Logo UHasselt

menu

Expertisecentrum voor Digitale Media


Expertisecentrum voor Digitale Media

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

OVER EDM

Expertises bundelen, is impact verdubbelen

Sinds 1987 voert het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) doorgedreven onderzoek in toegepaste informatica. Ondertussen focussen we op zes onderzoekslijnen: Visual ComputingNetworked and Secure SystemsHCI and eHealthIntelligible Interactive SystemsComputational Science en Computational Design and Fabrication. Precies op de breuklijn van die verschillende informaticadomeinen – waar onze expertises elkaar raken – creëren we het liefst meerwaarde. Want expertises bundelen, is impact verdubbelen. Daar zijn we van overtuigd.

In de loop van de jaren verbreedde en verdiepte onze onderzoeksexpertise enorm. Maar onze valorisatiegedrevenheid veranderde niet. EDM wil onderzoek verrichten dat impact creëert tot ver buiten de universiteitsmuren. En daarbij bundelen we ook graag – en vaak – de krachten met partners uit andere disciplines, organisaties en bedrijven.

In 2018 werd EDM een kernlabo van Flanders Make. Binnen dat strategische onderzoekscentrum zetten we onze expertise in de eerste plaats in om de maakindustrie te helpen innoveren. Maar met onze informatica-expertise helpen we ook graag andere sectoren groeien.

Tijdslijn EDM

Directeur aan het woord

Meerwaarde creëren zit in ons DNA - Prof. dr. Frank Van Reeth

Informatica-onderzoek dat maatschappelijk én economisch belangrijk is, academische onderzoeksresultaten die lokale kmo's en internationale bedrijven helpen innoveren en groeien, intense samenwerkingen met partners uit andere disciplines en andere organisaties om samen meerwaarde te creëren... De laatste tien jaar zie je dat steeds meer academische informatica-onderzoeksgroepen die richting uitgaan. Maar bij ons zit die focus op toegepast onderzoek en valorisatie echt in ons DNA.

Directeur prof. dr. Frank Van Reeth

Het hele spectrum

Waar de meeste andere academische onderzoeksinstituten de voorbije tien à vijftien jaar hun activiteiten steeds meer verschoven van het basisonderzoek naar meer toegepast onderzoek dat relevant is voor de industrie en de samenleving, hebben wij eigenlijk net de omgekeerde beweging gemaakt. Wij startten meteen bewust met een doorgedreven toegepaste focus – vastbesloten om economische en maatschappelijke impact te genereren met ons onderzoek. Dat toegepast onderzoek zijn we in de loop van de jaren steeds beter en breder theoretisch gaan onderbouwen.

Met onze onderzoeksactiviteiten bestrijken we intussen het hele spectrum: van fundamenteel en toegepast onderzoek, tot heel gericht contractonderzoek en valorisatie. Maar zelfs binnen het basisonderzoek leveren we vaak prototypes af, die uitgetest worden door gebruikers om de meerwaarde ervan af te toetsen. Ons onderzoek staat haast nooit op zich.

Valorisatiegedreven

Valorisatie vinden we extreem belangrijk. Met heel wat patenten, licenties en opgerichte spin-offs kunnen we op dat vlak ook mooie resultaten neerleggen. Ook in de toekomst blijven we daar op inzetten. We willen onze partners en andere industrieën helpen groeien.

Nieuws


Contact

Mail

Directeur Frank Van Reeth: frank.vanreeth@uhasselt.be
Business Development Manager Mieke Haesen: mieke.haesen@uhasselt.be

Telefoon

Tel: +32 11 26 84 11

Fax

Fax: +32 11 26 84 99

Adres

Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM)
Universiteit Hasselt

Wetenschapspark 2
3590 Diepenbeek
België