Rijsimulatoren

Een laaghangende zon, regenweer, de plaatsing van de wegsignalisatie of een slechte weginfrastructuur. Veel factoren beïnvloeden ons rijgedrag. Dankzij de rijsimulator kunnen we de effecten van fysieke, mentale en/of visuele beperkingen op ons rijgedrag in een gecontroleerde experimentele omgeving bestuderen. We kijken ook of een (verandering in) wegontwerp en/of de omgeving positief rijgedrag stimuleert.

Grote Simulator Grote Simulator
Full Simulator 2

15 jaar geleden startte IMOB met de geleidelijke ontwikkeling van een wetenschappelijk rijsimulatorlab voor onderzoek naar rijgedrag. In de loop der jaren is het lab uitgegroeid van een kleine desktop simulator tot een state-of-the-art lab met meerdere simulatoren, inclusief een volledige voertuigcabine en 180 graden surround professionele projectie. In de loop der jaren zijn verschillende andere technologieën geïntegreerd om een schat aan wetenschappelijke gegevens vast te leggen voor onderzoeks- en evaluatiedoeleinden, zoals: eyetracking (Tobii Pro-bril), ECG en EEG (CardioWheel, PulseOn, BioSemi). Sommige simulatoren zijn ook uitgebreid met moderne ADAS- en IVIS-technologieën, zoals: MobilEye en multimedia touchscreens voor onderzoek naar voertuigautomatisering en afleiding.

Een rijsimulator bestaat uit twee belangrijke onderdelen: de besturingsunit en één of meerdere schermen.

De besturingsunit is – net als een echte auto – uitgerust met een snelheidsmeter, een toerenteller, een claxon, richtingaanwijzers, pedalen en een versnellingsbak. Een auto besturen in de rijsimulator is bovendien vergelijkbaar met het besturen van een auto op de weg.

Voor de auto staan één of meerdere schermen opgesteld, waarop de testpersoon een simulatiefilm te zien krijgt. Die film speelt het traject af dat de testpersoon moet afleggen. Welke route de onderzoekers voor de testpersoon uitstippelen en welke elementen onderzocht worden, hangt samen met waar de onderzoekers precies in geïnteresseerd zijn.

Wij zijn op zoek naar deelnemers voor studies

Stel je kandidaat voor deelname aan wetenschappelijke studies aangaande mobiliteit & verkeersveiligheid!

IMG 20230118 110011

Heeft u een vraag of wilt u graag samenwerken met IMOB?

Aarzel dan niet en neem contact met ons op. We zijn elke weekdag bereikbaar van 9 tot 17 uur.

IMG 20230117 122702