Welkom bij imo-imomec

Imo-imomec is een gemeenschappelijk onderzoeksinstituut van UHasselt en imec waar chemici, fysici en ingenieurs multidisciplinair materiaalonderzoek uitvoeren. We focussen op geavanceerde materiaalsystemen voor een duurzame en gezonde samenleving. Onze kerndomeinen zijn energieomzetting, energieopslag, duurzame materialen, sensoren & gezondheidszorgmaterialen en kwantumtechnologieën.

Gebouw IMO Foto1 Gebouw IMO Foto1

Events

22 april 2024

Materialize the future - Energy - Engineering the future of research beyond mere acceleration

19:30 - 21:00 Online only
24 april 2024

COMPLEXURF Day

12:00
25 april 2024 - 26 april 2024

SOPHIA workshop on PV Module Reliability

08:30 - 14:00
All events

Onze onderzoeksdomeinen

5

Energieconversie

Fotovoltaïsche energie (PV) is een alom bekende technologie die de overgang naar een duurzaam energiesysteem mogelijk maakt. Om efficiëntie en betrouwbaarheid te garanderen, onderzoekt imo-imomec nieuwe materialen en concepten voor PV-cel- en module-technologie.

1

Energie-opslag

Elektriciteitsopslag speelt een sleutelrol in de energietransitie. Niet alleen om de mismatch tussen stroomopwekking en stroomverbruik van hernieuwbare energie te overbruggen, maar ook om de elektriciteitstransmissie te verbeteren.

6

Duurzame materialen

Duurzame materialen vormen de ruggengraat voor een overgang naar een duurzame en gezonde samenleving. We richten ons op organische opto-elektronica, biologische afbreekbaarheid, coatingtechnologieën en valorisatieschema's voor biomassa.

2

Sensoren & gezondheidszorg

Bij Sensoren & materialen voor de gezondheidszorg ligt de focus op de ontwikkeling van sensoren voor toepassingen in verschillende sectoren, zoals de gezondheidszorg, en op functionele materialen voor toepassingen in de nanogeneeskunde en weefselmanipulatie.

3

Kwantumwetenschap & -technologie

De divisie kwantumwetenschap en -technologie (QST) bestrijkt verschillende domeinen van de kwantumtechnologie, met speciale aandacht voor solid-state spin qubits in diamant en andere materialen met een brede bandkloof.

Nieuws

Groepsfoto SBDD 2024

Hasselt Diamond Workshop 2024 - SBDD XXVIII

De Hasselt Diamond Workshop is een wereldwijd gerenommeerde jaarlijkse bijeenkomst voor diamanttechnologische onderzoekers. Lees hier een korte samenvatting van onze laatste editie.

1698310767406

Innoptus Solar Team wint Solar Challenge voor tweede keer

Het Belgische team heeft opnieuw de Solar Challenge gewonnen, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto's in Australië. "Ik ben erg trots," zegt professor Bart Vermang van de UHasselt, wiens onderzoeksteam hielp bij het selecteren en lamineren van de zonnecellen op het paneel van de Belgische wagen.

Prof. Dr. Wouter Maes Dr. Jochen Vanderspikken

Onderzoek onthult perfecte basis voor organische halfgeleiders in zonnecellen en smartwatches

Nieuw onderzoek van de onderzoeksgroep Materiaalchemie van imo-imomec biedt voor het eerst inzicht in hoe defecten ontstaan in geconjugeerde polymeren. Polymeren zijn duurzame materialen met veel potentiële toepassingen, waaronder gebruik in flexibele zonnecellen, sensoren en smartwatches.

Hoe samenwerken met imo-imomec?

  • Gezamenlijke onderzoeksprojecten: onderzoek en ontwikkeling in nauwe samenwerking, gefinancierd door een derde partij (bijv. FWO, VLAIO, Horizon Europe, EFRO)
  • Technologie-/kennisoverdracht: u kunt uw marktpositie versterken door licentiëring en toegang tot onze bestaande technologieën en expertise
  • Partnership: u kunt samenwerken met imo-imomec en onze technologie (eventueel) gebruiken in combinatie met uw eigen technologie om een nieuw bedrijf op te zetten.
  • Wetenschappelijke diensten: imo-imomec heeft meer dan 30 jaar expertise in toegepast en contractonderzoek in samenwerking met de industrie
IMO Shoot 2021 25

Wetenschappelijke diensten

ACC

Analytische chemie

Ons chemisch labo focust zich op stabiliteit, coatings, chemische samenstelling, milieuanalyse en polymeer karakterisering.

MPRS

Materialen en verpakkingen

Onze verpakkingsexperten focussen zich op gasdoorlaatbaarheid, conditionering en versnelde veroudering, transportsimulatie en nog veel meer.

EMAP

Apparatuurbouw & -fysica

Onze experten van EMAP focussen zich op functionele printing, PV- & batterijsystemen, modellering en elektrische & thermische karakterisering.

AMS

Analytische microscopie

Ons microscopie-labo focust op TEM-EDX, SEM-EDX-EBSD, X-straal diffractie, micro focus X-straal beeldvorming en SAM.

Partners

Sinds de oprichting van imo-imomec zijn (inter)nationale partnerschappen altijd een prioriteit geweest om onze onderzoeks- en serviceactiviteiten te ondersteunen en te valoriseren.

Wil je een nieuwe opportuniteit bespreken of in contact komen met één van onze partners? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Contact
Logo Energyville

EnergyVille, een onderzoekssamenwerking op het gebied van duurzame energie en intelligente energiesystemen.

Logo Solliance1.Jpg

Solliance, een onderzoekssamenwerking op het gebied van de nieuwste generatie zonnecellen.

Logo Catalisti

Catalisti, de speerpuntcluster voor de chemische en kunststofindustrie in Vlaanderen.

Logo Flux50

Flux50, de speerpuntcluster voor de slimme energie-industrie in Vlaanderen.

Contact

Dr. Lieve De Doncker

Lievededoncker
Functie

Innovation manager

Dr. Steven Van Hoof

UH Stijl 2
Functie

Innovation manager

Liesbeth Jamers

Directeuren En Decanen Wissel 024
Functie

Communications & events