Project R-10257

Titel

Interreg Vlaanderen-Nederland project: agrEUfood

Abstract

De doelstelling van het project bestaat eruit om de industriële inzetbaarheid van de nieuwe technologie te onderzoeken en door te ontwikkelen naar een demonstrator voor de agrofood industrie. De ontwikkelde technologie zal bedrijven binnen de sector in staat stellen om hun producten op geautomatiseerde wijze te testen op de aanwezigheid van bacteriële verontreiniging. In eerste instantie zal de huidige technologie getest worden op stalen uit een industriële omgeving en wordt nagegaan hoe de aanpak geoptimaliseerd kan worden wat betreft de vereiste detectielimieten en het meten in complexe monsters. Daarnaast wordt de apparatuur aangepast aan de vereiste dimensies om tot een demonstrator te komen die geautomatiseerde metingen mogelijk maakt. De huidige software zal tot slot vertaald worden naar een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk platform dat de eindgebruiker in staat stelt om op eenvoudige wijze het meetproces in de tijd te volgen. Belangrijk hierbij is dat deze informatie online kan opgevraagd worden door middel van een website of een smartphone app die het mogelijk maakt om op elk gegeven moment het detectie proces vanop afstand te volgen. Gezien het om een platformtechnologie gaat die uitgebreid kan worden van bacteriën naar de detectie van andere onwenselijke verontreinigingen (schimmels, toxines, allergenen, pesticiden, zware metalen…), kan de technologie die ontwikkeld wordt binnen de case studies leiden tot de ontwikkeling van andere toepassingen over de hele agrofoodsector. De mogelijke economische meerwaarde die daarbij gecreëerd wordt binnen vervolgtrajecten in het valorisatieproces is enorm aangezien het grensoverschrijdende gebied in Zuid-Nederland en Vlaanderen tot de krachtigste agro-gebieden van de wereld hoort. Het doorontwikkelen van de huidige technologie zal bedrijven binnen deze regio bijstaan in hun drive om te kunnen blijven beantwoorden aan de marktvraag naar veilige en gezonde voedselproducten van hoge kwaliteit en het creëren en behouden van een concurrentievoordeel door innovatie.

Periode

01 april 2019 - 30 september 2022