Getuigenissen

Over veerkracht en vrijheid

Een gesprek met Anissa Fillée, student architectuur die als eerste één semester op uitwisseling trok naar Riga in Letland. In de herfst van 2020-2021 was dat, in volle COVID-crisis.

Thema

Anissa praat honderduit over haar avonturen in Riga. Zonder dat ze het zelf beseft, toont haar verhaal een andere kant van veerkracht, en het belang van vrijheid om te groeien. Veerkracht is het opveren na tegenslag. Maar het is ook: buigzaam zijn wanneer de wind opsteekt, richting zoeken, even bukken. En dan, wanneer het weer kan, zachtjes rechtkomen, ademhalen, stralend de horizon zien en groeien. Bevrijd van druk, blij en moedig je eigen weg vinden. Ontdekken wat je zelf wil en kan. Daarvoor is ruimte nodig. Gunnen we onze studenten die ruimte?

Over de schrijver

Els Hannes is coördinator internationalisering van de faculteit Architectuur en Kunst van de Universiteit Hasselt. Het gesprek met Anissa vertaalt ze in een brief aan de mama van Anissa.

Verhaal Anissa

Anissa Fillée

Riga, Letland

Toen de taxichauffeur haar koffers uiteindelijk neerzette in de straat voor haar studentenhuis, overviel haar een intens gevoel van blijdschap: “Ik ben er gewoon. Nu kan het beginnen. Er liggen 5 maanden voor me”. Een onbeschreven, wit blad. Ruimte. Vrijheid. Om er gewoon te zijn.