Alle informatie over studeren aan UHasselt

Wat wil jíj?

Ons uniek onderwijsmodel, afgestemd op de wereld, de arbeidsmarkt én de nieuwe generatie studenten biedt jou een unieke manier van studeren, evalueren en samenwerken. Wij bij UHasselt zijn benieuwd naar wat jíj wil! Les volgen in kleine groepen? Een mix van zelfstudie en interactie? Korte lesperiodes? Sterke begeleiding? Degelijke opleidingen? Op deze pagina bieden we je een antwoord op al die vragen.

SHOOT Portretten 2021 LR 085 SHOOT Portretten 2021 LR 085

Je keuze nog aan het maken?
Kom eens langs op een infodag!

 • Je krijgt een rondleiding op de campus.
 • Je kan er al onze opleidingen ontdekken.
 • Je kan er spreken met docenten én studenten!
 • Liever alle universiteiten en hogescholen op één plek? Bezoek dan de SID-in.
 • Of grasduin nu al in onze studiekeuzetips!

Of proef van UHasselt tijdens een openlesdag of proefrit

Tijdens een openlesdag loop je mee met onze bachelorstudenten tijdens hun normale lessen en practica. Een proefrit geeft je dan weer de kans om je te verdiepen in een actueel topic uit een bacheloropleiding, samen met andere leerlingen uit het secundair onderwijs.

Bekijk het volledige aanbod


Wil jij je goed voorbereiden?

Volg een voorbereidende cursus

 • Twijfel je of je voldoende kennis hebt om te starten in de studierichting van je keuze? Of wil je graag je kennis opfrissen? Schrijf je dan in voor één van onze septembercursussen.

 • Wil je je voorbereiden op het toelatingsexamen voor arts-tandarts? UHasselt biedt twee verschillende voorbereidingsformules aan: "coaching full option" en "coaching mini".

 • Wil je graag al een cursus volgen tijdens het secundair onderwijs? Dan kan je deelnemen aan ons programma voor excellente leerlingen. Bekijk het overzicht van opleidingsonderdelen die hiervoor in aanmerking komen.

 • Wil je leren programmeren in Python? Dat kan via onze gratis, online tutorial met oefeningen in repl.it. Check zeker deze pagina!

 • Wil je checken of je niveau wiskunde voldoende is voor een bepaalde opleiding? Wat van wiskunde je precies allemaal gaat krijgen? En misschien toch ook al wat oefenen voordat het academiejaar van start gaat? Ga dan naar het Leerplatform Wiskunde.

Eerstkomende infodagen

06 jul

Infodag, 6 juli

06 juli 2023 14u - 17u30 Campus Diepenbeek én campus Hasselt
31 aug

Infodag, 31 augustus

31 augustus 2023 14u tot 17u30 Campus Diepenbeek & campus Hasselt
Bekijk alle infomomenten

Onze studenten in beeld

Coverfoto Algemene Brochure LR 04

“Naast hard studeren is er natuurlijk ook tijd voor vermaak.”

SHOOT17 Hasselt Algemeen 10
Gebouw D Buiten Lr 20
Campus Hasselt Lr 40
Fotoshoot Internationalisering 2017 Diepenbeek 70

Download een brochure

Brochures - cover '22-'23 - Transparant
Brochures

Toch liever per post ontvangen?

Blijf op de hoogte van het studieaanbod & infodagen!

 • Ontvang in je mailbox alle informatie over infodagen
 • Gepersonaliseerde info op jouw maat
 • Ontdek gaandeweg wat jij wil!
Campus Hasselt Lr 17

Heb je nog een vraag over je studiekeuze?

Campus Hasselt Lr 02
Waarom studeren aan Universiteit Hasselt

Actie én interactie

Aan UHasselt mag je praten in de les. Net daarom kiezen we voor een variatie aan onderwijsvormen! Zo blijf je geïnteresseerd. Daarnaast kiezen we voor kleine groepen (geen overvolle aula’s bij ons). Je komt vaker aan de beurt, kan vragen stellen (en antwoorden zoeken) én zélf aan de slag gaan.

Korte lesperiodes, examens en klaar

Het academiejaar is opgedeeld in kwartielen van telkens 10 weken (inclusief blok en examens). Da’s inderdaad anders dan bij andere universiteiten! Dankzij deze snelle feedback kan je snel groeien en schakelen.

Denken én doen

Je werkt vaak in kleinere groepen zodat je betrokken bent en actief deelneemt aan de lessen. We sturen je ook de wereld in! We regelen uitwisselingen met buitenlandse universiteiten, onderzoekscentra en organisaties. Je kan ook meewerken aan TEDx-UHasselt. Of je eigen bedrijf opstarten tijdens je studie.

Begeleiding die jij wilt

Wij geloven in een groeitraject: van intensieve begeleiding naar zelfstandig studeren én doen. De drempel met de docenten en studenten is laag, én er staat een groot team van studie- en loopbaanbegeleiders voor je klaar!

Onze studenten aan het woord

Je hoeft ons natuurlijk niet op ons woord te geloven.

Aan UHasselt studeren meer dan 6800 studenten! Zij weten vaak beter dan wijzelf waarom ze voor UHasselt gekozen hebben. We laten hen dan ook graag aan het woord.

Caro Houbrekx

Bachelor rechten

Aan UHasselt word je al snel ingedeeld in kleine groepen, een werkzitting genaamd. Deze werkzittingen moet je altijd voorbereiden door het maken van oefeningen op voorhand. Daarna behandel je deze in groep om te kijken of je de theorie juist begrepen en toegepast hebt. Het grote voordeel hieraan is dat je de theorie al eens hebt toegepast waardoor je beter voorbereid bent op het examen.

SHOOT Portretten 2021 LR 135

Luciano Pirson

Master handelswetenschappen

De toegankelijkheid van de proffen, de kleine onderwijsgroepen en de verschillende interessante afstudeerrichtingen zijn enkele pluspunten van UHasselt. De stage in het masterjaar is zeker een meerwaarde om de verworven theoretische inzichten in de praktijk toe te passen.

Boo Carmans

Master fysica

Je kan hier niet enkel studeren maar wordt ook continu uitgedaagd om meer te doen. Ik nam de uitdaging aan in mijn derde bachelor toen ik me inschreef bij het team OSCAR-QUBE. We wonnen samen een wedstrijd van ESA en maakten een experiment dat 10 maanden lang aan boord van het ISS mag blijven. Ons werk is zeker nog niet afgelopen!

Lars Craps

Bachelor biomedische wetenschappen

Per kwartiel krijg je maar twee à drie vakken voorgeschoteld. Dat helpt om dieper in te gaan op de leerstof. Elk vak begint met een hoorcollege, waarin je een algemeen beeld krijgt van de cursus. Daarop volgt een periode van begeleide zelfstudie, waarbij je heel precies weet welke pagina’s van welke cursus je moet lezen. De periode van zelfstudie wordt gevolgd door een werkzitting. Daarbij overlopen de docenten de leerstof met groepjes van telkens een twintigtal studenten om te zien of iedereen alles begrepen heeft. Vervolgens wordt alles nog verder uitgediept in practica.

SHOOT Portretten 2021 LR 085

Ezra Taş

Bachelor biomedische wetenschappen

UHasselt is de enige universiteit is met een kwartielsysteem. Dankzij dit systeem heb ik meer tijd om me te verdiepen in de details van de vakken. Ook hecht onze universiteit veel belang aan praktische vaardigheden waardoor we goed voorbereid worden op onze toekomstige job.

SHOOT Portretten 2021 LR 044

Dries Vrancken

Master biomedische wetenshappen, afstudeerrichting: bio-elektronica en nanotechnologie

In de masteropleiding die ik volg, wordt theoretische kennis en praktijk samengebracht in korte lesperiodes met veel mogelijkheden tot nauw contact met de professoren en assistenten. Deze skills worden samengebracht tijdens een senior stage waar je een half jaar lang aan de slag gaat als wetenschappelijk onderzoeker of als werknemer in een bedrijf.

SHOOT Portretten 2021 LR 056

Laura Verboven

Master handelsingenieur

Mijn studies aan UHasselt hebben mij gevormd tot de persoon die ik vandaag ben: een gedreven, leergierige handelsingenieur die de arbeidsmarkt kan betreden met een rugzak rijk aan ervaringen en een uitgebreid netwerk aan interessante personen!

SHOOT Portretten 2021 LR 120

Robbe Wouters

Master handelsingenieur, afstudeerrichting: finance

UHasselt is een universiteit waar iedereen elkaar kent en waar menig vriend wordt gemaakt. In het studentenleven ontmoet je enorm veel mensen die van hun studententijd de beste jaren van hun jeugd willen maken.