Hou mij op de hoogte

Logo UHasselt

menu

Mobiliteitswetenschappen


Mobiliteitswetenschappen

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

MOBILITEITSWETENSCHAPPEN STUDEREN

Elke persoon wenst deel te nemen aan de maatschappij en wil graag naar school, gaan werken, sporten, uitgaan, winkelen. Aangezien deze locaties niet allemaal op dezelfde plaats gelegen zijn, moeten we ons verplaatsen. Hiervoor hebben we vervoersmiddelen en infrastructuur nodig. Wanneer je herkomst en bestemming dicht bij elkaar liggen, kies je misschien voor de fiets. Is de afstand wat groter dan kies je voor de auto of het openbaar vervoer.

Ongeacht het vervoersmiddel dat je kiest, wil je vlot, veilig en op een duurzame manier op je bestemming geraken. In de opleiding Mobiliteitswetenschappen leer je mobiliteitsuitdagingen in kaart te brengen, ze te onderzoeken en onderbouwde oplossingen uit te werken. We gaan o.a. in op ruimtelijke, gedragsmatige, infrastructurele en economische aspecten om iedereen op een vlotte, veilige en duurzame manier aan de maatschappij te laten deelnemen. Mobiliteit is immers de motor van de maatschappij!

MOBILITEITSWETENSCHAPPEN IN DE PRAKTIJK

Heel specifiek word je opgeleid om:

  • mobiliteitsuitdagingen (bv. Hoe omgaan met energieschaarste?) te signaleren en hierin trends en ontwikkelingen op te sporen;
  • mobiliteitsvraagstukken (bv. Hoe een locatie bereikbaar houden?) te analyseren, onderzoeken en bespreekbaar te maken;
  • oplossingen en maatregelen te formuleren, in te voeren en de effecten ervan te evalueren en bij te sturen indien nodig;
  • over deze oplossingen en maatregelen te communiceren met zowel andere deskundigen (bv. ingenieurs, juristen, economen, psychologen, ...), betrokkenen (bv. buurtbewoners, doelgroepen) als de overheid (bv. beleidsmakers, politici).