Logo UHasselt

menu

UHasselt SEE


Universiteit Hasselt School of Expert Education

Postgraduaat Innoverend ondernemen voor (handels)ingenieurs

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR (HANDELS)INGENIEURS

Werkervaring en sociale & professionele competenties zijn voor ingenieurs belangrijker dan ooit tevoren.

Met deze opleiding krijg je de kans om unieke werkervaring op te doen via innovatieve projecten. Daarbij kun je inspelen op je eigen interesses en de vaardigheden die je wilt trainen. Hierdoor stimuleer je je ondernemers-, management- en innovatiecompetenties en een verdere specialisatie in een specifiek domein. Zo geef je jouw opleiding een heel persoonlijke invulling en versterk jij je profiel én carrièrekansen.

Dit interuniversitaire postgraduaat wordt ingericht in samenwerking met KU Leuven en UGent.

 

 

Vanaf 2018 ook voor handelsingenieurs!

Als handelsingenieur beschik je over een uniek profiel. Naast economie en bedrijfswetenschappen, heb je ook een goede basis opgebouwd in meer technologische domeinen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan natuurwetenschappen (o.a. fysica, energie en milieu, elektronica, materiaalkunde), productie en logistiek en informatica.

  • Heb je interesse om die technologische kennis verder uit te breiden in een bepaald domein?
  • Wil je écht je handen uit de mouwen steken aan de hand van innovatieve bedrijfsstage(s)?

Dan is het postgraduaat ‘Innoverend Ondernemen’ zeker een meerwaarde voor jou!

Meer info voor handelsingenieurs >

 

Toelatingsvoorwaarden en programma

Studenten worden toegelaten tot het postgraduaat Innoverend Ondernemen voor ingenieurs na een kandidaatstelling en selectieprocedure op voorwaarde dat zij hun masterdiploma ingenieur behaald hebben (zie studiegids).

Studenten die geselecteerd zijn en een stagecontract hebben ondertekend bij een bedrijf voor hun innovatieproject en voldoen aan de voorwaarden hierboven, kunnen zich inschrijven. Bij inschrijving moeten zij de nodige bewijzen voorleggen om aan te tonen dat ze voldoen aan deze voorwaarden (diploma's en/of inschrijvingsbewijzen, ondertekend stagecontract).


De klemtoon van de opleiding ligt op het innoveren en implementeren op een ondernemende wijze. Je maakt op een unieke en intensieve manier kennis met de arbeidsmarkt. Via de innovatiestage en een opleidingsprogramma op maat van je noden, ontwikkel je naast technische competenties ook ondernemers- en innovatiecompetenties. Dit alles gebeurt onder de intensieve en persoonlijke coaching van professionals uit het werkveld en academische experts. Dit moet het mogelijk maken om na je afstuderen meteen op een hoger niveau in te stappen en ook sneller door te groeien.

INNOVATIEPROJECT (zie studiegids 3281 en 3282)
Een in-company innovatieproject vindt plaats binnen een organisatie zelf en wordt uitgevoerd door één of twee studenten. Tijdens de stage werk je aan een innovatief project in de (internationale) werkomgeving van de organisatie, waarbij de nadruk ligt op de ontwikkeling en implementatie van vernieuwende producten/processen.
Je kunt kiezen uit:

  • één lang project van een volledig academiejaar binnen één bedrijf;
  • twee korte projecten van ieder één semester binnen twee verschillende bedrijven.

Je kunt een project selecteren uit onze beschikbare projecten of je draagt zelf een project voor.

OPLEIDINGSPROGRAMMA
De opleiding bestaat naast je innovatiestage (40 sp.) ook uit een individueel vakkenpakket van minstens 20 studiepunten. Je stelt je eigen programma samen in functie van de competenties die je verder wilt ontwikkelen. Je kunt daarbij uit vakken van alle deelnemende universiteiten kiezen.
Een belangrijke meerwaarde is dat het programma-aanbod verder gaat dan alleen technisch verdiepende vakken. Zo gaat er ook aandacht uit naar meer verbredende disciplines.
Terwijl de verdiepende vakken het je mogelijk maken je in een specifiek technisch domein te specialiseren, zijn de verbredende onderdelen erop gericht je persoonlijke, ondernemers- en innovatiecompetenties te ontwikkelen.

  • minimaal 9 sp. aan vakken rond innovatie, ondernemerschap en professional skills;
  • minimaal 3 sp. aan technisch-inhoudelijke vakken (gelinkt aan je innovatieproject);
  • resterende of extra studiepunten vrij in te vullen met opleidingsonderdelen rond ondernemerschap en professional skills.


Vanuit UHasselt raden we volgende opleidingsonderdelen aan rond innovatie, ondernemerschap en professional skills:

De volledige interuniversitaire lijst van vakken vind je terug op www.innoverendondernemen.be. 

Je stelt je vakkenpakket samen in samenspraak met en met goedkeuring van je coach.

 

Meer informatie over dit interuniversitair postgraduaat > 

 

Vlog deelnemer Piet Kusters (Borealis)

 

 

 

Meer weten?

Karine Evers | opleidingsmanager

E: karine.evers@uhasselt.be
T: +32 11 29 21 33

prof. dr. Roos Peeters | academisch verantwoordelijke

E: roos.peeters@uhasselt.be

 

Partners