart– en vaataandoeningen, maar versnelt ook de ziekteprogressie van MS.

Belang van fysieke activiteit?
Er zijn eerste aanwijzingen waaruit blijkt dat wanneer personen met en zonder MS even fysiek actief zijn, hun cardiometabole gezondheid identiek is. Dit is echter nog nooit onderzocht. Indien dit zo is, verschaft dit nuttige info voor zorgverleners. Dan kan eerst maximaal ingezet worden op fysieke activiteit alvorens over te schakelen op medicatie (zoals momenteel vaak automatisch gedaan wordt).


Meer informatie over de studie vind je hier (pdf, 424 KB).
Wil je deelnemen aan de studie, contacteer dan Ine Nieste via ine.nieste@uhasselt.be2) Stappen op Muziek: wetenschappelijke studie bij MS

Progressieve MS wordt gekenmerkt door hoge mate van beperking die voortkomt uit de neurodegeneratieve pathofysiologie. In het motorische domein worden door een vermindering in neurale aandrijving de spieractivatie en wandel-gerelateerde motorische vermoeidheid aangetast. Vermoeibaarheid is heel eigen aan progressieve MS (prevalentie 50%) en wordt gekenmerkt door een snelle afname in prestatie in korte tijd. Bij wandelen vertaalt dit zich bijvoorbeeld in de stapafstand die minuut per minuut afneemt tijdens 6 minuten wandelen. Ook cognitieve beperkingen in het domein van snelheid van informatieverwerking, executief functioneren, geheugen en taal kennen een hoge prevalentie bij progressieve MS. Deze studie wordt uitgevoerd op 40 gezonde controlepersonen en 40 personen met progressieve multiple sclerose. In totaal zullen er vier sessies zijn, met een steeds een tijdsperiode van een week tussen elke sessie. Het experiment bestaat uit vier experimentele sessies met aparte onderzoeksvragen.

Wat moet je precies doen in deze studie?

We vragen je om sensoren te dragen, die als een horloge rond je enkels en polsen worden vastgemaakt, en je krijgt tevens een rugzak. Dit zodat wij kunnen meten welke invloed de muziek heeft op o.a. jouw wandelpatroon. Wees gerust, het geheel is niet zwaar! Om jouw hersenactiviteit te meten tijdens het tappen en wandelen zal gebruik gemaakt worden van elektro-encefalografie, dit is geheel pijnloos.

Je krijgt eveneens een hoofdtelefoon en...we vragen je om te tappen op verschillende metronoom- en muziekritmes!

Nele Vanbilsen voert dit onderzoek uit. Heb je nog vragen? bekijk dan deze folder (pdf, 231 KB) of contacteer Nele via nele.vanbilsen@uhasselt.be