LEAK 2024 LEAK 2024

Situering van problematiek

Vanuit diverse industriële sectoren wordt lekdichtheid/sealintegriteit van verpakkingen aangegeven als een probleem met een hoge impact. De economische, maatschappelijke en ecologische impact is niet te verwaarlozen. Er is verloren productietijd, verloren mankracht, materiaal- en productverlies, verloren logistieke kosten, negatieve ervaring bij de klant m.b.t. de productkwaliteit,... . De nieuwe materiaalontwikkelingen, zoals beter reycleerbare monomaterialen, papiergebaseerde, gecoate verpakkingen,… als resultaat van de komende Packaging and Packaging Waste Regulations (PPWR), vergroot de uitdaging om deze problematiek te beheersen in de bedrijven.

Vanuit een recente bevraging van bedrijven (n=31) kan besloten worden dat 80,6% van deze bedrijven meer kennis wilt opdoen over lekdichtheid en bijhorende analysemethoden (inline-offline). Zij zien productverlies a.g.v. lekken, ontstaan van lekken tijdens inpakproces, materiaalkeuze i.f.v. lekken, transportimpact op sealperformatie, locatie van lekken, onvoldoende kennis van lekken, testfrequentie, grootte/aantal lekken, kostprijs ... als belangrijke aspecten in het onderzoek. Resultaten uit deze enquête onderstrepen de nood aan ondersteunend, toegepast onderzoek.

Dit projectvoorstel beoogt volgende doelstellingen:

  • het inventariseren van de problematiek van lekken/sealintegriteit in verpakkingen, mogelijkheden van analysemethoden (inline-offline) met marktstudie, literatuurstudie en bevraging van bedrijven (KENNISOPBOUW en -OVERDRACHT)
  • het uitvoeren van vergelijkend labo-onderzoek (statistisch onderbouwd met DOE), op verpakkingen met gedefinieerde lekken (pinholes, seallekken, aantal/grootte,...) via analyses met offline analysetechnieken (KENNISONTWIKKELING)
  • het matchen van verpakkers en aanbieders van detectietechnieken om de implementatie van beloftevolle offline/inline detectietechnieken voor te bereiden met het oog op het uitvoeren van case studies (NETWERKING naar IMPLEMENTEREN)
  • het uitvoeren van case-studies in bedrijven om het proces van lekdetectie/sealintegriteit te optimaliseren/te faciliteren om de kwaliteit van de verpakkingen te garanderen. (IMPLEMENTEREN om OP te LOSSEN)
  • het vertalen van de opgebouwde kennis in richtlijnen met in matrix en in beslissingsboom gegoten informatie (ONDERSTEUNEN/DISSEMINEREN)

Neem contact op Prof. Roos Peeters, +32 477885234, roos.peeters@uhasselt.be