Alle informatie over studeren aan UHasselt

Wat wil jíj?

Ons uniek onderwijsmodel, afgestemd op de wereld, de arbeidsmarkt én de nieuwe generatie studenten biedt jou een unieke manier van studeren, evalueren en samenwerken. Wij bij UHasselt zijn benieuwd naar wat jíj wil! Les volgen in kleine groepen? Een mix van zelfstudie en interactie? Korte lesperiodes? Sterke begeleiding? Degelijke opleidingen? Op deze pagina bieden we je een antwoord op al die vragen.

10. Portretten LR 12 10. Portretten LR 12

Je keuze nog aan het maken?
Kom eens langs op een infodag!

 • Je krijgt een rondleiding op de campus.
 • Je kan er al onze opleidingen ontdekken.
 • Je kan er spreken met docenten én studenten!
 • Liever alle universiteiten en hogescholen op één plek? Bezoek dan de SID-in.
 • Of grasduin nu al in onze module 'Hoe een studiekeuze maken?'

Of proef van UHasselt tijdens een openlesdag of proefrit

Tijdens een openlesdag loop je mee met onze bachelorstudenten tijdens hun normale lessen en practica. Een proefrit geeft je dan weer de kans om je te verdiepen in een actueel topic uit een bacheloropleiding, samen met andere leerlingen uit het secundair onderwijs.

Bekijk het volledige aanbod


Wil jij je goed voorbereiden?

Volg een voorbereidende cursus

 • Twijfel je of je voldoende kennis hebt om te starten in de studierichting van je keuze? Of wil je graag je kennis opfrissen? Schrijf je dan in voor één van onze septembercursussen.

 • Wil je je voorbereiden op het toelatingsexamen voor arts-tandarts? UHasselt biedt twee verschillende voorbereidingsformules aan: "coaching full option" en "coaching mini".

 • Wil je graag al een cursus volgen tijdens het secundair onderwijs? Dan kan je deelnemen aan ons programma voor excellente leerlingen. Bekijk het overzicht van opleidingsonderdelen die hiervoor in aanmerking komen.

 • Wil je leren programmeren in Python? Dat kan via onze gratis, online tutorial met oefeningen in repl.it. Check zeker deze pagina!

 • Wil je checken of je niveau wiskunde voldoende is voor een bepaalde opleiding? Wat van wiskunde je precies allemaal gaat krijgen? En misschien toch ook al wat oefenen voordat het academiejaar van start gaat? Ga dan naar het Leerplatform Wiskunde.

Eerstkomende infodagen

24 aug

Verplichte ijkingstoetsen (starttoetsen) - 24 augustus

24 augustus 2024 9u Agoralaan, gebouw D, 3590 Diepenbeek
29 aug

Infodag, 29 augustus

29 augustus 2024 14u tot 17u30 Campus Diepenbeek & campus Hasselt
Bekijk alle infomomenten

Onze studenten in beeld

Diepenbeek Voorkant Gebouw D LR 16

“Naast hard studeren is er natuurlijk ook tijd voor vermaak.”

Foto 106
Foto 157
Foto 206
Fotoshoot Internationalisering 2017 Diepenbeek 70

Download een brochure

Covers Algemene Samen
Brochures

Toch liever per post ontvangen?

Blijf op de hoogte van het studieaanbod & infodagen!

 • Ontvang in je mailbox alle informatie over infodagen
 • Gepersonaliseerde info op jouw maat
 • Ontdek gaandeweg wat jij wil!
Foto 209

Heb je nog een vraag over je studiekeuze?

Foto 121
Waarom studeren aan Universiteit Hasselt

Actie én interactie

Aan UHasselt mag je praten in de les. Beter nog: soms móet je je mond opendoen. Daarom kiezen we voor een variatie aan onderwijsvormen zodat je je geïnteresseerd en getriggerd blijft. Je volgt vaak les in kleine groepen zodat jij vragen kan stellen, antwoorden kan zoeken, zélf de handen uit de mouwen kan steken en aan de slag kan gaan!

Korte lesperiodes, examens en snelle feedback

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen om het eerste bachelorjaar succesvol af te leggen, zetten we bij alle opleidingen in op korte lesperiodes. Ons gekende ‘tienwekensysteem’ houdt in dat je 10 weken lang intensief met een beperkt aantal opleidingsonderdelen aan de slag gaat. Op het einde van deze 10 weken leg je een eerste keer examens af zodat je weet waar je staat. Da’s inderdaad anders dan elders! Dat dit de juiste aanpak is, bewijzen de cijfers: UHasselt heeft het hoogste studierendement in Vlaanderen!

Denken én doen

Welke opleiding je ook kiest, aan UHasselt zetten we in op 21st century skills zoals inclusief samenwerken, systeemdenken, ethisch & duurzaam reflecteren en duurzaam handelen. Daarnaast bieden wij je tal van internationale mogelijkheden dankzij een breed netwerk van docenten, onderzoekers en studenten. We regelen uitwisselingen met buitenlandse universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven. Als civic university streven we ernaar om een positieve, maatschappelijke impact te hebben op sociaal, economisch, cultureel en ecologisch vlak, en daar waar het kan op onze regio.

Begeleiding die jij wilt

Als je bij ons studeert, ben je automatisch lid van de UHasselt-community, waardoor jij je snel thuis zal voelen op de campus! Door te werken in kleine groepen is de drempel tussen docenten en studenten laag. In een veilig kader word jij uitgedaagd om actief deel te nemen aan jóuw leerproces. Ook op het vlak van begeleiding geloven we in een groeitraject: van begeleide zelfstudie evolueer je naar zelfstandig leren en dóen. Voor deze begeleiding kan je snel én gratis terecht bij één aanspreekpunt, het Student Point.

Onze studenten aan het woord

Je hoeft ons natuurlijk niet op ons woord te geloven.

Aan UHasselt studeren meer dan 6800 studenten! Zij weten vaak beter dan wijzelf waarom ze voor UHasselt gekozen hebben. We laten hen dan ook graag aan het woord.

Caro Houbrekx

Bachelor rechten

Aan UHasselt word je al snel ingedeeld in kleine groepen, een werkzitting genaamd. Deze werkzittingen moet je altijd voorbereiden door het maken van oefeningen op voorhand. Daarna behandel je deze in groep om te kijken of je de theorie juist begrepen en toegepast hebt. Het grote voordeel hieraan is dat je de theorie al eens hebt toegepast waardoor je beter voorbereid bent op het examen.

SHOOT Portretten 2021 LR 135

Luciano Pirson

Master handelswetenschappen

De toegankelijkheid van de proffen, de kleine onderwijsgroepen en de verschillende interessante afstudeerrichtingen zijn enkele pluspunten van UHasselt. De stage in het masterjaar is zeker een meerwaarde om de verworven theoretische inzichten in de praktijk toe te passen.

Boo Carmans

Master fysica

Je kan hier niet enkel studeren maar wordt ook continu uitgedaagd om meer te doen. Ik nam de uitdaging aan in mijn derde bachelor toen ik me inschreef bij het team OSCAR-QUBE. We wonnen samen een wedstrijd van ESA en maakten een experiment dat 10 maanden lang aan boord van het ISS mag blijven. Ons werk is zeker nog niet afgelopen!

Lars Craps

Bachelor biomedische wetenschappen

Per kwartiel krijg je maar twee à drie vakken voorgeschoteld. Dat helpt om dieper in te gaan op de leerstof. Elk vak begint met een hoorcollege, waarin je een algemeen beeld krijgt van de cursus. Daarop volgt een periode van begeleide zelfstudie, waarbij je heel precies weet welke pagina’s van welke cursus je moet lezen. De periode van zelfstudie wordt gevolgd door een werkzitting. Daarbij overlopen de docenten de leerstof met groepjes van telkens een twintigtal studenten om te zien of iedereen alles begrepen heeft. Vervolgens wordt alles nog verder uitgediept in practica.

SHOOT Portretten 2021 LR 085

Ezra Taş

Bachelor biomedische wetenschappen

UHasselt is de enige universiteit is met een kwartielsysteem. Dankzij dit systeem heb ik meer tijd om me te verdiepen in de details van de vakken. Ook hecht onze universiteit veel belang aan praktische vaardigheden waardoor we goed voorbereid worden op onze toekomstige job.

SHOOT Portretten 2021 LR 044

Dries Vrancken

Master biomedische wetenschappen, afstudeerrichting: bio-elektronica en nanotechnologie

In de masteropleiding die ik volg, wordt theoretische kennis en praktijk samengebracht in korte lesperiodes met veel mogelijkheden tot nauw contact met de professoren en assistenten. Deze skills worden samengebracht tijdens een senior stage waar je een half jaar lang aan de slag gaat als wetenschappelijk onderzoeker of als werknemer in een bedrijf.

SHOOT Portretten 2021 LR 056

Laura Verboven

Master handelsingenieur

Mijn studies aan UHasselt hebben mij gevormd tot de persoon die ik vandaag ben: een gedreven, leergierige handelsingenieur die de arbeidsmarkt kan betreden met een rugzak rijk aan ervaringen en een uitgebreid netwerk aan interessante personen!

SHOOT Portretten 2021 LR 120

Robbe Wouters

Master handelsingenieur, afstudeerrichting: finance

UHasselt is een universiteit waar iedereen elkaar kent en waar menig vriend wordt gemaakt. In het studentenleven ontmoet je enorm veel mensen die van hun studententijd de beste jaren van hun jeugd willen maken.