Sessie fysica

Voor fysica zijn is de sessie in de voor- en namiddag anders.

Eigentrillingen
Van broeikasgassen tot de moderne astrofysica, trillingen spelen een grote rol in ons dagelijks leven. Je kan gerust stellen dat heel de wereld trilt. Maar wat zijn deze trillingen precies? Hoe kunnen we ze beschrijven, opmeten? In deze pro(e)fles gebruiken we een mechanisch systeem om belangrijke begrippen, zoals frequentie, Fourierspectrum, eigentrillingen,... aan te brengen. Na een kort hoorcollege van prof. dr. Bart Cleuren ga je zelf aan de slag.

Dinsdag 24 oktober 2023 | sessie in de voormiddag

Donderdag 29 februari 2024 | sessie in de voormiddag

Locatie: UHasselt - campus Diepenbeek

De impact van impacts
Wat zich afspeelt in het heelal rondom ons lijkt vaak een ver-van-mijn-bed-show, maar dat is slechts schijn. Zelfs als we enkel naar ons eigen zonnestelsel kijken, stellen we vast dat dit veel chaotischer is dan we meestal denken. Zo werd de aarde 65 miljoen jaar geleden het slachtoffer van een inslag die het leven kostte aan de dinosauriërs… Dit maakte op zijn beurt de ontwikkeling van de zoogdieren en uiteindelijk het ontstaan van de mens mogelijk. Maar voor diezelfde mensheid zou een soortgelijke inslag nu onoverzienbare gevolgen hebben…
Het slechte nieuws, nu, is dat zo'n impact nog steeds kan gebeuren!

Deze sessie gaat over het wat, hoe en waarom van deze impacts, het gevaar dat ze voor ons inhouden, en wat we kunnen ondernemen om ons er tegen te beschermen. Tegelijk krijgen we meer inzicht in hoe ons zonnestelsel in elkaar zit.

Dinsdag 24 oktober 2023 | sessie in de namiddag

Donderdag 29 februari 2024 | sessie in de namiddag

Locatie: UHasselt - campus Diepenbeek