Dies Natalis 2023

In 2023 beperken we onze verjaardag, Dies Natalis, niet tot één feestdag op 28 mei, maar vieren we een heel jaar lang omwille van onze 50e verjaardag. Op uhasselt.be/50jaar vind je een overzicht van alle feestelijkheden. Met veel plezier en gepaste trots houden we binnen al deze jubileumactiviteiten ook vast aan de traditionele uitreiking van eredoctoraten.  

18 05 30 Dies Natalis 026 (1) 18 05 30 Dies Natalis 026 (1)

Eredoctoraten voor koningin Mathilde, virologe en milieu-epidemioloog

In ons jubileumjaar 2023 reiken we eredoctoraten uit aan koningin Mathilde, virologe Erika Vlieghe en milieu-epidemioloog Jordi Sunyer.

Donderdag 25 mei

Prof. dr. Erika Vlieghe

De faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen koos ervoor om prof. dr. Erika Vlieghe (UAntwerpen/UZ Antwerpen/Instituut voor Tropische Geneeskunde) te huldigen voor haar rol als excellent wetenschapper, o.a. als nationaal ebola-coördinator en voorzitter van de GEMS tijdens de COVID-19-pandemie. “Met haar scherpe inzichten en heldere communicatie vormt Erika Vlieghe een brug tussen wetenschap, politiek en publiek en weet ze heel wat artsen-in-opleiding te inspireren om het beste uit zichzelf te halen”, zeggen promotoren Leen Popleu en Jeroen Van der Hilst.

Prof. dr. Jordi Sunyer

De faculteit Wetenschappen reikt een eredoctoraat uit aan de Spaanse milieu-epidemioloog Jordi Sunyer (ISGlobal/UPF) voor zijn onderzoek naar het belang van goede luchtkwaliteit en groene omgevingen op de cognitieve ontwikkeling bij kinderen. En voor zijn onderzoek naar de hormoonverstorende en immunologische effecten van PFAS bij kinderen. “Zijn studies leverden al een grote bijdrage aan de vergroening van meerdere Europese steden en aan het gezond houden van de bevolking”, zegt Tim Nawrot, promotor van dit eredoctoraat.

Dinsdag 30 mei

Koningin Mathilde Copyright Bas Bogaerts

Koningin Mathilde

Koningin Mathilde mocht dit jaar, net zoals onze universiteit, haar vijftigste verjaardag vieren. Maar meer nog dan de symboliek van deze samenvallende verjaardagen, zijn haar engagement en voortdurende aandacht voor gelijke onderwijskansen, mentale gezondheid en duurzame ontwikkeling van onze wereld sterke motieven om haar een instellingseredoctoraat toe te kennen.

Programma

Uitreikingsplechtigheden

De uitreiking van de eredoctoraten voor Erika Vlieghe en Jordi Sunyer vindt plaats op donderdag 25 mei van 14.30 tot 16.00 uur in aula H6 op campus Diepenbeek. Aansluitende receptie voor de genodigden in de Wintertuin.

Op dinsdag 30 mei reikt de rector het instellingseredoctoraat uit aan koningin Mathilde. Deze plechtigheid kan enkel bijgewoond worden op uitnodiging.

Facultaire activiteiten

Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen

25 mei

Lessons learned from COVID-19

Universiteit Hasselt, Campus Hasselt

Faculteit Wetenschappen - CMK

25 mei

Lecture on health and planetary emergency with Prof. dr. Jordi Sunyer

H2, building D, Diepenbeek