Universitair MS Centrum

Het Universitair MS Centrum (UMSC) wil een internationaal gericht expertisecentrum zijn waar vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek naar multiple sclerose (MS) verricht wordt om de best mogelijke zorg voor personen met MS aan te bieden nu en in de toekomst.

De participatie van personen met MS staat centraal binnen het UMSC. Het centrum ontwikkelt strategische onderzoeks- en opleidingsprogramma’s, communiceert breed over nieuwe inzichten en werkt samen met lokale en internationale partners.

Het UMSC bundelt de multidisciplinaire expertise van UHasselt en het Revalidatie & MS-centrum van Noorderhart Pelt in het domein van wetenschappelijk onderzoek, klinische zorg en opleiding gericht op MS.

Patroon Verticaal Bg Zwart Patroon Verticaal Bg Zwart

1 centrum, 2 partners, 2 campussen

Universiteit Hasselt, campus diepenbeek

Universiteit Hasselt heeft reeds meer dan dertig jaar een sterke reputatie opgebouwd in het MS onderzoek. Enerzijds voert het biomedisch onderzoeksinstituut onderzoek uit naar de ziektemechanismen van MS waarbij veel aandacht gaat naar de immunologische mechanismen en de schadeprocessen in de hersenen. Onderzoekers maken hierbij gebruik van patiënten stalen (UbiLim) en proefdiermodellen. Anderzijds werd binnen de faculteit revalidatiewetenschappen en kinesitherapie ook een belangrijke component revalidatieonderzoek rond MS uitgebouwd. 

Noorderhart - Revalidatie & MS, campus Pelt

Dit MS Centrum heeft sedert de jaren ‘60 een zeer sterke klinische MS-expertise opgebouwd en is momenteel één van de vier Vlaamse MS expertise centra voor ambulante en chronische MS zorg. Ook werd hier een volledige operationele MS multidisciplinaire raadpleging uitgebouwd. De maatschappelijke zetel van de Vlaamse MS-Liga is tevens gevestigd naast dit centrum. In het centrum zijn toonaangevende neurologen werkzaam die actief zijn in internationale netwerken en beschouwd worden als key opinion leaders in het domein van MS. Inmiddels worden meer dan 900 personen met MS opgevolgd in Pelt. Samen met UHasselt wordt ook ingezet op klinische studies van kandidaat geneesmiddelen. Zo heeft dit team bijgedragen aan de klinische ontwikkeling van alle nieuwe generatie geneesmiddelen voor MS.  

Naast deze kernpartners bestaat er ook een nauwe interactie met Hogeschool PXL (en eventueel bijkomende partners in de toekomst) inzake de ambities rond onderwijs en innovatie verder te ontwikkelen. Dit kan vanuit een actieve samenwerking binnen de beoogde platformwerking (zie verder).

Partnerlogo's 2Rijen

1 centrum, 3 pijlers

Foto Onderzoek

Onderzoek

Hoofd En Boeken

Onderwijs

Patiëntenplatform

Samenwerken met personen met MS

Agenda

Hiernaast kan u de evenementen of workshops/opleidingen vinden die wij vanuit het UMSC aanbieden. Het inschrijven voor dergelijke activiteiten verloopt eveneens via deze pagina.

Unnamed (2)
27 apr

REVArun 2024

27 april 2024
10:00
Noorderhart Revalidatie & MS
Afbeelding Ms Research Stichting
15 mei

MS-onderzoeksdagen

15 mei 2024 - 16 mei 2024
09:00
Thor Park Genk
Figuur Toneel
15 mei

Theatervoorstelling: "Zenuwslopend"

15 mei 2024
20:15
C-mine Genk
Figuur Wereld MS Dag
30 mei

Wereld MS dag

30 mei 2024
17:00
RIMS Congres
27 jun

29ste jaarlijks RIMS congres

27 juni 2024 - 29 juni 2024
09:00

In de kijker

EBV

EBV - een oorzaak bij het ontstaan van MS?

Foto Onderzoek Finaal

Doe mee aan onze wetenschappelijke studies!

MS Wijzer

Word wijzer dankzij 'MS Wijzer'

Steun het MS-onderzoek!

Wilt u personen met MS een hart onder de riem steken? Steun dan het UMSC en dus ook het onderzoek naar MS.

Dit bedrag komt volledig ten goede van het MS-onderzoek!

Giften vanaf 40 euro zijn 45% fiscaal aftrekbaar.

Donatie Universiteitsfonds

Ondersteunende partners van het UMSC

Logo Roche
Logo VZW Boemerang
MERCK LOGO Vmagenta RGB 548 X 171 Pixels
Logo BMS
Logo Janssen
Logo Viatris

Contact en ligging

Wil u ons contacteren?

Locatie
1 centrum, 2 campussen (campus Diepenbeek - campus Pelt)

Universiteit Hasselt

Noorderhart Revalidatie & MS