EBV - een oorzaak bij het ontstaan van MS?

Nieuwe Amerikaanse studie toont de rol van EBV aan bij het ontstaan van MS

Een Amerikaanse studie uitgevoerd aan Harvard werd recent gepubliceerd in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift Science en beschrijft EBV als een voorname oorzaak in het ontstaan van MS.

EBV is het Epstein-Barr virus dat klierkoorts veroorzaakt en onderzoekers weten al langer dat dit virus een rol kan spelen bij het ontstaan van MS. Door deze studie werd effectief aangetoond dat wanneer je besmet bent geweest met dit virus, je 32 keer meer kans hebt op het ontwikkelen van MS. Maar dat wil niet zeggen dat je automatisch MS zal ontwikkelen. Er zijn namelijk nog veel andere factoren zoals erfelijkheid en omgevingsfactoren die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van MS. De precies oorzaak blijft dus nog steeds onbekend.

Desalniettemin is dit een zeer hoopvolle studie, die aantoont dat verder onderzoek naar dit virus hoopvolle resultaten kan opleveren in de toekomst. Ook onze eigen onderzoekers prof.dr. Niels Hellings en prof.dr. Bieke Broux voeren onderzoek uit naar de invloed van de virus op bepaalde cellen van ons immuunsysteem. Dit onderzoek loopt in samenwerking met de Universiteit van Luik.

Wil je dit alles nog eens in detail nalezen en hoe onze eigen onderzoekers binnen het UMSC dit onderzoek uitleggen en nuanceren? Dat kan! Doctoraatstudent Annet Van De Waterweg Berends legt het allemaal duidelijk uit, lees haar artikel (pdf, 440 KB) zeker en vast eens! Daarnaast kan u het de reportage van het VTM nieuws nogmaals bekijken of lees hier (pdf, 390 KB) het artikel in het belang van Limburg en een ander duidelijk artikel (pdf, 688 KB) in De Standaard.