Uitleenmateriaal

Ben je nog op zoek naar uitleenmateriaal dat je met handleiding kan gebruiken in de klas? Bekijk dan zeker even onderstaand aanbod.

Biologie: het maken van reële DNA-profielen

Deze box bevat al het nodige materiaal om het practicum volledig in eigen school uit te voeren met leerlingen derde graad SO, met sterke affiniteit voor wetenschappen.

 

Rekening houdend met de geldende Corona maatregelen, zijn er praktische en organisatorische voorwaarden opgesteld:

Praktisch:

Het uitgeleende materiaal moet gedesinfecteerd worden na gebruik.

Organisatorisch:

De box kan ontleend worden van maandag tot vrijdag en dit voor maximaal 2 werkdagen, ofwel van maandag tot woensdag ofwel van woensdag tot vrijdag. Kijk hieronder voor de verschillende tijdstippen van afhaal- en inlevermomenten.

Gelieve het uur waarop u de box kan komen afhalen en inleveren te vermelden in uw reservatieformulier (te ontlenen vanaf 12 oktober 2020).

Afhalen:

- maandag, dinsdag en donderdag (tussen 8u00 en 17u00)

- woensdag en vrijdag (tussen 16u00 en 17u00)

Inleveren:

- maandag, dinsdag en donderdag (tussen 8u00 en 17u00)

- woensdag en vrijdag (tussen 8u00 en 14u00)

Het gebruik van de uitleenbox is gratis mits akkoordverklaring en ondertekening van het reglement. Gelieve een kopie van uw identiteitskaart en de ondertekende akkoordverklaring af te geven bij het afhalen van het materiaal.

De ontlener volgt de voorbereidende workshop ‘het maken van een DNA-profiel’ alvorens zij/hij de uitleenbox kan uitlenen. De voorbereidende workshop is gratis, wel verplicht inschrijven. Klik hier voor meer informatie.

Inschrijven

Documenten:

Reglement voor het ontlenen van de box, klik hier (pdf, 151 KB)

Document handleiding box leerkrachten, klik hier (pdf, 1,9 MB)

Document protocol box leerlingen, klik hier (pdf, 1,9 MB)

De computeroefening met het volledige genoom van de lambdafaag, klik hier 

Bekijk hieronder de agenda met de datamogelijkheden voor het uitlenen van de box.

Fysica: practicum echografie

We ontwikkelden een practicum echografie dat aansluit bij de module medische fysica in de derde graad.

Behalve de begeleiding voor het practicum zelf bestaat de tekst uit een voor- en nabeschouwing aansluitend op de leerdoelen rond golven en medische fysica.

Download hier (pdf, 1,8 MB) het document.

12 sets met het nodige materiaal om dit practicum uit te voeren (12 groepen van 2 leerlingen) zijn beschikbaar voor leerkrachten om uit te lenen voor gebruik in de klas.

Elke box bevat een arduino, twee ultrasoon sensoren en alle nodige accessoires. Verder is er voor elke groep een kartonnen plaat voorzien met de rails voor de sensoren. Per groep is er enkel nog een kartonnen doos (bv. schoenendoos) en een laptop of computer nodig om het practicum te kunnen uitvoeren.

De kits worden uitgeleend voor een periode van maximaal 2 schoolweken met tussenliggend weekend. Uitleen voor een langere periode is mogelijk afhankelijk van de aanvragen.

Het gebruik van de uitleenkits is gratis mits akkoordverklaring en ondertekening van het reglement.

Klik hier voor het reglement.

Meer info:

Ilse Engelen – ilse.engelen@uhasselt.be

Inschrijven

Fysica: magische wetenschap

Verwondering in de school met uitleenbare hands-on proeven en demonstraties

De Universiteit Hasselt ontwikkelde een hele collectie hands-on proefjes rond diverse thema’s uit de fysica zoals mechanica, warmteleer, golven, elektriciteit en magnetisme, maar ook optica, waarneming van licht en kleur en een aantal puzzels komen ruim aan bod.

Klik hier voor het aanbod. (pdf, 105 KB)

Scholen en organisaties kunnen deze opstellingen lenen om ze te gebruiken in klasverband of bij speciale gelegenheden.
De getoonde proeven zijn bedoeld om verwondering op te wekken daarom is een specifieke wetenschappelijke voorkennis niet noodzakelijk. Magische wetenschap is dan ook toegankelijk voor een breed publiek.

  • Data: de opstellingen lenen we het hele jaar uit. Voor de praktische regeling en de beschikbaarheid, gelieve hiervoor de contactpersoon te contacteren.
  • Contactgegevens:
    Ilse Engelen
    011 26 83 91
    phys-x-lab@uhasselt.be