fac ARK alumni nieuws 2023

Uit het oog, maar niet uit het hart!

We nodigen onze alumni niet enkel uit tijdens onze evenementen, maar we bundelen graag ook nog nieuwsberichten zodat zowel wij als jij op de hoogte kunnen blijven van het parcours dat onze oud-studenten afleggen.

Uh Alumni2022 2 Hr 20 (1) Uh Alumni2022 2 Hr 20 (1)

Jo Klaps wint Henry van de Velde Award

Jo Klaps, alumnus en docent Scenografie, wint dit jaar een Henry van de Velde Award in de categorie 'Graphics'. Op 7 februari 2023 komen we tijdens de uitreiking in Bozar te weten of Jo met een gouden, zilveren of bronzen award naar huis gaat. Nu al: van harte proficiat met deze onderscheiding Jo!

Jo en zijn studio Brussels Lof redden met het project "Fontrescue" oude letters die in de openbare ruimte op gebouwen en grafstenen te vinden zijn. Aan de hand van nieuwe technieken worden letters, die ooit gecreëerd zijn door letterschilders en steenkappers, opgemeten, gedigitaliseerd en aangevuld tot een volledig alfabet, zodat deze opnieuw kunnen gebruikt worden. Zo creëerde Studio Brussels Lof een gedicht dat bewoners ergens in hun woning gerealiseerd wilden zien.

Maar er is meer dan de juryprijs; ook het publiek heeft een stem! En daarom deze warme oproep om mee te stemmen voor Fontrescue! Dat kan snel via deze website waar je ook meteen meer leest over dit mooie project en de Henry van de Velde Awards.

Jo zelf gaf vorige week ook uitleg aan TV Limburg en dat interview kan je hier herbekijken.

Jo Klaps _ HvdV

Wanatoeprijs 2023: twee genomineerden

Voor het eerst in jaren heeft de jury van de Wanatoeprijs 2 studenten genomineerd: Jules Kellens (2de master architectuur, Studio Plaperi) en Brett Patychuck (International Master Adaptive Reuse). Uiteindelijk ging Jules lopen met de "Prijs van de Stad Hasselt".

Brett Patychuck (C) Frank Abbeloos, Hbvl
Jules Kellens (C)Frank Abbeloos, Hbvl

Brett Patychuck

Hoe kan je in conflictgebieden snel terug een structuur aanbieden zodat mensen weer kunnen ‘leven’. Brett bedacht een concept voor het kapot gebombardeerde theater in Marioepol, Oekraïne, maar zijn idee kan ook in andere conflictgebieden snel en efficiënt worden uitgevoerd.

Jules Kellens

Het klimaat verandert en overstromingen zoals in Wallonië gaan wellicht vaker voorkomen. Jules Kellens werkte een systeem uit van grote keermuren die het stijgende water op slimme wijze kunnen intomen. Het zijn tegelijkertijd ook woonplekken.

Publiekswinnaar Wanatoeprijs 2022, Sien Swennen, blikt terug

Alumna en Wanatoe Publieksprijswinnaar 2022 Sien Swennen ontving een dubbele pagina in Het Belang van Limburg.

Naast het inspirerend interview toont ze positieve werken die ze maakte voor haar opleiding 'grafische en digitale media' in Gent.

Wanatoe bracht dyslexie onder de aandacht
Sien Swennen
Sien Swennen Hbvl 2

KRT NWS

Uitstroom2023
Class 22

Hartelijk dank aan Lien Akkermans, Studio Tolleneer en studio DIP om jullie professionele ervaringen te delen met onze masterstudenten tijdens de uitstroomavond van Faculteit Architectuur en Kunst Universiteit Hasselt. We zijn sterk onder de indruk van ieders traject.

Het was een blij weerzien met Class of 2022. Merci voor jullie talrijke opkomst, fijne suggesties en straffe verhalen. Tot snel op een volgende gelegenheid binnen de muren van onze universiteit. We ❤️ alumni

Dries Geerinckx 2 (1) Catherine Claesen 2 (1) Robbie Jennen 2
Ten huize van interieurarchitect, alumnus Dries Gerinckx.

Maak kennis met dit knap project van Catherine Claesen van Baltes interieur.

Binnenkijken in het verrassend mooie huis van alumnus Robbie Jennen en zijn partner Rob.
Nele Vanwinge Eva Severens Archicomm Building Beyond Borders

Interieurarchitect Nele Vanwinge van INto_interieurarchitectuur, is gespecialiseerd in bio-ecologisch, duurzaam en toegankelijk wonen. Toegankelijk wonen, hoe begin je eraan? Ze legt het uit op ecobouwers.be.

Alumna en doctoraatsonderzoekster Eva Severens licht haar studietraject en eerste professionele stappen toe in het magazine ArchiComm. Lees het artikel hier of online op de site van ArchiComm.

Het project van alumnus Jasper Goris en de andere deelnemers aan het Postgraduaat Building Beyond Borders (Editie 21-22) is uit meer dan 1450 inzendingen geselecteerd als één van de finalisten voor de prestigieuze New European Bauhaus Prize 2023 van de Europese Commissie.

Charlotte Beckers in UHasselt Magazine

Onderzoekster Charlotte Beckers (Retail Design Lab) staat te schitteren op de cover van het UHasselt Nu Weet Je Magazine. 

Bovenop het dak van de Science Tower maakte ze kennis met Joanna Yasmina Beeckmans, doctoraatsstudent in sociale wetenschappen met een sterke focus op genderongelijkheid.

In een 1-op-1-gesprek leerden ze elkaar én elkaars vakgebied beter kennen en bleken ze allebei geboeid te zijn door genderdiversiteit én winkelbeleving: 2 enorm relevante en toekomstgerichte onderwerpen, toch?

Je kan het artikel volledig online nalezen op deze pagina.

Charlotte Beckers

Meet the creative: Sven Stas

ANTWERP. POWERED BY CREATIVES,is het verbindingsplatform in de regio Antwerpen dat samenwerking tussen de creatieve sector en andere sectoren concretiseert, stelt op hun website alumnus en collega Sven Stas voor.

Sven is het gezicht achter PRSPCTF, een creatieve studio die commercial brands helpt met hun merkidentiteit.

Mijn wilde droom is om bij Dior binnen te wandelen en the full shebang voor hen te kunnen doen, van interieur tot de volledige merkbeleving
Sven Stas
Sven Stas

Onze faculteit staat uiteraard ook nog steeds open voor onze alumni! Bekijk dus regelmatig de agenda van onze faculteit voor open events waar je altijd welkom bent en volg ons zeker op Facebook, Instagram en Linkedin.

Afgestudeerden aan UHasselt kunnen hun alumnidossier zelf beheren. Als je gegevens daar juist staan, sturen we je onze nieuwsbrief en meer nieuws van UHasselt. Alumni uit de eerdere jaren (afgestudeerd voor 2014) staan helaas niet in die database. We werken aan een oplossing om al onze alumni de kans te geven op de hoogte gehouden te worden. 

ark_agora_Tentoonstelling