Naar het buitenland

Elk jaar trekken meer en meer studenten van de faculteit Architectuur en Kunst naar het buitenland. Sommigen gaan een semester studeren op een ander, anderen doen hun stage op een wereldse locatie en nog anderen zetten hun kennis om in praktijkervaring tijdens de zomermaanden.

Op deze pagina willen we je alvast warm maken zodat we gedurende het academiejaar je alle ins and outs kunnen vertellen over je studie en stage in het buitenland. Stuur je ons binnenkort ook een kaartje?

Kaat Kaat

Naar het buitenland?

Er zijn verschillende mogelijkheden om tijdens je studieperiode naar het buitenland te trekken. We lijsten ze hier alvast even kort op:

 

Studie

Studenten architectuur en interieurarchitectuur kunnen maximum 2 keer een semester gaan studeren in het buitenland.

Dat kan in het eerste semester van het derde bachelorjaar en/of in het eerste semester van het (eerste) masterjaar.

Stage

Studenten architectuur kunnen een buitenlandse stage doen voor de start van het tweede masterjaar (opleidingsonderdeel 'Internationale stage').


Studenten interieurarchitectuur kunnen een buitenlandse stage doen voor of tijdens het masterjaar (opleidingsonderdeel 'Internationale projectstage').

Summer Schools

Studenten interieurarchitectuur kunnen een summer school volgen als deel van een 'projectondersteunende bijdrage' tijdens hun masterjaar. 

Studenten architectuur mogen op eigen initiatief een summer school volgen, maar deze inzet telt niet mee in het kader van hun studie.

Getuigenissen
Niels

Niels Moermans

Stage Fakhel, Nepal

Metselen, beton maken... Ik had het nog nooit gedaan, maar via Bouworde vzw realiseren we met een groep vrijwilligers het bijgebouw van een medisch centrum in een Nepalees bergdorp. Met weinig middelen en veel mankracht.

 

Wanneer de pas gegraven septische put weer eens vol geregend is, putten we hem emmer voor emmer weer leeg. Wanneer het zand op is om mortel te maken, scheppen we iets verderop een zandlaag bloot.

 

Met veel te korte schoppen, want Nepalezen zijn klein... Maar het avontuur kan niet groter zijn! 

Habraken

Dina Habraken

Stage Hochiminh, Vietnam

Een typische dag op kantoor: iedereen ijverig aan het werk, in slippers of sandalen, koptelefoon op en een stevige koffie binnen handbereik. Korte bureau-siesta na de lunch, en dan nog meer koffie...  


De stage was een levensles in effectieve communicatie tussen 'non-native English speakers' met heel uiteenlopende accenten en totaal verschillende culturele achtergronden.


Met geduld, openheid en een groot aanpassingsvermogen is het toch gelukt om heel harmonieus samen te werken. 

 

IMG 9803

Noa Lodewyckx

Studie Lissabon, Portugal

Ik krijg een warm gevoel wanneer ik terugkijk op mijn Erasmus-avontuur. 's Morgens wakker worden en uit mijn slaapkamerraam de kleurige stad kunnen zien, dat mis ik echt. 

 

Geel is voor mij dé kleur van Lissabon: de zonnige dagen, de gele gevels en stoeptegels, de heerlijke pastel de nata... Ik associeer het met warmte en geluk. 

 

Ik ben heel dankbaar dat ik de kans gekregen heb om hier te mogen studeren, en te groeien als mens. 

Klara Diminic

Klara Diminić

Stage Zürich, Zwitserland

Deze stage heeft me niet alleen geleerd hoe een architectenbureau werkt, hoe een ontwerp tot stand komt, hoe dossiers worden opgevolgd,... Ik werd er ook gewaardeerd om wat ik al kon, mocht meewerken aan echte projecten en was helemaal 'part of the team'.

 

Voor mij zal dit altijd de start van mijn professionele carrière blijven. Het afscheid was emotioneel, maar misschien niet voor lang, want ik mag er nog terug aan de slag! 

Lieze Spooren

Lieze Spooren

Studie Oslo, Noorwegen

Voor mij is er één, onvertaalbaar Noors woord dat heel mijn ervaring in Oslo samenvat: Friluftsliv.


Dit is het buitenleven en het genieten van de natuur. Tijd nemen om de natuur te verkennen, verse lucht in te ademen en de simpelheid van buiten zijn te waarderen. Ook dát is belangrijk voor een student interieurarchitectuur!


Wat heb ik genoten van dit avontuur! 

(C)Jamieleedegroof2

Jamie-Lee De Groof

Studie Montréal, Canada

Studeren in het buitenland is een geweldige, once-in-a-life-time ervaring. Het is uniek en men ervaart zowel persoonlijke als academische groei.

Ik heb dingen ontdekt over mezelf waar ik nooit aan gedacht zou hebben. Misschien kan een buitenlandse studie hetzelfde doen voor jou.


Er is maar één manier om daar achter te komen.

Robbe

Robbe Mulier

Rotterdam, Nederland

Ik heb het gevoel dat ik op deze relatief korte periode enorm veel rijker ben geworden op architecturaal vlak. De kennis die ik vergaard heb tijdens deze stageperiode is bijzonder groot en zal een grote impact op mij nalaten. Het kan zeker zijn dat ik qua hoeveelheid kennisvergaring eigenlijk op het zelfde niveau zit als een normaal semester op school maar de hoeveelheid kennis die wel degelijk blijft zitten in mijn hoofd is zonder twijfel veel groter.

Dafné

Dafne Abrahams

Mombasa, Kenya

Reflecting on my time in Kenya, I look back on it with a tremendously good feeling. The five weeks flew by and I will remember all my life. There were so few negative moments that only the positive moments linger.

Lies

Lies Van Herck

Mombasa, Kenya

And to conclude, a possible tip to future students: Go to kenya with an open mindset. Don’t let people walk all over you, but always be friendly. We called this ‘friendly assertiveness’! And enjoy every moment, because it will be over before you know it!

Kaat

Kaat Caeyers

Porto, Portugal

Erasmus is een levenskans die ik sterk aanmoedig om te nemen. Het is bijzonder hoeveel je als persoon kan groeien op korte tijd, en dat is precies wat Erasmus doet met je.

Ik ben ontzettend dankbaar voor deze life changing experience en koester elk moment. Nu twee maanden later kijk ik er met een glimlach op terug. Hoe trots ik op mezelf ben voor dit alles.

So take the risk or lose the chance, it’s up to you!

Margo

Margo Van de Broek

Kathmandu, Nepal

Buiten samen te werken met lokale arbeiders hebben we dus ook verschillende mogelijkheden gehad om heel lokale buurtfeesten te kunnen bijwonen, een trektocht kunnen doen in de Himalaya en hebben we de kans gehad om te verdwalen in een gigantische stad als Kathmandu. Voor mij was dit een zeer succesvolle ervaring en ik ben heel tevreden dat ik gekozen heb voor deze organisatie (Bouworde).

Oguzhan

Oguzhan Aydin

Madrid, Spain

The impact of the country you work in is immense but at the same time, one is not necessarily better than the other. For example, designing in a country with less rules might seem attractive at first but it could have a negative effect on your design.

Colleagues were always very supportive throughout the internship and always found ways to motivate and inspire me to create things that eventually we all would be proud of.

Mogelijke bestemmingen op de wereldkaart

Ontdek op onderstaand kaartje alle mogelijke bestemmingen (zowel binnen als buiten Europa) waar je als student interieurarchitectuur en architectuur mogelijk naar toe kan.
Klik op de zwarte balk bovenaan het kaartje om de legende te tonen en/of het kaartje groter te maken. Je kan er ook filteren op de opleiding (architectuur en interieurarchitectuur).

Surf je via een mobiel toestel, dan is het misschien makkelijker om het kaartje hier te bekijken in een ander venster.

Ontdek de internationale wereld op onderstaande data

Noteer alvast deze momenten in je agenda:

  • 25 oktober 2023: Exchange Launch (UHasselt)
  • 16 november 2023: Infosessie fac ARK: 'Erasmus enzo: studie'
  • 5 december 2023: Infosessie fac ARK: 'Erasmus enzo: Stage AR/IAR'
  • 12 December 2023: Infosessie fac ARK: 'Erasmus enzo: Q&A + Meet&Greet'
  • 12 februari 2024 - 16 februari 2024: Tentoonstelling Erasmus-projecten
  • 20 februari 2024: Deadline kandidaatstelling exchange via studentendossier 
  • voorjaar 2024: World Evening (UHasselt) 
  • half maart 2024: Deadline beursaanvraag buiten Europa
  • eind april 2024: Deadline beursaanvraag binnen Europa
Bekijk zeker ook volgende online plekken:

 

Hand Placing Compass World Map Agenda

fac ARK Infosessie 2023: "Erasmus Enzo... Studie"

16 november 2023
19:00
Online
Hand Placing Compass World Map Agenda

fac ARK Infosessie 2023: "Erasmus Enzo... Stage AR & IAR"

05 december 2023
19:00
Online
Hand Placing Compass World Map Agenda

fac ARK Infosessie 2023: "Erasmus Enzo... Q&A en Meet&Greet"

12 december 2023
19:00
Online

Contactpersonen internationale werking fac ARK

Els Hannes

Els Hannes (1)
Functie

Coördinator architectuur (studie/stage)

Katelijn Quartier

Katelijn Quartier
Functie

Coördinator interieurarchitectuur (studie/stage)