Hou mij op de hoogte

Logo UHasselt

menu

Mobiliteitswetenschappen


Mobiliteitswetenschappen

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

MOBILITEITSWETENSCHAPPEN STUDEREN

Heb jij jezelf al eens afgevraagd waarom we met z’n allen in de file staan? Wil je graag weten hoe organisatoren het verkeer bij ‘big events’ (bv. Antwerp 10 miles, Pukkelpop) vlot laten doorstromen? Wil jij bestuderen wat alcohol, drugs en vermoeidheid met je lichaam en dus ook met je rijgedrag doen? Help jij graag mee met de aanleg van fietsostrades? Barst jij van revolutionaire ideeën om de dienstregeling van het openbaar vervoer te verbeteren? Dan is de opleiding Mobiliteitswetenschappen echt iets voor jou!

Tijdens de opleiding verdiep jij je in de boeiende, complexe en steeds veranderende relatie tussen mens (gedrag), maatschappij (beleid/omgeving/milieu) en mobiliteitsmodi (verplaatsingswijzen). Je brengt veelzijdige mobiliteitsuitdagingen in kaart, onderzoekt ze en werkt oplossingen uit. Tijdens de studie denk je creatief en inventief na over mobiliteit. Je denkt én doet. Altijd met een open blik.

MOBILITEITSWETENSCHAPPEN IN DE PRAKTIJK

Heel specifiek word je opgeleid om:

  • mobiliteitsuitdagingen (bv. Hoe omgaan met energieschaarste?) te signaleren en hierin trends en ontwikkelingen op te sporen;
  • mobiliteitsvraagstukken (bv. Hoe een locatie bereikbaar houden?) te analyseren, onderzoeken en bespreekbaar te maken;
  • oplossingen en maatregelen te formuleren, in te voeren en de effecten ervan te evalueren en bij te sturen indien nodig;
  • over deze oplossingen en maatregelen te communiceren met zowel andere deskundigen (bv. ingenieurs, juristen, economen, psychologen, ...), betrokkenen (bv. buurtbewoners, doelgroepen) als de overheid (bv. beleidsmakers, politici).